StoryEditorOCM
ŽupanijaVrije u HDZ-u

Nikad zanimljiviji unutarstranački izbori: bolje upućeni tvrde da je pokretač rata ‘sviju protiv svih‘ novac te velike i unosne investicije

Piše Davorka Blažević
8. listopada 2021. - 08:15

Nikad znimljiviji i intrigantniji izbori u lokalnom HDZ-u! Ono čemu trenutno svjedočimo nalik je “ratu svih protiv sviju”. Toliko lobija i interesnih grupa u jednoj stranci koja se dosad hvalila svojom monolitnošću, e to je nezabilježeno. Kandidati s toliko strasti konkuriraju jedan drugome kao da su oponenti, a ne članovi iste stranke. Bolje upućeni u unutarstranačke odnose tvrde da je spiritus movens ovih izbora u HDZ-u- novac, velike, unosne investicije i borba za stranačke pozicije vodi se radi utjecaja na realizaciju tih projekata, a ne radi preuzimanja odgovornosti za reformiranje i jačanje stranke. Uz opoziciju kakvu HDZ ima, i ne treba se previše truditi ni modernizirati ni demokratizirati stranku...

Burić ide na Dujića, Peran na Rakića

Kandidature za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a podnijeli su, zasad, aktualni šef ŽO-a Nediljko Dujić i, sasvim neočekivano, kao njegov izazivač kandidirao se šibenski gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a Željko Burić. Dva su kandidata i za novog predsjednika šibenske, gradske organizacije: Paško Rakić, viši stručni suradnik u gradskoj upravi zadužen za udruge civilnog društva i sport, bivši zamjenik gradonačelnika Šibenika i nesuđeni dožupan šibensko-kninski, te Branko Peran, bivši šef policije, bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav (pomoćnik ministra pravosuđa). Peran je donedavno bio pod stegovnim postupkom radi javnog iznošenja kritika na račun vodstva stranke (Gorana Pauka, ex župana), ali je proljetos postupak obustavljen, pa nema zapreke da se kandidira.

Još dojučer činilo se da će Nediljko Dujić biti jedini kandidat za predsjednika ŽO HDZ-a, a Paško Rakić za GO HDZ-a Šibenika. Izgledalo se da će to biti sasvim predvidljivi, pače dosadni unutarhadezeovski izbori u kojima je unaprijed sve poznato. A onda su se karte počele miješati...

Potpuno neočekivano, kandidaturu za vodeću poziciju u županijskoj organizaciji, uz fascinantno samouvjerenog Dujića, objavljuje i Željko Burić, iako je netom prije javno obznanio kako se neće kandidirati ni na gradskoj, niti na županijskoj razini. Otkud sad to, i zašto županija, a ne grad?

Neslužbeno se govori da je Burić kandidat središnjice, da je pristao sudjelovati u ovoj izbornoj utakmici "pod pritiskom" i da u vrhu stranke žele eliminirati Dujića i njegovu razgranatu mrežu članova koje je zadužio i uvezao, i na koje se oslanja. Vjerojatno im ne bi smetao da je na lokalnim izborima postigao bolji rezultat za stranku, no, činjenica je da je u njegovu mandatu na čelu ŽO, HDZ poslije 30 godina izgubio vlast u županiji i poziciju župana, a ni Knin se nije vratio pod skute stranke. No, Dujić na te diskvalificirajuće optužbe odgovara kako ne vidi razloga da se smatra otpisanim na čelu ŽO HDZ-a i da je njegova odgovornost za gubitak vlasti u županiji jednaka odgovornosti svih ostalih koji su stajali iza kandidiranja Gorana Pauka za župana. A otpisali su ga, kaže, oni koji su radili nove kandidature. U bitku ulazi, kako tvrdi, s najboljim mogućim timom kojeg čine mladi, obrazovani ljudi, a na Burića kao suparnika gleda s, navodnim, odobravanjem, jer, demokratičnije je, izjavio je za neke lokalne portale, i to će samo unaprijediti HDZ.Da očekuje pobjedu, to je jasno, jer, veli, nitko se ne kandidira bez ambicije da pobijedi.

