StoryEditorOCM
Županijačuvari tradicije

Najpoznatiji suvenir drniškog kraja proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom: ‘Susak se ne drži, nego grli!‘

Piše Šibenski.hr
15. studenog 2023. - 12:27

U Drnišu se i danas njeguju i čuvaju vještine izrade suska što ponajviše možemo zahvaliti gospodinu Ivanu Mlađi Tomiću. Vještine izrade ovog drniškog suvenira, koji se nekad koristio u svakodnevnom životu, simbol su lokalnog identiteta i tradicije, vidljiv trag povijesti međudjelovanja čovjeka i prirode.

Od nedavno ova tradicijska vještina postala je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Naime, 2020. godine Turistička zajednica Grada Drniša i gospodin Ivan Mlađo Tomić, čuvar ove tradicijske vještine drniškog kraja, pokrenuli su inicijativu da se umijeću izrade suska dodijeli status nematerijalnog kulturnog dobra.

image
Tz Drniš/

Krajem listopada 2023. godine Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, na osnovi predočene dokumentacije i iznesenih činjenica te preporuci Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, potvrdilo je kako umijeće izrade suska u Drnišu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, a kako to definira i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturne baštine.

image
Tz Drniš/

Proglašavanje nematerijalnim kulturnim dobrom dijela naše baštine veliko je priznanje svima koji njeguju ovaj autohtoni oblik rada koji se, uz korištenje tradicijskih alata, zadržao do danas u svom izvornom obliku. Ovaj status omogućit će da i dalje radimo na očuvanju i usavršavanju izrade suska te se nadamo kako će potaknuti i druge da nastave tradiciju.

I za kraj podsjećamo, susak se ne drži, nego grli!

23. lipanj 2024 03:53