StoryEditorOCM
ŽupanijaAnte Pijuk, načelnik općine Ružić

Brendirat ćemo ružićki pršut, a turiste privući s Meštrovićem

18. siječnja 2018. - 12:41

Općina Ružić čije je "kormilo" na lanjskim lokalnim izborima preuzeo Ante Pijuk (HDZ) ove će se godine angažirati na nizu projekata čiji je jedinstveni cilj zadržavanje mladih ljudi u tom zagorskom kraju.

Svaka proračunska lipa će se nekoliko puta okrenuti u ruci prije nego što se potroši, a u što će se konkretno investirati građani već sada mogu provjeriti u svojevrsnom vodiču na web stranici Općine Ružić. Sve je jasno i transparentno, kaže Pijuk koji načelničku dužnost, inače, obavlja volonterski.

Kako ružićko područje karakterizira poljoprivreda, prostorno-planskom regulativom nastojat će se, tako, ići na ruku poljoprivrednim gospodarstvima. U tijeku su izmjene i dopune kojima će se, najavljuje, površina gospodarskih objekata namijenjenih stočarstvu smanjiti sa sadašnjih 5 tisuća na 2 tisuće četvornih metara. Razlog je više nego utemeljen: nitko na tom području nema zemljišne parcele čija površina "u komadu" doseže 5 tisuća kvadrata.

– Poticaji u poljoprivredi bit će ove godine osjetno manji jer će se većina isplaćivati kroz mjere europskih fondova i Ministarstva poljoprivrede, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Općina će poljoprivrednicima pomoći tako što će ih pri legalizaciji gospodarskih objekata osloboditi komunalne naknade. Osim toga, zainteresirani smo i za osnivanje zadruge poljoprivrednika općine Ružić, koja bi objedinila sve koji se u ovom kraju bave nekim vidom gospodarstva, ne samo stočare, nego i proizvođače voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja koje je sada naročito aktualno. Na taj način mogli bi lakše doći do europskih poticajnih sredstava, objašnjava načelnik.

Dodaje, također, kako se neće usredotočiti samo na poljoprivredu. Ružić se počinje okretati i turizmu. Namjerava valorizirati ostavštinu velikog sina toga kraja, kipara Ivana Meštrovića, a turiste kani privući i izvornom gastronomskom ponudom. Oslanja se, dakako, na pršut.

– Radit ćemo na tome da brendiramo pršut, a time i općinu Ružić. Turizam smatramo istinskim potencijalom općine. Uostalom, i nemamo prostora za velike gospodarske ambicije, a seoski i ruralni turizam pokazao se u krajevima sličnim našem itekako isplativim, mišljenja je Pijuk.

U općini, dodaje, trenutačno rade na povezivanju svih osam ružićkih naselja i uključivanju njihovih znamenitosti u turistički program koji podrazumijeva kuću Ivana Meštrovića, antimalaričnu stanicu i crkvu Presvetog Otkupitelja u Otavicama.
– Ostvarili smo kontakte s konzultantskim tvrtkama. Uz Meštrovićevu kuću i crkvu Presvetog Otkupitelja, povezali bi u istu priču i crkvu svete Marije u Gradcu, Moseć s pogledom na Petrovo polje, Umljanoviće s Gabelinim jezerom, Balinu glavicu, crkvu Hrvatskih mučenika u Čavoglavama i drvenjak u Mirlović polju, nabrojio je načelnik.
 


Spomen-obilježja herojima
U ovoj godini nastavit će se rad na projektnoj dokumentaciji nogostupa u centru općine, a priprema se i izrada projekta energetske obnove škole u Čavoglavama. Jedan od značajnijih projekata bit će i izgradnja dječjeg vrtića u Gradcu, a namjerava se urediti i društveni dom u Umljanovićima i mosećke sportske tribine.
Pristupit će se i realizaciji spomenika i spomen-obilježja hrvatskim braniteljima. Spomenik će biti podignut u Otavicama, za spomen-sobu u Kljacima je pripremljen i projekt, a u Mirlović polju bit će postavljena spomen-ploča.
– Na taj način odajemo počast našim herojima koji su položili živote za svoju zemlju i našu budućnost – kazao je Pijuk.

02. svibanj 2024 06:44