StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupanija u škole ulaže 6,1 milijun kuna  

Drniškoj Osnovnoj školi 560, šibenskoj Gimnaziji 175,  Srednjoj strukovnoj 165, Medicinskoj 180 tisuća kuna....

Piše Katarina Rudan
29. lipnja 2019. - 19:48

Svake godine, pa tako i ove, Šibensko-kninska županija, koja je osnivač 14 osnovnih i 12 srednjih škola, iz državnog proračuna dobiva takozvana decentralizirana sredstva za kapitalna ulaganja u školstvo, te sredstva za tekuće i investicijsko održavanje. Uz ta sredstva, u županijskom proračunu planirana su i vlastita za širi društveni standard u osnovnim i srednjim školama. Ove godine iz državnog je proračuna za kapitalna ulaganja u osnovno školstvo Županija dobila nešto više od 1,6 milijuna kuna, a za kapitalne projekte u srednjim školama 1,3 milijuna kuna. Za tekuće i investicijsko održavanje osnovnih škola, iz državnog je proračuna stiglo 1,4 milijuna kuna, a za srednje školstvo 707.000 kuna. Kako je i komu novac za 2019. godinu raspoređen, određeno je Planom koji je Županijska skupština donijela još u ožujku ove godine, a u pravilu se radovi na objektima izvode tijekom ljetnih mjeseci, kad u školama nema učenika.

– Kod raspodjele sredstava vodi se računa o potrebama i prioritetima škola, te se u dogovoru s ravnateljima i uvidom u stanje školskih objekata i opreme određuju prioriteti. Kad je riječ o kapitalnim ulaganjima u osnovno školstvo, najveći iznos, 560.000 kuna, ove je godine dodijeljen drniškoj OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog. Od tog iznosa, 260.000 kuna planirano je za sanaciju dijela ravnog krova u Područnoj školi Oklaj. Proveli smo javnu nabavu, izabrali izvođača i 1. srpnja počet će radovi u školi u Oklaju. Za izradu projektne dokumentacije za dogradnju školske zgrade, četiri učionice u prizemlju, u matičnoj školi u Drnišu rezervirano je 250.000 kuna, a 50.000 kuna za nabavu i montažu mrežne instalacije u tom objektu – kaže Dijana Ercegović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport.

Fasada u Vodicama

Drugi po visini iznos, od 355.000 kuna, pripao je Osnovnoj školi Vodice za sanaciju i uređenje istočne fasade školske zgrade.
– Zapravo je to nastavak radova na sanaciji i uređenju fasade školske zgrade s najvećim brojem učenika u županiji, koje smo započeli prije dvije godine. Nadalje, u tijeku su radovi na uređenju školskog dvorišta kninske Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, vrijedni 236.000 kuna. Ta je škola energetski obnovljena i nužno je bilo urediti i okoliš zgrade. Raspisan je natječaj za izvođača radova na uređenju školskog igrališta unešićke Područne škole u Mirlović Zagari, za što je planirano 105.000 kuna, u OŠ Primošten radi se zamjena električnih razvodnih ormara u zgradi, što će koštati 170.000 kuna. Za OŠ Pirovac planirano je nešto manje od 50.000 kuna za nabavu interaktivne ploče i školskog namještaja, a za školu u Tisnom informatičke opreme u vrijednosti 35.000 kuna – navodi Ercegović.
Dodaje da se državni novac koristi za radove na školskim zgradama, ali i nabavu opreme. I jednog i drugog ove godine ima u osnovnom školstvu, dok će najveći dio novca namijenjenog srednjim školama biti utrošen za nabavu opreme. Ne bez razloga, kaže Ercegović, s obzirom na reforme u strukovnom obrazovanju.
– Na primjer, u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića planirana je nabava školskog namještaja, interaktivne ploče, projektora i softvera, i ukupno im je dodijeljeno 175.000 kuna. Srednja strukovna škola u Šibeniku dobit će oko 165.000 kuna za opremanje stolarskog i kozmetičkog praktikuma, Medicinska škola Šibenik za opremanje kemijskog laboratorija 100.000 kuna, te nešto više od 80.000 kuna za opremanje fizioterapeutskog i kabineta zdravstvene njege. U svakom slučaju, sve škole koje su iskazale potrebu uvrštene su u ovaj plan raspodjele državnih sredstava prema prioritetima – zaključuje Ercegović.
Dodajmo da je u županijskom proračunu iz vlastitih prihoda planirano 510.000 kuna za širi društveni standard u osnovnim školama, te 650.000 kuna za srednje škole. Ta sredstva se u pravilu koriste za financiranje školskih natjecanja te sanaciju školskih zgrada i nabavu opreme.

25. lipanj 2024 16:53