Dug stranci

UZ njega se vezuje i kandidatura aktualnog ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenice za poziciju potpredsjednika ŽO HDZ-a, što donekle izaziva zabunu. Na isti način kao i činjenica da je u završnoj svečanosti obilježavanja Rujanskog rata u Šibeniku sudjelovao kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. A podupire ga, kažu, i potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Tomo Medved. E, sad, mnogi se pitaju kako je to moguće ako šef stranke Andrej Plenković na mjestu budućeg predsjednika ŽO HDZ-a u Šibeniku želi vidjeti Željka Burića? Nota bene, kandidata koji ni na čelu šibenskog HDZ-a nije pokazivao neki interes za stranku i stranačka pitanja, a kamoli da bi mu bila privlačna pozicija čelnika županijske organizacije.

Burić ne krije da zapravo vraća "dug" stranci:
- Nakon što je Hrvatska demokratska zajednica meni dala veliko povjerenje kandidirajući me za gradonačelnika Šibenika u tri mandata, a potom i za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Šibenika, osjećam obvezu i odgovornost prema HDZ-u, a s obzirom na trenutačnu poziciju stranke u Šibensko-kninskoj županiji. Želim vratiti povjerenje članstva, ali i svih stanovnika Šibensko-kninske županije u HDZ kao stožernu stranku i usmjeriti je na pobjednički put - kazao je novinarima Burić.
Burić je kao svoj "tim" i službeno predstavio zamjenika gradonačelnika Danijela Miletu (koji je, kažu, donedavno figurirao kao "Dujićev čovjek" i za njega prikupljao glasove), načelnika općine Promina Tihomira Budanka, ravnateljicu Opće bolnice Šibenik Sanju Jakelić i kninsku gradsku vijećnicu Anu Marić.

Prestrojavanje braće Rakić

Dujić u utakmicu, pak, navodno ide s Ivanom Malenicom koji se kandidira za potpredsjendika ŽO HDZ-a, a kao potpora mu se spominju i Josip Begonja, drniški gradonačelnik koji se također kandidira za potpredsjednika ŽO-a, kao i Hrvoje Dunkić i Antonija Marić. Inače, kandidature se mogu prijaviti zaključno sa subotom, 9. listopada do ponoći, a izbori bi trebali, od najniže do najviše razine HDZ-a, završiti do 5. prosinca.

image
Paško Rakić
Nikša Stipaničev/Cropix

Na vrh šibenske organizacije "pucaju", zasad, kako rekosmo, Paško Rakić i Branko Peran. Kako je Rakić zaposlenik šibenske gradske uprave, moglo bi se dogoditi, bude li izabran za predsjednika GO HDZ-a, da svome šefu na poslu (Željku Buriću) bude stranački šef. Tu mogućnost, međutim, Rakić odmah otklanja: Čvrsto vjerujem da će na izborima u županiji pobijediti Burić, pa će mi na svaki način biti šef, i na poslu, i u stranci, jer je ŽO HDZ-a nadređen GO HDZ-a.

Rakić ne vidi ništa kontroverzno u tome što se kandidira za predsjednika gradske, a ne županijske organizacije, iako je na lokalnim izborima bio kandidat za šibensko-kninskog dožupana. Naprotiv, smatra da je njegova kandidatura za vrh GO HDZ-a logičan, prirodni slijed njegovog 20-godišnjeg političkog djelovanja. Bio je, navodi, dogradonačelnik, dopredsjednik GO HDZ-a, čak i tajnik, djelovao je kroz Mladež HDZ-a...

U njegovom "timu" su kao kandidati za dopredsjednike Katarina Tommasini Marić, Hrvoje Stančić i Jure Zoričić, kako kaže, mladi, vrijedni i neopterećeni ljudi željni rada. Namjera mu je " širom otvoriti prozore i vrata stranke novim ljudima i novim idejama kao i novom načinu djelovanja te tako dodatno ojačati stranku na gradskoj, ali i županijskoj razini.”

