StoryEditorOCM
Županijaotvoren NP Krka

Prve laste došle po promotivnim cijenama: Nije navala, ali veseli - prvog dana Krku obišla 24 posjetitelja

Piše Marija Lončar
13. svibnja 2020. - 09:25


NP Krka, nakon što je zbog korone bio zatvoren gotovo dva mjeseca, svoja je vrata ponovo otvorio u ponedjeljak, 11. svibnja kada je prvih 24 posjetitelja obišlo park koji u ovoj godini obilježava 35 godina od kada je ova kraška rijeka zbog svog jedinstvenog biljnog i životinjskom svijeta, s brojim slapovima, jezerima i sedrenim barijerama stavljena pod najveći stupanj zaštite prirode.

Krka je, vole to kazati zaposlenici tog nacionalnog parka, lijepa u svako doba, ali u proljeće, po mnogočemu je posebna. Bujanju zelenila i buđenju prirode teško je odoljeti, a zbog korone priroda se nakratko odmorila od ljudi, pa su, reći će to i glasnogovornica NP Krka Katia Župan, životinje zavladale parkom. Prve posjetitelje nakon ponovnog otvaranja, po stazama i mostićima dočekale su i patke s pačićima te labudovi sa svojim mladima.
I

ako je brojka od 24 posjetitelja neusporedivo manja nego lani u isto vrijeme, kada su Krku naveliko posjećivali i stranci, organizirane grupe te ekskurzije, povratak u novu normalu, kako se tom sintagmom hoće opisati privid stvarnosti koju smo nekada poznavali, prilika je da u ljepotama rijeke koja teče od Knina preko Drniša i Skradina sve do Šibenika, još više uživaju domaći posjetitelji – lokalno stanovništvo, ali i gosti iz cijele Hrvatske. Naime, uprava NP Krka, snizila je cijene ulaznica, kao što su to napravili i u svim ostalim nacionalnim parkovima u državi. No, ulaznice za NP Krku najpovoljnije su, a promotivna cijena trajat će najduže od svih nacionalnih parkova, napominje Župan.

Promotivne cijene ulaznica

-U želji da park bude dostupniji prvenstveno domaćim posjetiteljima, cijena ulaznica u promotivnom razdoblju koje traje sve do 18. lipnja, iznosi 50 kuna za odrasle te 25 kuna za djecu i mlade od 7 do 18 godina. U razdoblju bez posjetitelja, vrijedni zaposlenici NP Krka dodatno su uredili područje parka i njegove sadržaje te su pripremnim aktivnostima osigurali poštivanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Radno vrijeme Skradinskog buka je od 9 do 19 sati, a lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18 sati – ističe Župan te dodaje kako je prvih 20-ak posjetitelja u "postkorona" danu najviše zanimao obilazak Skradinskog buka, Roškog slapa, manastira Krka te arheološkog lokaliteta Burnum.

U NP Krka od ponedjeljka su otvoreni i svi prezentacijski centri i sadržaji, poput mlina, tkalačkog stana i kovačije, a također i suvenirnice te ugostiteljski objekti na Roškom slapu i Lozovcu koji su u vlasništvu NP Krka, ali i ostali, privatni, restorani i suvenirnice. Sve uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, naglašava Župan.

