StoryEditorOCM
ŽupanijaSTRUČNE PRIPREME

Pirovcu Institut za turizam radi strategiju za novu sezonu

6. rujna 2018. - 12:10

Turistička zajednica Općine Pirovac povjerila je Institutu za turizam izradu Strategije turističkog razvoja, a kako će taj ključni dokument za budućnost pirovačkog turizma biti završen za nekoliko mjeseci, to će se već iduće godine pristupiti realizaciji prvih akcijskih planova.

Najavljuje to Igor Meić, direktor TZ Pirovac, zadovoljan ovogodišnjim turističkim rezultatima, ali i novim turističkim proizvodima koji su, kaže, rezultirali iznimnim zanimanjem pirovačkih gostiju. Među takve ubraja organizirane turističke izlete brodom u obilazak Memorijalnog centra Fausta Vrančića na otoku Prviću.
 

 


– Godinama naši gosti idu na izlete na Kornate i Krku, no turističku ponudu, osim tih uobičajenih, standardnih destinacija, obogatili smo i tematskim izletima na otok Prvić kako bismo turistima približili povijesne činjenice vezane uz lik i djelo Fausta Vrančića, ali i ženidbenu povezanost njegove obitelji s plemenitaškom obitelji Draganić, povijesnim gospodarima Pirovca. To se, uz dodatne informacije koje su izletnici dobili u Pirovcu kod razgledavanja kulturno-povijesnih znamenitosti, pokazalo odličnim modelom povezivanja destinacija. Stvoren je novi turistički proizvod koji će preuzeti agencije, dok će se Turistička zajednica posvetiti razvijanju novih projekata. Takve su aktivnosti u skladu sa zakonskim stremljenjima da se turističke zajednice više angažiraju na području destinacijskog menadžmenta – kaže Meić.

Sva, pa i najmanja ulaganja u turističku infrastrukturu, poput označavanja povijesnih spomenika ili ukazivanje na znamenite ličnosti, pirovački gosti, veli, odmah prepoznaju. Među takve ličnosti spada i Baltazar Violić, svećenik i ugledni katolički pjesnik koji je u Pirovcu živio i djelovao od 1935. do 1958. godine. Njegovo je posljednje počivalište označeno spomen-pločom, a uskoro će, najavljuje direktor TZ-a, biti postavljena i pred ulazom u župni dvor.

 

 

 

Ovo je ljeto obilovalo i brojnim kulturnim manifestacijama, klapskim i folklornim večerima koje su također pridonijele turističkoj sadržajnosti. Meić izdvaja treći "Dalmatia Film Festival", međunarodni festival igranog, dokumentarnog i promotivnog filma na kojemu su ove godine, što u kinu, što na trgu Rudina, prikazani brojni turistički promotivni, kratkometražni i dugometražni igrani filmovi. Izdvaja dokumentarni film "Pope, vrati se" redatelja Tonija Volarića, potom "Life begins at 90" i "GSLV Mark 3", francuski znanstvenofantastični "Orbital Inn" i dugometražni "The Place/Pazi što želiš" talijanskog redatelja Paola Genovesea. Kao gosti Festivala ove su godine, dodaje direktor, u Pirovac stigli producent i glumac iz Indije te redatelj iz Ukrajine.

– To je jedan od rijetkih festivala koji ima svoju produkciju. Iz godine u godinu se sve više razvija. U planu je snimanje dokumentarnog filma o povijesti Pirovca. Radimo na scenariju. Cilj nam je promotivno djelovanje i povezivanje s poznatim i manje poznatim osobama iz filmske industrije – otkriva Meić.

Zadovoljan je i reakcijom koju je među mještanima i turistima izazvao novi ljetni glazbeni festival "Više rock 'n' rolla na obali mora", čije je otvorenje, koncertom "Vatre", bilo na pirovačkoj ljetnoj pozornici. Riječ je o festivalu koji je kroz 10 koncerata, po dva u svakom mjestu, spojio Pirovac, Tisno, Jezera, Betinu i Murter.

– Trudili smo se da i drugim događanjima zabavnog karaktera udovoljimo svim glazbenim i inim ukusima. Gostima su, naravno, bile interesantne klapske i folklorne večeri upravo zbog te kulturne poveznice sa sredinom u koju su došli. Pratili su sa zanimanjem i tradicionalne trke tovara koje uvijek imaju svoje poklonike. Dogodine ćemo organizirati i sportske susrete slične nekadašnjim "Jadranskim igrama"... Želja nam je svake godine unositi promjene nabolje i kvalitetnije u naš turistički milje, a da smo na dobrom tragu, pokazuju reakcije naših gostiju – zaključio je Meić.

 

 


Više noćenja nego lani
U prvih osam mjeseci ove godine u pirovačkoj općini ostvareno je 350.610 turističkih noćenja i 33.409 dolazaka, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećanje od 3,4, odnosno 4,38 posto. U strukturi posjetitelja dvostruko je više stranih gostiju. U osmomjesečnom razdoblju bilo ih je 23.044. Istodobno se, kažu statistike, na pirovačkom području odmaralo 10. 365 domaćih gostiju. Ipak, inozemni su turisti brojem noćenja (187.671) nadmašili domaće (162.939), što je svojevrsni kuriozitet. Do sada takav trend nije zabilježen. Porast broja noćenja u usporedbi s lanjskim pokazateljima bilježi i privatni smještaj (šest posto) i kampovi (15 posto u dolascima i 24 posto u broju noćenja). Podbacio je samo hotelski smještaj, i to za dva posto, prije svega zbog manjeg broja stranih turista (sedam posto). Domaćih je gostiju u hotelskom smještaju bilo više za 35 posto, kada se brojke usporede s prošlogodišnjima. Za Pirovac kao odmarališno odredište su prije svega zainteresirani hrvatski državljani (u dolascima ih je ove godine bilo 31 posto, a u noćenjima 46 posto više nego lani). Slijede ih slovenski, njemački, slovački i češki gosti.


Uredit će se šetnica u Makirini
Zajedno s Općinom Pirovac, pirovačka Turistička zajednica prijavila je projekt uređenja šetnice u Makirini za dobivanje novca iz europskih fondova. Riječ je o projektu vrijednom oko 100 tisuća eura kojim će Pirovac dobiti suvremeno uređenu šetnicu s odmorištima, klupama i infopločama, također i za slijepe i slabovidne osobe.

04. svibanj 2024 22:08