StoryEditorOCM
ŽupanijaZadovoljni i s trećinom

Pandemija ozbiljno pogodila i vrlo profitabilni nacionalni park: Krka prošlu godinu završila s 400 tisuća posjetitelja

Piše Joško Čelar
4. siječnja 2021. - 13:24

Nacionalni park Krka, koji ostvaruje najveći promet posjetitelja od svih osam parkova u Hrvatskoj, odmah nakon Plitvičkih jezera s milijun i 300.000 posjetitelja. No, protekle 2020.godine morao se zadovoljiti s trećinom toga prometa što je zbog pandemije ocijenjeno uspješnim.

Inače, dugi niz godina, još od sredine šezdesetih, plovili smo Krkom uzvodno od Skradinskoga buka do Visovca i Roškoga slapa. Potom i do ostataka starih hrvatskih utvrda Trošenja i Nečvena. Onako, kako je to u svojoj knjizi „Krkom uzvodno“ 1974. pisao književnik i putopisac Nikola Pulić rodom iz Bićina nad Skradinom.

A onda se nakon proljeća lanjske godine dogodio preokret. Park je zbog zaštite od koronavirusa za posjetitelje bio zatvoren. Tek krajem svibnja moglo se krenuti izletničkim brodom s pogonom „na struju“ i to - Krkom nizvodno, od Roškoga slapa do franjevačkog otoka Visovca. Ali u ljeto je i to stalo zbog sve veće opasnosti i zaštite od epidemije. Da bi godina završila s nešto više od 400.000 posjetitelja, trećinom onoga što je ostvareno u 2019. Ipak, uz ostalo, kažu u NP i s time su zadovoljni.

U ukupnosti, ostvaren golem tehnički napredak u očuvanju ekološkog okoliša rijeke Krke, kao dio širega Operativnog programa konkurentnosti i kohezije 2014.- 2020. JU NP Krka s nazivom „Nepoznata Krka, skriveno blago gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“,usmjerenog na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke, sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj.

Projekt je, kako nam je rekla voditeljica Službe za odnose s javnošću Katia Župan, završio u srpnju lanjske godine u ukupnoj vrijednosti od 78.620.000 kuna bespovratnih sredstava fondova Europske unije.

Uz to, bilo je i niz drugih uspješnih rezultata aktivnosti NP Krka. Primjerice, 14. siječnja 2020. obilježena je nizom programa i aktivnosti i 35. godišnjica postojanja NP Krka. obavljena subrojna znanstvena istraživanja vodotoka rijeke Krke, pronađene su nove veste bioorganizama, obogaćeni i prošireni oblici i sadržaji dvadesetak vrsta ponude. sve to ulijevaju nadu u bolju ovogodišnju sezonu, u očekivanju da će i epidemija napokon oslabiti, optimistična je Katia Župan.

Izgledalo to bizarnim ili ne, na kraju navedimo, da smo usred lanjskoga ljeta u Skradinskome buku, umjesto tisuća turista, mogli pratiti demonstraciju vještina i ratnih običaja starih rimskih legija kao prije 2000 godina.

S takvim uprizorenjima starih rimskih običaja u Vespazijanovu amfiteatru kod Ivošavaca otkrivenim prije 12 na gornjoj Krki, odvijale poznate igre - (rimske)Burnumske Ide.

Jel' se to povijest ponavlja? Katkad kao tragedija, katkad kao farsa, kako kaže i poznata stara uzrečica.

20. travanj 2024 00:40