StoryEditorOCM
ŽupanijaHRVOJE ZEKANOVIĆ

Između Resnika i Zemunika, Dalmacija dobiva i treću zračnu luku - osniva se tvrtka ‘Srce Dalmacije‘ u kojoj će država imati 55 posto vlasništva.

Piše Zdravko Pilić
11. lipnja 2023. - 15:16
Pokrovnik, 220317. Hrvoje Zekanovic, tada kandidat za sibenskog gradonacelnika odrzao je prije šest godina press konferenciju na temu aerodroma u mjestu Pokrovnik, nedaleko od grada Sibenika.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

‘Srce Dalmacije‘, zračna luka na Pokrovniku, unatoč svim sumnjama, ide dalje. Nakon što je Vlada RH rebalansom proračuna 2021. godine izdvojila simboličnih 200 tisuća kuna za idejno rješenje, koje je i napravljeno, krajem studenog 2022. usvojila je amandman četvero zastupnika koji dolaze iz Šibensko-kninske županije, Branke Juričev-Martinčev i Josipa Begonje iz Franka Vidovića iz Socijaldemokrata i Hrvoja Zekanovića iz HDS-a kojim se osigurava pola milijuna eura za kompletnu dokumentaciju za pripremu izgradnje zračne luke, o kojoj se u Šibeniku govori – ili bolje rečeno mašta – desetljećima. No, nije sve ostalo na mašti jer je Pokrovnik, u međuvremenu, uvršten i u Državnu strategiju zračnog prometa, Prostorni plan Šibensko – kninske županije i GUP Grada Drniša. A sada je, kaže nam Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik koji je gurao ovu ideju još od samih početakja svog političkog djelovanja, došao čas da se osnuje i tvrtka ‘Srce Dalmacije‘ kako bi se moglo nastaviti dalje raditi na realizaciji ove ideje i za početak ovih pola milijuna eura moglo početi i trošiti kako treba.

-‘Dosad su se natječaji raspisivali preko Regionalne razvojne agencije Šibensko – kninske županije, ali sada će se posao intenzivirati, pa je došlo vrijeme i za ovaj korak. U stalnoj sam komunikaciji s resornim ministrom Butkovićem, čije će Ministarstvo pomorstva prometa i veza imati 55 posto vlasništva u ovoj tvrtci, dok će ostatak osnivačkog kapitala, imati gradovi iz Šibensko – kninske županije, i županija, koji su, svi skupa, već potpisali pismo namjere u tom smislu. Sada bi predstavnička tijela, Županijska Skupština Šibensko - kninske županije i Gradska Vijeća svih tih pet gradova – Šibenika, Drniša, Knina, Vodica i Skradina - trebala potvrditi prijedlog tog društvenog ugovora o osnivanju ove nove tvrtke koju će država formirati‘ – kazao nam je Zekanović, koji je ponosan što je uspio politički izlobirati i izgurati ovakav jedan projekt pokraj Splita i Zadra. Jer, jasno je već u startu, da će zračna luka Srce Dalmacije biti konkurent splitskom Resniku i zadarskom Zemuniku. S kojima će se boriti za tržište, odnosno za putnike i teret koji će prevoziti. K tome, ona ide pod ruku sa sve većim šibenskim razvojnim ambicijama, sjajnim rezultatima u korištenju Fondova EU i rastu turističkog prometa, u županiji s dva nacionalna parka i Parkom prirode Dinara u osnivanju, pri čemu se ni planovi o osnivanju nove zračne luke više ne doimaju toliko iznenađujućima kao prije samo nekoliko godina. I zato, kad govori o Pokrovniku Zekanović ne govori o maloj zračnoj luci, sportskog karaktera, nego bez krzmanja kaže da idejno rješenje predviđa pistu koja je dugačka 2 800 metara, koja može primiti najveće avione i ima mogućnosti širenja.

- ‘To se neće dogoditi preko noći, to je proces koji će se razvijati godinama i desetljećima, ali Pokrovnik ima velike mogućnosti jer je splitska zračna luka limitirana s obzirom da je smještena na jednoj iznimno lošoj poziciji, zrakoplovi uzliječu i slijeću preko jednog velikog urbanog prostora, gusto naseljenog, Kaštela i Trogira. Pokrovnik tih problema nema, a k tome je i čitav prostor u državnom vlasništvu, oko 2,5 milijuna metara četvornih, koji je slobodan za stavljanje u funkciju. I koji može puno značiti ne samo za turističku i gospodarsku revalorizaciju Šibenika, nego i Drniša i Knina, i cijele naše županije. Na koju se prirodno naslanja Brza cesta Šibenik – Drniš – Knin kojom se za kratko vrijeme, kao i Dalmatinom, može stići u bilo koji njezin kutak, od Murtera do Rogoznice, od Strmice do Šibenika i poslije brodom do svih naših otoka, Kaprija i Žirja.‘ - kazao nam je Zekanović, koji je kazao kako je ovo nadstranački projekt kojeg su od početka podržali njegovi kolege Branka Juričev Martinčev i Josip Begonja, HDZ-ovci iz Vodica iz Drniša, te Franko Vidović iz Socijaldemokrata, a podržava ga i župan Marko Jelić, kao nezavisni.

29. travanj 2024 03:22