StoryEditorOCM
Županijagorak okus

Omiljenoj drniškoj liječnici opet odbijen zahtjev za produljenje rada! Na Staru godinu dr. Omerka će posljednji put zatvoriti vrata ordinacije...

Piše Mirela Goreta/SD
28. prosinca 2020. - 19:33

Dr. Omerki Mikulandri, za čiji je ostanak na poslu u Domu zdravlja Drniš peticiju potpisalo više od 1100 Drnišana, drugi put je odbijen zahtjev za produljenje rada nakon 65. godine života. Na Staru godinu će za sobom posljednji put zatvoriti vrata svoje ordinacije....

Šibensko-kninski župan Goran Pauk je netom prije Božića potpisao dokument u kojemu njezin predmet smatra završenim pri čemu je prethodna upozorenja liječnice o nepravilnostima u radu javne zdravstvene ustanove, okarakterizirao kao nešto što nije u njezinoj nadležnosti nego samog drniškog doma zdravlja zbog čega se u županiji ne smatraju potrebnim očitovati.

Dr. Mikulandra je, podsjetimo, u svojemu nedavno ponovljenom zahtjevu za produljenje rada nadležne u Šibensko-kninskoj županiji, između ostaloga, upozorila i na činjenicu da je u drniškom domu zdravlja dostupna usluga medicine rada u režiji privatne splitske Poliklinike "Petrović". O tome smo nedavno i pisali u tekstu na temu trenutne dostupnosti zdravstvene usluge na području koje pokriva Dom zdravlja Drniš.

Iako se u Šibensko-kninskoj županiji ne žele očitovati po tom pitanju činjenica je da je u medicina rada u Drnišu u međuvremenu preko noći nestala. U toj javnoj zdravstvenoj ustanovi, doznajemo, još prije desetak dana više nije bilo djelatnika Poliklinike "Petrović", koje je ravnateljica dr. Blaženka Topčić, kako je objasnila dr. Mikulandra, od srpnja u javnosti predstavljala kao dio Doma zdravlja. Prije dva tjedna smo, između ostalog, navode dr. Mikulandre objavili i u našem tekstu, koji problematizira funkcioniranje te ustanove. Na istu temu tada smo uputili i niz pitanja ravnateljici, dr. Blaženki Topčić, koja, usprkos obećanju, do danas nije uzvratila odgovorima. Po novome nas je uputila da ih adresiramo na službenika za informiranje DZ Drniš...

"Jednom tjedno, točnije petkom, u prostorije ordinacije dr. Knez i prostor predviđen za patronažu u Domu zdravlja Drniš, dolazi liječnik spec. med. rada, ugovorno zaposlen u privatnoj poliklinici uz svoj redovan rad u Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, i izdaje uvjerenja kao i račune za istu privatnu polikliniku", otkrila je dr. Mikulandra što svakog razumnog i odgovornog građanina ostavlja u čudu s upitnikom iznad glave "kako netko tko je već zaposlen u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije može svakog petka odlaziti raditi kod privatnika, koji ordinira na adresi javne zdravstvene ustanove".

U nemogućnosti dobijanja tog i niza drugih odgovora od ravnateljice Topčić nazvali smo dr. Pavla Petrovića, vlasnika privatne poliklinike "Petrović", želeći provjeriti pružaju li još uvijek uslugu medicine rada u drniškom domu zdravlja. Usput, riječ je o klinici, koja je u listopadu od Doma zdravlja Drniš za 10.000 kuna kupila rashodovani RTG uređaj. Jedini su se javili na natječaj, naznačila je u obrazloženju odluke o odabiru ponuđača ravnateljica Topčić naglasivši kako "iznos ponude nije niži od cijene procijenjene vrijednosti uređaja".

- Malo vam je onaj tekst bio čudan. Ne znam zašto ste onako pisali - u startu nam je uzvratio dr. Pavao Petrović kad smo ga upitali je li medicina rada njegove poliklinike još uvijek aktivna u drniškom domu zdravlja. Spomenuli smo je, između ostalog, u nedavno objavljenom tekstu o njegovu trenutnom funkcioniranju.

A što je bio problem?

- A bogati, šta je problem? Nerealna priča. E.

A koja je priča?

- Mi tamo imamo ugovorene firme, onda idemo na teren... I ovaj... I bilo nam je zgodnije u Domu zdravlja. Sad smo odustali kad ste vi rekli da je to nelegalno i tamo amo.

Jeste li imali ugovor s Domom zdravlja o zakupu ili nešto drugo?

- Imali smo za korištenje... Nije to ugovor o zakupu.

Ne znam, vi mi recite...

- Ne znam ni ja. A kako ste mogli onako napisati?

Jeste li možda imali ugovor o najmu?

- Ne znam, ne znam... Vi ste sve napisali, gotovo je. Otišlo je...

Ako ste ga imali, onda nije problem da nastavite s radom?

- Odustali smo. U drniškom domu zdravlja više neće biti medicine rada. Zahvaljujući vašem onakvom članku.

Dobro, ako ste imali nekakav ugovor s Domom zdravlja onda ne vidim što je tu sporno.

- Dobro, ajde sada pišite o nekoj drugoj firmi onako nerealno, pa da njima bude dobro. E.

Ne znam što sam vam ja pokvarila s tim tekstom.

- Znate vi dobro... Ništa vam ja ne mogu pričati, zovite ravnateljicu. Ona nek' priča o svom domu zdravlja. Uglavnom, mi više tamo ne radimo. Eto - završio je dr. Petrović.

U namjeri da, zbog ignoriranja ravnateljice, dobijemo više odgovora od nadležnih o radu Doma zdravlja u Drnišu, nazvali smo smo Nikolu Mihaljevića, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Šibensko-kninskoj županiji. Jedva da smo se predstavili, pročelnik Mihaljević nas je odmah prekinuo. Nismo ni stigli reći zašto zovemo...

- Gospođo, ne mogu na tu temu razgovarati. Na sastanku sam, kao prvo. Druga stvar, ta tema je jednostavno... Nemamo što o njoj razgovarati. Slobodna Dalmacija je nekoliko puta objavljivala to što je objavljivala. S naše strane smatrajte to završenim. Hvala lijepo, doviđenja - brzinski nas je ispratio Mihaljević, koji je 26. svibnja 2020. (rođ. 1955.) napunio 65 godina života i još uvijek radi na mjestu pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Šibensko-kninske županije.

02. svibanj 2024 18:35