StoryEditorOCM
Županijaurbanistički plan

O rogozničkoj turističkoj zoni Kalebova luka govori se već godinama, a uskoro bi mogla biti zakopana ‘prva lopata‘?

Piše Vedrana Stočić
12. prosinca 2023. - 16:47

Turistička zona T1 Kalebova luka spominjala se još davne 2006. godine u eri najžešćeg rušenja bespravne gradnje na rogozničkom području, a čak se i spekuliralo da se na području Kalebove luke ruše nelegalne kuće kako bi novi vlasnici zemljišta imali slobodan put do mora. Predstavnici investicijskih fondova iz Estonije nekoliko su puta vijećnicima i rogozničkoj javnosti predstavili projekt novog turističkog naselja, a prvi ugovor o prometnom uređenju i povezivanju s Općinom Rogoznica potpisan je još 2017. godine. Na sjednici Općinskog vijeća održanoj u ponedjeljak, jednoglasno su prihvaćene izmjene tog ugovora što je i te kako neobično ako se uzmu u obzir sve kontroverze koje su se mogle čuti posljednjih petnaestak godina vezane za ta ulaganja.

Općina se izmijenjenim ugovorom obvezala odraditi postupak izvlaštenja zemljišta potrebnog za gradnju ceste u dužini od 1640 metara i to u roku 4 mjeseca, lokalna vlast izradit će svu projektnu i geodetsku dokumentaciju, te dozvole za gradnju. Sredstva za izvlaštenja zemljišta osigurava predstavnik investitora splitska tvrtka Rondel d.o.o. za poslovno savjetovanje, trošak izvlaštenja prema ugovoru Općini se mora isplatiti u roku od 15 dana.

Rogozničke pozicijske i opozicijske vijećnike očito su oduševila nova arhitektonska rješenja, iako obuhvat turističke zone T1 Kalebova luka nije smanjen, već je bitno smanjena izgrađenost i katnost, odnosno visina objekata. Prema projektu, hoteli su uklopljeni u nagibe terena, različitih su razina i imaju samo prizemlje. Prva faza gradnje je hotel s 4 do 5 zvjezdica, imat će samo 64 sobe i brojne druge sadržaje, a u preostale dvije faze gradit će se još jedan hotel i 9 samostojećih vila. Prva faza trebala bi biti izgrađena za pet godina.

Inače, Urbanstički plan uređenja Turističke zone T1 Kalebova luka, počeo se izrađivati još 2013. godine. Obuhvaća izdvojeno građevinsko područje ugostiteljsko-turističke namjene izvan naselja, površina iznosi 19,89 ha i 0,19 ha poljoprivrednog zemljišta. Površina obuhvaćena Urbanističkim planom iznosi 20,08 ha, što čini 0,29 posto ukupne površine Općine Rogoznica. U tom UPU Kalebova luka, koji je na snazi, bilo je svojedobno predviđeno mega turističko naselje od čak 1500 ležaja, samo u hotelima trebalo ih je biti 1050.

Nova arhitektonska rješenja koja su oduševila rogozničke vijećnike predviđaju znatno manju izgrađenost, više prizemnih objekata i više zelenila.

image

Prezentacija turističke zone Kalebova luka

/Vedrana Stočić
image

Prezentacija turističke zone Kalebova luka

/Vedrana Stočić
26. travanj 2024 08:17