StoryEditorOCM
Županijazavrnite rukave!

Najveća procijepljenost je u Zagrebu, najmanja u našoj županiji! Provjerili smo kako u Šibeniku i okolici napreduje cijepljenje zaposlenih u turizmu

Piše Branimir Periša, Hina
9. lipnja 2021. - 08:06

Premijer Andrej Plenković u utorak je ustvrdio da opada interes za cijepljenje protiv covida te pozvao novoizabrane župane da pomognu u ubrzavanju procesa cijepljenja koji je jedini prava zaštita protiv koronavirusa. Župani u intenziviranju cijepljenja mogu pomoći preko županijskih centara za javno zdravstvo, istaknuo je premijer.

"Svi koji se mogu cijepiti, neka se cijepe. Što prije steknemo kolektivni imunitet, prije ćemo raditi, razvijati se, ali i biti privlačni onima koji misle doći ovdje na ljeto", rekao je Plenković.

Plenković je županima pokazao i prezentaciju procijepljenosti u Hrvatskoj.

"Grad Zagreb je najbrži, prvom dozom cijepljeno je 46,7 posto građana. Šibensko-kninska županija je 31,4 posto, 15 posto manje. Bilo bi dobro da se to ujednači. Hrvatska je ukupno na 39,8 posto procijepljenih prvom dozom, a ukupno na 17,2 posto", rekao je Plenković.

Ambicija je do 30. lipnja doći na 50 do 55 posto cijepljenih prvom dozom. Premijer misli da je to realno, a to, rekao je, podrazumijeva cijepljenje još 300 i nešto tisuća ljudi.

"To je dohvatljivo. No, ono što primjećujemo je opadanje interesa za cijepljenje na dnevnoj bazi. To je očito. Dio građana se ne želi cijepiti, dio misli da je pandemija gotova. No prave zaštite od korone osim cijepljenja nema", poručio je Plenković.

Cjepiva, kaže, ima dovoljno, a u ovom je trenutku razlika između utrošenih doza i onih koje su došle u Hrvatsku, oko 500.000. 

"Vodite računa da nam se ne dogodi nekakvo žarište, to će vama biti reputacijska šteta. Zato je taj proces procjepljivanja bitan i apeliram na vas da sve ubrzamo. Tome će nam pomoći Covid potvrde, a cijela uredba stupa na snagu 1. srpnja", kazao je premijer.

Inače, na šibenskom području započelo se s cijepljenjem turističkih djelatnika protiv koronavirusa još prije šest tjedana, kada je otvoren punkt u hotelima AM Adria park. Do jučer prvu dozu cjepiva primilo je ukupno 2200 ljudi zaposlenih u turizmu i dakako, vitalno zainteresiranih za cijepljenje, od kojih je tisuću privatnih iznajmljivača.

- Sada je u postupku docjepljivanje i rekla bih da je to jedan od solidnijih rezultata kampanje cijepljenja među zaposlenima u turizmu u Dalmaciji - kaže Dijana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Zavod je, nadalje, organizirao punktove i izvan Šibenika i SD Baldekin, u Vodicama, na Murteru te u zaleđu, u Drnišu i Kninu, kako bi se što jednostavnije cijepilo što više stanovnika županije.

Na području Županije procijepljenost je veća od 35 posto i na razini je cijele Hrvatske, premda je potreba za COVID putovnicama pokazala da postoji nesrazmjer između potrošenog cjepiva i službene statistike medicinskih vlasti.

U pogledu otvorenog cijepljenja Dulibić ima određenu rezervu. Najprije za to da se svi zainteresirani prijave preko platforme "Cijepi se" ili u ambulantama obiteljske medicine i vrlo brzo će doći na red.

- Na taj način najbolje je organizirati liječničke timove, ionako premorene poslom, te osigurati točan broj doza cjepiva, a ono se, poznato je, treba brzo potrošiti – naglasila je Diana Dulibić.

19. travanj 2024 16:53