StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Proslava je najmanje važna! Ako ‘Oluja‘ ode iz Knina, otići će i bolnica i još barem tisuću radnih mjesta

12. lipnja 2021. - 09:06

"Svaka čast Kninu, ali Knin nije Berlin. Mi slavimo pobjedu negdje gdje nije bio ni centar novca, pameti, organizacije, ničega ustvari... Jedan željeznički ranžirni kolodvor s malo većom kasarnom u Jugoslaviji gdje se gojio i stvarao Ratko Mladić i slični ljubimci naroda. Kninu svaka čast, ali nije nužno da budemo tamo svake godine" – izjavio je Zoran Milanović, predsjednik RH, prije nekoliko dana.

Bio je to, kako je podsjetio i kolega Leo Kovačić, novi podcjenjivački istup predsjednika RH Zorana Milanovića prema Kninu, gradu u kojemu je trijumfalno završen Domovinski rat i koji je izazvao brojne, i to uglavnom negativne, komentare na društvenim mrežama.

Ključ je u slici s Banije

U svakom slučaju, ovo s Kninom i Milanovićem nije slučaj. Nego je namjera, iza koje stoji nekakav plan. Kakav, može se samo naslutiti. Ni Marijo Ćaćić, novi kninski gradonačelnik, kao i stari dogradonačelnik ne razumiju zašto predsjednik to radi, zašto se to nameće, čemu ta – kako se profesorski izrazio – distrakcija sa svakodnevnih problema.

I novi župan, a stari kninski gradonačelnik, Marko Jelić reagirao je isto. – Zna se što Knin predstavlja za Hrvatsku zadnjih 1300 godina i uopće mi nije jasno zašto se o tome raspravlja, niti želim ulaziti u razloge zbog kojih je Milanović ovako podcjenjivački istupio. Ovo nije samo stvar Kninjana, svi u Hrvatskoj suglasni su da se Dan pobjede slavi ovdje. Nikad nije bilo problema s tim – poručio je Jelić.

I u pravu je. Problema s tim ima samo Milanović. Kojem je, očito, iznimno bitno da se proslava "Oluje" pošto-poto izvuče iz Knina, i premjesti u – Glinu, na Baniju. Jer se tamo predao korpus vojske RSK generalu Stipetiću, koji je slučajno bio tamo, mogao je biti i neko drugi, naglasio je Milanović

No neće biti da je slučajno, nego je upravo krucijalno što predsjednik RH navodi baš tu dobro poznatu epizodu s Banije u kojoj pukovnik tzv. VRSK Čedomir Bulat predaje svom nekadašnjem nadređenom u Petoj vojnoj oblasti bivše JNA, u kojoj su zajedno radili, cijeli jedan korpus na pladnju, s bijelom zastavom. I čestita Hrvatskoj vojsci na pobjedi. U toj je slici ključ cijele Milanovićeve mirnodopske "ofenzive na Knin", i ovogodišnje i prošlogodišnje, ali o tom-potom. To je malo šira priča. Do koje je Milanoviću očito jako, jako stalo. Jer s njom želi rastočiti HDZ i Plenkovića

Zato je i vrlo benevolentan prema Marku Jeliću, na njega se nije istresao kao na druge. Čime mu zapravo želi poručiti kako ova inicijativa nije uperena protiv njega ni protiv Knina.

No i župan, i gradonačelnik Knina, i mi svi skupa u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji jako bi pogriješili ako bi ovu priču gledali estradno, kao još jednu rundu sukoba, "prepucavanja" između "predsjednika i premijera". Kako to, u UNPROFOR maniri, ne želeći se zamjeriti ni jednom ni drugom čini većina medija. Iako se dobro zna tko je tu "agresor", a tko se "samo brani". Jer bitno je znati, da ne bi poslije bilo ovo i ono, što tko dobiva, a što tko gubi ako Milanovićev prijedlog prođe. Ako ne prođe, velike su šanse da u Kninu ostane bolnica! Koja je u Kninu iz samo tog, jedinog razlog i ni jednog drugog. Političkog, odnosno "Olujnog".

Ako se proslava preseli u Petrinju, Glinu, Topusko, Knin, posljedično više neće biti važan nikome, pa ni ministru zdravstva. Dvije bolnice, šibenska i kninska, na 50 km? A do Zadra i Splita još dvije, nema niti sto kilometara. To će se prekrižiti potezom pera! Pa iz istog razloga i vukovarska bolnica opstaje pored vinkovačke.

Tisuću radnih mjesta u HV-u

U Kninu je također i sjedište zapovjedništva jedne od dvije profesionalne Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske vojske – drugo je u Vinkovcima – tu su i njihove podstožerne postrojbe, Treća mehanizirana bojna "Pauci" koja nastavlja tradiciju svojih slavnih prethodnika, "crvenkapica". I još čitav niz drugih u tzv. Opslužništvu što je oko tisuću i više djelatnih vojnika, namještenika i službenika.

Treba li crtati što za grad Knin znači tih tisuću i više radnih mjesta, tih tisuću i više plaća koje oni mjesečno dobiju, kava koje u kninskim kafićima popiju, potrošnje koje generiraju. Ako Knin više ne bude to što jest, nema nikakvog razloga da i oni tamo ostanu. Pa je li logičnije da svi oni budu u recimo Splitu, zar nije ta Četvrta brigada ionako bila "splitska", vjerojatno bi je u gradu pod Marjanom dočekali raširenih ruku.

A Knin bi se, ako Milanovićeve politikantske igrice, što ih svako malo – kao slučajno – gura u medijski prostor prođu, sveo čak i na manje od onog što je rekao – ostao bi samo ranžirni kolodvor, ali bez kasarne. Ne bi ni nje bilo!

20. travanj 2024 02:10