StoryEditorOCM
ŽupanijaPolitički karusel

Burna sjednica Županijske skupštine u Drnišu; Opet u glavnoj ulozi Stipe Petrina: Ova država na lopovski način otima privatno vlasništvo, da bi ga založila jer se zadužila kod Kineza

5. studenog 2019. - 18:14

Skupština Šibensko-kninske županije zasjedala je po drugi put u Gradskoj vijećnici Drniša, što je neke vijećnike nagnalo da pitaju predsjednika kad će ovaj "politički karusel" i u njihovo mjesto (Danijel Lasan Zorobabel, vijećnik NL Stipe Petrine).

A stići će, nema straha, jer, kako reče Nediljko Dujić, predsjednik Županijske skupštine, po rasporedu, već sljedeća sjednica održat će se u Vodicama. Bit će to prilika vodičkim vijećnicima da kolege zajedno s vodstvom županije odvedu i do neželjenog Centra za posjetitelje za koji Zorobabel ističe da se gradi mimo volje i na štetu Vodičana. Osim toga, prozvao je župana i za nepoštivanje zakonskih rokova. Odluka Gradskog vijeća Vodica o gradnji Centra po zakonu stupa na snagu osmog dana od objave, i tek tada je gradonačelnica ovlaštena potpisati suglasnost Županiji o pravu gradnje na čestici koja je do tada bila u vlasništvu Grada. No, Zorobabel tvrdi da je gradonačelnica sporazum sa Županijom potpisala već šestog dana od objave odluke, kad ona de facto nije još bila na snazi. Zbog toga vodička opozicija smatra sporazum ništavnim i najavljuje obraćanje hrvatskim i europskim pravosudnim institucijama kako bi istjerali pravdu.

Drniš ima program

Vijećnik Loze Ivica Ledenko zanimao se za prijenos ovlasti s ureda Državne uprave na Županiju, kakvu će to korist donijeti građanima, kakve uštede i koliko će zaposlenika u tom procesu uzeti otpremnine i otići iz službe, odnosno, hoće li županija na njihova mjesta "zaposliti svoju vjernu vojsku uhljeba".

- Preuzimanjem poslova Državne uprave bit će 25 zaposlenika manje nego dosad, i time ćemo uštedjeti na plaćama, bez obzira što su županijske plaće veće od državnih - rekao je župan Goran Pauk, dodajući da se Vlada odlučila za formu prijenosa ovlasti jer bi u protivnom trebalo ići na izmjene Ustava, a to u ovom trenutku nije moguće.

Hoće li županija morati zaposliti i nekog novog djelatnika, sad je teško reći, ali, ružno je, kazao je Pauk, govoriti o ljudima kao uhljebima jer među njima nema više od 10-15 posto članova HDZ-a. Rasprava o toj temi bit će na dnevnom redu, najavio je, zadnje ovogodišnje skupštinske sjednice.

Posebno zanimanje vijećnika ŽS izazvalo je problematiziranje rokova izrade programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje je sada državno vlasništvo. Sve su jedinice lokalne samouprave trebale do 9. lipnja donijeti te programe, a kako izgleda, učinio je to samo Grad Drniš. Program obuhvaća i zemljište Hrvatskih šuma. Mnogi ljudi koji se bave poljoprivredom traže od svojih općina i gradova da im dodijele u dugogodišnji zakup zemljište kako bi mogli aplicirati za europska sredstva s većim površinama. Međutim, do zemlje ne mogu doći jer jedinice lokalne samouprave još nisu napravile programe, a kako tvrdi Višnja Marasović, županijska pročelnica za poljoprivredu, treba prikupiti puno podataka, dugo se čekaju suglasnosti, očitovanja, ništa se ne može ubrzati, i tek je desetak programa predano na uvid Ministarstvu zaštite okoliša.

Povijesni presedan

Izjave pročelnice izazvale su revolt Stipe Petrine, primoštenskog načelnika i vijećnika, koji je tražio da mu definira što je to poljoprivredno zemljište.

- U povijesti se nije dogodilo da je jedna država ovako otimala zemljišta od vlasnika, a ova je Vlada na milijune kvadrata otela građanima i na njih se uknjižila. Kako ću ja donijeti program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem kad je sve stoljećima privatno? Privatno vlasništvo je svetinja, tako stoji i u Ustavu. A ova ga država na lopovski način otima, da bi ga založila jer se zadužila kod Kineza. I sad ćete reći da su to komunisti učinili. Komunisti su davali zemlju seljacima, sjećate se parole "tvornice radnicima, zemlja seljacima", a vi otimate privatno zemljište da biste ga založili za kredite. Pogledajte, maslinik, kuća, dvorište, knjiženo na RH, a otvorite zemljišne knjige, pa ćete vidjeti ime pravog vlansika - ljutito će Petrina.

Pročelnica Marasović potvrdila je da Primošten nema državnog poljoprivrednog zemljišta i zato ni obvezu izrade programa. S druge strane Drniš ima problem jer mora osigurati povrat zemljišta vlasnicima.

 

Zašto kočite razvoj Primoštena?

Vijećnica NL Stipe Petrine Hermina Nakić Crljen prozvala je Županiju i njezin ured za prostorno uređenje zbog nerješavanja upravnog postupka kojim bi Općina dobila na raspolaganje 89 tisuća kvadrata ugostiteljsko-turističkog zemljišta koje nije bilo obuhvaćeno svojedobnom pretvorbom.

- Ne treba biti zadrti Primoštenac, nego obični građanin, da se zapitate tko to koči razvoj općine Primošten - rekla je vijećnica optužujući izravno Županiju. Jer, objasnit će potom Petrina, "kad Općina dobije tih 89 tisuća kvadrata i uknjiži se na njih, mijenjamo UPU, i hotele koji nisu obnovljeni stavljamo u zeleno, a naše zemljište u građevinsko, i dajemo na međunarodni natječaj. Da je to dosad bilo riješeno, Općina je mogla dobiti bar 10 milijuna kuna od koncesije - zaključio je Petrina.

Od Semire Škugor, pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, čulo se da je problem u referentu koji radi na predmetu, a često je na bolovanju, ali i obećanje da će odmah predmet dati na rad drugom referentu.

20. travanj 2024 12:06