-Ulazak u zatvorene prostorije dozvoljen je određenom broju posjetitelja u isto vrijeme, po dvoje, primjerice, u mlinu i suvenirnicama, uz prethodno dezinficiranje ruku i potplata dezinfekcijskim sredstvom koje su na raspolaganju uz same ulaze u zatvorene prostore. Inače, preporuka HZJZ-a je da posjetitelji na otvorenom drže razmak od 1, 5 metara kada se mimoilaze na stazama, ali ako se zadrže u razgovoru onda razmak treba biti 2 metra. Preporuka je i da posjetitelji nose maske i rukavice, a naši zaposlenici na recepcijama zaštićeni su ogradama od pleskiglasa. Do 16. svibnja i postupnog uspostavljanja usluga prijevoza brodovima, do Skradinskog buka kao posljednje i najduže sedrene barijere na rijeci Krki te jednog od najneobičnijih i najljepših krajobraza NP „Krka", posjetitelji će moći doći autobusom ili šetnjom poučno-pješačkom stazom dugom 875 metara iz Lozovca ili šetnjom, odnosno bicikliranjem u dužini od četiri kilometra iz Skradina – kazala je Župan, podsjetivši kako se posljednjih godina puno radilo imajući na umu upravo one koji i u prirodi žele biti aktivni pa sada mogu uživati u ukupno 47 kilometara poučno-pješačkih staza i 470 kilometara biciklističkih ruta.

Sve popularniji Burnum i Roški slap

Skradinski buk i dalje je najpoznatiji i najposjećeniji lokalitet u NP Krka. No, kako bi se smanjio pritisak posjetitelja, a time i njihov velik broj koji je prije, u špici sezone znao prelaziti i 10 000, pa je Skradinski buk više bio turistička destinacija, a manje mjesto zaštite prirode, u NP Krka već godinama sustavno uređuju prilaze i brojne sadržaje na srednjem i gornjem toku rijeke, pa posjetitelji, primjerice, na Roškom slapu mogu vidjeti i Oziđanu pećinu, najstariji prapovijseni arheološki lokalitet u parku. Bogata prirodna, povijesna i kulturna baština i njihova dobra prezentacija, razlog su što srednji i gornji tok Krke postaju sve više posjećeni, pa, reći će Župan, više nije neobično da posjetitelji ne dođu prvo na Skradinski buk, nego u park uđu, primjerice, na Burnumu ili Roškom slapu. Do kraja godine trebao bi biti završen i eko kampus Puljane, pa će i to biti još jedna novina više zbog koje se Krka mora posjetiti.

Klub prijatelja Krke

NP Krka, od prije nekoliko godina, ima svoj Klub prijatelja. Broji 1 454 člana. Očekivano, najviše ih je iz Šibensko-kninske županije – čak 812, a ostali dolaze iz drugih dijelova Hrvatske, uglavnom iz susjedne Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Ima i stranaca, mahom onih koji u Hrvatskoj imaju kakvu nekretninu u kojoj borave dobar dio godine. Cijena godišnje karte tako iznosi 200 kuna za odrasle i 90 za djecu, a stanovnici Šibensko-kninske županije imaju i dodatni popust, pa odrasli članarinu plaćaju 99 kuna, a djeca 40 kuna. Svi oni tijekom godine mogu nebrojeno puta dolaziti u NP Krka, osim u srpnju i kolovozu, kada to mogu napraviti samo jednom. Glasnogovornica parka, Katia Župan naglašava kako je to zbog upravljanja brojem posjetitelja, tj. nastojanjima da se smanje gužve, a time i pritisak na prirodu.

Krkin polumaraton i znanstveni skup odgođeni za jesen

Nakon Plitvičkih jezera, NP Krka drugi je najposjećeniji nacionalni park u državi. Lani je zabilježio najveći broj posjeta od osnutka – 1 350 000! Ovogodišnja sezona je zbog korone neizvjesna. Nije bilo n zapošljavanja sezonaca, ali u NP Krka ističu kako rade u optimističnom duhu. Također i neki programi koji su se trebali održati ovih mjeseci, odgođeni su za jesen.
-Proljetni Krka polumaraton odgođen je za jesen, a isto tako i znanstveno-stručni skup koji su planirali upravo povodom 35. rođendana NP Krka. Neizvjesno je i Krkino kulturno ljeto. Pratimo epidemiološku situaciju i vidjet ćemo što će se i hoće li se dio tih događanja moći održati – kazala je Katia Župan.

20. travanj 2024 12:44