StoryEditorOCM
ŽupanijaDAN OTVORENIH VRATA

Memorijalni Centar Faust Vrančić u Prvić Luci u subotu slavi 11. godišnjicu. I časti besplatnom ulaznicom u vremenu od 10 do 16 sati

Piše Zdravko Pilić
14. rujna 2023. - 17:23

Faust Vrančić jedan je od najznačajnijih Hrvata svih vremena, a mi Šibenčani – i svi drugi koji su blizu - imamo privilegiju da na otoku, na kojem je plemenitaška obitelj Vrančić imala prekrasan ljetnikovac, danas u Prvić Luci imamo i reprezentativan Memorijalni centar Faust Vrančić koji ove godine obilježava 11 godina postojanja.

I kao i svake godine na taj datum, povodom te značajne obljetnice, tako i ove, u Centru organiziraju ‘Dan otvorenih vrata‘, u subotu, 16. rujna. Svi će posjetitelji tog dana imati prigodu besplatno posjetiti ovaj centar, u kojem se itekako ima što vidjeti, od 10 do 16 sati. Organizatori s nestrpljenjem iščekuju dolazak građana i ljubitelja rada Fausta Vrančića. - ‘ Na Prvić se može doći brodom iz Šibenika i iz Vodica, vozi ‘Jadrolinija‘ po plovnom redu.

Svake godine na ovaj datum bude dosta ljudi koji, između ostalog, pogledaju brojne Vrančićeve izume, predstavljene ne samo kroz knjigu ‘Machine nove‘, nego i kroz zbirku maketa dr. Vladimira Lučeva, a na gornjoj vanjskoj etaži mogu se vidjeti i oni najznačajniji – mlin za masline, ovješeni most i ‘Homo Volans‘, poznati Faustov ‘leteći čovjek‘ – kazala nam je Zlatka Rodin, stručni suradnik za interpretaciju i promociju u Centru.

Dakle, ako niste znali gdje ćete za vikend, sad znate – pravac Prvić. Osim posjeta centru možete obići otok, Luku i Šepurinu, a stignete se i okupati!

30. travanj 2024 02:16