StoryEditorOCM
Županijapogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Idućeg ljeta će biti dozvoljeno kupanje na plažama Krke, svugdje osim na Skradinskom buku?!

Piše Ivo Mikuličin
3. prosinca 2021. - 19:28

Trokut mami i Kolumbijce!

Šibenska „vlada“ se, očito, dobro razumije u geometriju. Poslije prvog „Trokuta“v (čitaj: utočišta za digitalne nomade iz cijelog svijeta) planiran je i „Trokut dva“.

- U samo šest mjeseci ostvarili smo sve temeljne zadaće „Trokuta“, planirane na rok od 3 godine. Dobri rezultati nas prosto tjeraju da već ozbiljno razmišljamo o izgradnji „Trokuta dva“. Vjerujemo da ćemo sredstva za to naći u novoj omotnici Europske unije – najavio je Petar Mišura, šibenski pročelnlk za gospodarstvo, razvoj i poduzetništvo.

Vjerojatno se pitate odakle teza „o utočištu za digitalne nomade iz cijelog svijeta“. Na preporuku kolumbijskih vlasnika HNK Šibenik u šibenskom „Trokutu“ je osvanuo i njihov zemljak Diego Garcia. Istodobno, njemački poduzetnik Daniel najavljuje njemačke gastarbajtere „na privremenom radu“ u Šibeniku!

Škarica, Picula i Thompson

- Oduševljen sam glazbeno-domoljubnom emisijom HRT-a „Kamen puca, pjesma putuje“. Posebice Šibenčaninom Sinišom Škaricom kao naratorom, vjerodostojnim tumačem glazbenih zbivanja u Domovinskom ratu. Nije se Siniša samo dobro pripremio, već je očito da ima sve u malom prstu, da je „u gradivu“ – reagirao je legendarni urednik HRT-a, Siverićanin Miro Lilić poslije spomenute emisije.

Ako niste znali, Škarica nije i jedini Šibenčanin, koji je imao prste u spomenutoj emisiji. Jedan od autora scenarija je filmski kritičar Boško Picula, brat Tonina, bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova.

Šibensko-kninsku županiju su u emisiji HRT-a predstavljali i Đani Stipaničev i, što kriti, Marko Perković Thompson, ratnik iz Čavoglava, čija je supruga korijenima sa Žirja.

image
Siniša Škarica
Nikša Stipaničev/Cropix

'Zeleni' Slovenci

- Ne krijemo svoje zadovoljstvo izgradnjom novog doka u Ukrajini, vrijednog oko 10 milijuna eura, ali to nije i jedini ozbiljni poslovni plan naše tvrtke. Želimo postati prvo „zeleno“ brodogradilište u Europi uz korištenje obnovljivih izvora energije, te zaposliti što više ljudi iz šibenskog kraja. I sad Šibenčani čine 90 posto zaposlenih u našem brodogradilištu – izjavio je Aleš Ekar, slovenski direktor brodogradilišta „Iskra“ (čitaj: bivšeg šibenskog Remonta).

Nismo ga pitali odakle sredstva za novu, veliku investiciju. Pitanjem nam se činilo posve suvišnim poslije neslužbene informacije da je u proizvodnji brodova za strane investitore slovensko-šibenska tvrtka ostvarila promet od oko 130 milijuna eura.

Kompromis na Vidiku?

Je li na vidiku kompromis u trokutu NP Krka – MO Lozovac – Grad Šibenik? Bolje rečeno, rješenje problema oko (ne)mogućeg ribolova i kupanja.

- Nije riječ o samo o ribolovu i kupanju, već i o želji za razvojem našeg mjesta, u čemu tražimo potporu i gradske „vlade“ i Javne ustanove NP Krka – objasnio nam je prije tripartitnog sastanka poznati lozovački ugostitelj Davor Gulin.

Neslužbeno, idućeg ljeta će biti dozvoljeno kupanje na starim, lozovačkim plažama osim na Skradinskom buku.

Vrijedi ćuti i Nellu Slavica, ravnateljicu NP Krka.

- I nama je u interesu razvoj Lozovca. Što se, pak, tiče ribolova i kupanja, ja samo provodim hrvatske zakone. Još daleke 1987. godine utvrđena je zabrana kupanja na Krki – objasnila nam je Nella.

U Drnišu - otpišu!?

Za kraj „Retrovizora“ ostavili smo dvije političke crtice.

- Hrvoje Zekanović ima dobre zamisli oko TEF-a, ali mu se previše žuri. Projekt „Batižele“ moramo ostvariti na strpljiv način. Bolje da kasnimo 2-3 mjeseca nego da napravimo neku kapitalnu grešku – neslužbeno nam je priopćio jedan od gradskih čelnika, očito benevolentan prema Hrvatskim suverenistima, koalicijskom partneru HDZ- u gradu Šibeniku.
Druga crtica nudi (polu)ozbiljno objašnjenje nedavnih prilično burnih zbivanja na zasjedanja Županijske skupštine u Drnišu.
- Opasno je imati sastanke u Drnišu. Zašto? Stari su Šibenčani nerijetko posezali za zajebancijom u stilu „U Drnišu je.., pa otpišu“ – objasnio nam je stari šibenski klapaš Miće.

26. travanj 2024 01:15