Rakić je kao kandidat za šefa šibenskog HDZ-a zanimljiv i zbog činjenice da je dosad uglavnom kotirao kao Dujićev kadar, njegov brat je i danas tajnik ŽO HDZ-a, a i svojedobno je, iako dopredsjednik GO HDZ-a umjesto svog tadašnjeg predsjednika Gorana Pauka podržao Dujića. Što se među njima dogodilo da sada nastupaju kao protivnici? Neki kažu da Dujiću nije dobro sjela njegova kandidatura u gradu, gdje je očekivao Burića ili nekog trećeg, kako bi na županijskoj razini ostao jedini kandidat, što bi njegov izbor činilo neupitnim. No, Rakić je u dogovoru s Burićem, priča se u stranačkim kuloarima, odlučio zaigrati za Burićeva nasljednika kada je ovaj prešao na županijsku razinu. Što je, govore, aktualnog šefa ŽO nagnalo da potakne Branka Perana da uđe u utakmicu za vodeću poziciju stranke u Šibeniku...?

image
Branko Peran
Nikša Stipaničev/Cropix

Branko Peran odbacuje te insinuacije:
- Zar vam ja sličim na nekog koga bi se dalo nagovoriti na nešto ukoliko sam nije tako odlučio? Ma, ni govora, to su gluposti! Dujić i ja jesmo popili kavu i neformalno porazgovarali, ali kao ljudi, kao članovi stranke. Iskreno, Burić me iznenadio kad se kandidirao, jer je tvrdio da neće na izbore ni za GO ni za ŽO HDZ-a. I da u gradskoj organizaciji ne bi bio samo jedan kandidat, a znajući da se Rakić na lokalnim izborima okušao kao kandidat za dožupana pa nije uspio, odlučio sam ići u kandidaturu za predsjednika šibenskog HDZ-a. Ovo je moj doprinos demokratičnosti izbora u HDZ-u- poručuje Peran.

Paukovo soliranje

A za potpredsjednika ŽO HDZ-a kandidirao se, samostalno, neovisno o ovom ili onom stranačkom lobiju ili interesnoj grupi, i bivši župan Goran Pauk. Svoju kandidaturu temelji na “minulom radu”, ne želi se vezivati ni za čiji tabor i ufa se u potporu birača.

Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske županijske bolnice, od kandidature je odustala. A bila je jedno vrijeme gotovo izvjesna kandidatkinja za predsjednicu ŽO HDZ-a, što je naišlo na odobravanje i izvan stranke. Možda i više nego u stranci,i na kraju je -odustala. Ipak, uvjerava nas da je odustala isključivo iz osobnih razloga.

- U današnje, pandemijsko vrijeme biti ravnateljica bolnice i predsjednica ŽO HDZ-a, to je nemoguće, preveliko je to opterećenje, stres, to ni hobotnica ne bi mogla. U stranci sam 25 godina- kaže Sanja- i mogla sam se kandidirati i prije deset godina kada sam imala puno više energije, a vjerujem da je i Covid uzeo svoj danak, pogotovo meni. Protivno kuloarskim pričama da se povukla zbog kojekakvih prijetnji i ucjena kojima je bila izložena, izrijekom tvrdi da o tome nema govora.

image
Tomislav Ćorić i Ivan Malenica
 
Cropix

I na kraju, vratimo priču na sam početak. Na interesne grupe. Na novac i investitore, na lobiranje. Bitka za vodstvo u HDZ-u je, tvrde dobro obaviješteni insajderi, bitka za konkretne projekte i konkretne investitore (Solar Energy Lozovac, SE Kistanje, SE Polača, Luma Energy, El un Energy..), za golf na Prukljanu i HEP, odnosno za energetske projekte (vjetroparkovi i solarne elektrane, poput one koja se pokušava nametnuti mještanima Lozovca, ali i puno glomaznijih i ambicioznijih), pa se u unutarstranačke izbore u Šibeniku, na toj premisi, uvodi i ministra Tomislava Ćorića kojemu su održivi izvori energije i profesionalna i osobna (familijarna) preokupacija.

Rascjep u šibensko-kninskom HDZ-u, govori se u kuloarima, strogo je interesni. Uostalom, kažu, Dujić i Rakić do jučer su bili blisko povezani, dio istog “tima". Otkud sada sukob? Je li Rakić stao na stranu Burića svjestan da ga Dujić teško može pobijediti, pa se na vrijeme prestrojio? Solira li u ovoj priči, Peran, baš kako tvrdi? Za koga "igra" ministar Malenica? Zašto Burić u svemu tome sudjeluje?

To ćemo tek doznati…

19. travanj 2024 21:51