StoryEditorOCM
ŽupanijaU INDUSTRIJSKOJ ZONI MLIČEVAC

Najsuvremenija tehnologija: u Vodicama se gradi prvi specijalizirani pogon za preradu divlje tune u Hrvatskoj

Piše Toni Veljača
1. veljače 2024. - 20:09

 

 

 

 

 

U industrijskoj zoni Mličevac-Vodice gradi se prvi specijalizirani objekt za preradu divlje tune u Hrvatskoj. Dio objekta namijenjen je za preradu i prihvat tune i bit će pušten u pogon do ljeta, dok su kušaonica, prezentacijski dio i ribarnica planirani za otvaranje u kasnijem periodu čiji datum još nije poznat.

Ribarska zadruga Tuna Adria dobila je sredstva putem Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a “Galeb” za izgradnju objekta za prihvat i skladištenje tune. Ukupna vrijednost projekta iznosi 906.766,35 eura, a iznos dodijeljenih nepovratnih sredstava je 825.142,74 eura.

Pristup tržištima

Novi objekt će biti opremljen najsuvremenijom tehnologijom za prihvat, čišćenje, smrzavanje, pakiranje i preradu divlje jadranske bluefin tune. Ovime se očekuje proizvodnja proizvoda vrhunske kvalitete što će omogućiti bolje pozicioniranje zadruge na tržištu i pristup novim tržištima poput zapadne Europe i Japana.

Značaj projekta ogleda se i u turističkom potencijalu, s obzirom na to da se u neposrednoj blizini planira ribarnica i kušaonica tune, uz postojeću uljaru Sveti Ivan i vinariju Birin. Ovo otvara prostor za razvoj jedinstvenih turističkih paketa u Hrvatskoj.

image

Ovako će izgledati novi objekt Infovodice

Infovodice/

Projekt će imati direktan utjecaj na zadrugu i njene članove kroz veće prihode i konkurentnost, te će rezultirati otvaranjem triju novih radnih mjesta. Također, projekt će koristiti i kooperantima te ugostiteljskim objektima koji nude jela od tune, doprinoseći autentičnim gastronomskim iskustvima za posjetitelje. Tako projekt doprinosi pozicioniranju grada Vodica na mapi ribarstva te jačanju lokalne gastronomske ponude.

Edukativne radionice

Nadalje, nakon izgradnje objekta, planirane su edukativne radionice vezane uz sektor ribarstva, s naglaskom na ekologiju mora, važnost bluefin tune i odgovorni ribolov te važnost konzumacije ribe bogate omega-tri masnim kiselinama.

Projekt je već prezentiran predstavnicima Europske komisije i drugim relevantnim europskim tijelima, te je dobio brojne pohvale. Ovaj projekt predstavlja značajan korak naprijed ne samo za Ribarsku zadrugu Tuna Adria i grad Vodice, već i za cijelu lokalnu zajednicu i ribarski sektor u Hrvatskoj.

26. travanj 2024 13:32