StoryEditorOCM
Županijapuna blagajna

Općinsko vijeće Rogoznice prihvatilo proračun za iduću godinu: najviše novca ulaže se u novu rivu!

Piše Vedrana Stočić
14. prosinca 2023. - 20:52

Rogozničko Općinsko vijeće prihvatilo je proračun za iduću godinu u visini 5.049.903 eura što je smanjenje za 1,1 posto u odnosu na prihode planirane u trećem ovogodišnjem rebalansu.

I u idućoj godini proračun će u najvećoj mjeri puniti porezni prihodi i to 62 posto ili 3.177.950 eura što je povećanje od 26,66 posto u odnosu na treći ovogodišnji rebalans. Na tako značajno povećanje planiranih poreznih prihoda utjecalo je i povećanje godišnjeg poreza na vikendice i to s 2 na 3 eura po metru kvadratnom godišnje. Inače porezi na imovinu planirani su u 2.030.000 eura.

Zbog većih minimalnih plaća očekuje se i povećanje poreza na dohodak koji je planiran u visini od 1060.000 eura ili duplo manje od poreza na poreza na imovinu. Bolje bi bilo da je obrnuto jer bi to značilo višu gospodarsku aktivnost, više zaposlenih i više stalnog stanovništva. Trgovina nekretninama i prihodi od administrativnih pristojbi po posebnim propisima, uglavnom se to odnosi na komunalni doprinos koji se plaća kod izdavanja građevinskih dozvola i legalizacije objekata, nisu stabilni proračunski prihodi. Nikad se ne zna kada će puknuti nekretninski balon, a onda su proračun i lokalna zajednica u problemima.

Za sada općinska blagajna je puna ima i viška iz prethodnih godina i to 3,3 milijuna eura pa su planirane i brojne infrastrukturne investicije u što se u idućoj godini planira uložiti tek nešto manje od 5 milijuna eura. Najviše novaca uložit će se u parterno uređenje dijela rive i to 1.454.847 eura, za uređenje plaže u Ražnju planirano je potrošiti 431.500 eura, izgradit će se i urediti plaža u Zatoglavu, šetnice, dječja igrališta, vježbališta... Sve te investicije dobile su i zeleno svjetlo hadezeovske pozicije i opozicije, međutim na renoviranje stare škole oporbeni vijećnici Ivana Lovrić i Boris Abaza imali su primjedbe. U idućoj godini u staru školsku zgradu na sred rogozničke rive planira se potrošiti 800 tisuća eura, a zgrada je, istaknula oporba, nije rogoznička veće je samo od Šibensko-kninske županije dobivane u najam i to na 20 godina.

-Najam je navodno 1 euro mjesečno, međutim kada mi u dvije godine ulažemo 1,6 milijuna eura, onda taj najam iznosi 7000 eura mjesečno. Uloženi novac u tuđu zgradu bio dostatan za novu zgradu općinske uprave od 700 metara kvadratnih.-rekao je vijećnik Abaza.

Vijeće je prihvatilo i četvrt ovogodišnji rebalan proračuna umanjen za 468.156 eura, pa bi ovogodišnji planirani proračunski prihodi na koncu godine trebali iznositi 5.149.963 eura.

 

28. travanj 2024 23:03