StoryEditorOCM
ŽupanijaNA OVO SE ČEKALO

Od 1. listopada kreću nove linije javnog prijevoza na području županije: Dodan je i vozni red prema Splitu i Zadru

Piše Šibenski.hr
26. rujna 2024. - 16:34

Župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić i zamjenik župana, Ognjen Vukmirović predstavili su danas novu mrežu županijskog javno linijskog prijevoza te najavili da novi vozni red stupa na snagu u utorak 1. listopada 2024. godine, u ranim jutarnjim satima.

Šibensko-kninska županija izradila je novu mrežu linija javnog prijevoza putnika na području županije kojom je predviđeno 29 linija te minimalno 5 polazaka tijekom radnog dana, a područje županije je podijeljeno na 23 prijevozne zone, dok se cjenik karata sastoji od 10 zona. Uz to, nova mreža predviđa i 2 međužupanijske linije, koje će povezivati našu županiju sa Splitsko-dalmatinskom i Zadarskom županijom.

– Radimo na ovom projektu od početka mandata, a na njemu se posebno angažirao moj zamjenik, Ognjen Vukmanović koji je odradio veliki dio posla u pregovorima, razgovorima i projektiranju same mreže, dok je projekt same mreže izradio Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu – istaknuo je župan, dr. sc. Marko Jelić na konferenciji za medije koja se danas održala u zgradi Šibensko-kninske županije.

– Cilj nam je bio što bolje povezati sve žitelje županije sa županijskim središtem, a novi vozni red je posebno prilagođen potrebama radno aktivnog stanovništva i učenicima srednjih škola –nastavio je župan i podsjetio da je Županija provela postupak javne nabave i izabrala najpovoljniju ponudu, te ovog ljeta sa Zajednicom ponuditelja, Vincekom d.o.o. i Slavonija Busom d.o.o., potpisala Okvirni sporazum za javni linijski prijevoz putnika na razdoblje od sedam godina, u vrijednosti od 31.752.134,75 eura, od čega Šibensko-kninska županija pokriva 25 posto odnosno 7.938.033,75 eura, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 75 posto odnosno 23.814.101,25 eura.

Zamjenik župana, Ognjen Vukmirović istaknuo je da je nova mreža linija obuhvatila sva bitnija mjesta i naselja na području županije te, što je još važnije, uključuje linije koje do sad nisu bile funkcionalne jer nisu bile ekonomski isplative.

– Cijena pojedinačne karte za jednu vožnju kreće se od 1 do najviše 8,5 eura, a pretplatne karte su podijeljene na opće, učeničke i umirovljeničke s cijenama za I. zonu u iznosu od 20, 25 i 45 eura. Dakle, cijene će biti na razini dosadašnjih ili manje, a pri tom smo posebno vodili računa da smanjimo troškove prijevoza skupinama korisnika kao što su umirovljenici i učenici – kazao je zamjenik, pri tom se zahvalivši svima koji su imali razumijevanja za ovaj projekt i pomogli njegovoj realizaciji, kao što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je financijski podržalo projekt.

- Među prvim županijama smo u Hrvatskoj koji su dovršili postupak prelaska s dosadašnjeg tržišnog na model javno linijskog prijevoza kao javne usluge. Nastavit ćemo osluškivati potrebe lokalnih jedinica i građana te, ako je potrebno, nadopunjavati mrežu – zaključio je župan i najavio da će u utorak 1. listopada, kada na snagu stupa novi vozni red, on i zamjenik Vukmirović biti među prvima koji će koristiti njegove usluge.

26. rujan 2024 16:34