StoryEditorOCM
Županija‘STAY SAFE IN CROATIA‘

‘Borimo se s gostima koji ne žele staviti maske, ali ne odustajemo!‘: donosimo iskustva turističkih djelatnika s poštivanjem epidemioloških mjera

Piše Branimir Periša
11. kolovoza 2021. - 14:57

Nacionalni park Krka, prirodna i kulturna atrakcija, od izbijanja pandemije koronavirusa prepoznat je kao sigurna destinacija te se spremno uključio u projekt "Safe stay in Croatia".

- Među prvima smo uspostavili protokole u borbi s pandemijom i dobili oznaku "Safe stay in Croatia". To je jamstvo da djelujemo prema aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, turističkih strukovnih udruženja i pružatelja turističkih usluga kako bi se u cijelosti zaštitilo zdravlje posjetitelja i djelatnika parka - govori Katia Župan, šefica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka.

Osim poštivanja pravila ponašanja u zaštićenim područjima, te u svim zatvorenim prostorima unutar sustava posjećivanja nacionalnog parka i prijevoznim sredstvima - brodovima i autobusima, obvezno je korištenje zaštitnih maski i održavanje fizičkog razmaka propisanog važećim preporukama.

Uz ograničenje broja posjetitelja, nastavlja Župan, obvezno je korištenje zaštitnih maski i na otvorenim prostorima gdje je povećan protok ljudi.

image
Na Skardinskom buku broj posjetitelja je bitno reduciran, kako bi se poštivale epidemiološke mjere
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Dezinfekcijska sredstva nalaze se ispred ulaza u sve zatvorene prostore, a na svim ulazima u park istaknute su mjere u borbi protiv pandemije, iznosi Katia Župan. Epidemiološke mjere također obuhvaćaju zaštitne pregrade između posjetitelja i djelatnika na recepcijama, a preporučuje se i beskontaktno plaćanje te online kupnja ulaznica.

Propisan je fizički razmak od 1,5 metara na otvorenom i 2 metra u zatvorenim prostorima, osim za članove istog kućanstva, dodaje sugovornica uz napomenu da su posjetitelji upućeni i na osobnu odgovornost u primjeni epidemioloških mjera i zaštite svog i zdravlja drugih ljudi.

- Stalno pratimo informacije i smjernice nadležnih službi, poduzimamo sve potrebne mjere, te poduzimamo sve što nam je u mogućnosti kako bismo dodatno zaštitili posjetitelje, zaposlenike, te poslovne partnere i suradnike tijekom redovnih aktivnosti NP-a Krka. Djelatnici parka, inače cijepljeni u znatnom broju, dobili su jasne upute o postupanju u aktualnim epidemiološkim okolnostima, a potičemo ih također da prije dolaska na posao izmjere temperaturu, te da ostanu kod kuće ako osjete respiratorne ili slične simptome - kaže Župan, dodajući da nema kontakta između djelatnika u smjenama, a kada je trebalo, bio je organiziran i rad u timovima.

Pazi se na pravilo nošenje medicinskih maski, higijenu i redovito dezinficiranje radnih površina i zajedničkih prostorija, gdje se izbjegava okupljanje i zadržavanje, uz preporuku da se što manje koriste klimatizacijski uređaji.

Manje posjetitelja

NP Krka, ističe Katia Župan, bilježi manji broj posjetitelja nego u referentnoj 2019. godini prije izbijanja pandemije, međutim, u odnosu na lani, Krku je dosad posjetilo 62 posto više gostiju što je više od porasta turista na nacionalnoj razini, koji je 54 posto. Doduše, podaci su to za prvih šest mjeseci, no kako ističe Župan, zadovoljni su. I zato što se u parku ne stvaraju gužve, a to olakšava provođenje epidemioloških mjera. Samo u srpnju NP-a Krka zabilježila je 175 160 posjetitelja, što je 60 posto posjećenosti 2019., a čak 27 posto više nego u srpnju lani.

Za razliku od NP-a Krka i nasuprot službenim podacima, stvarni broj turista toliki je da je u čudu ostavio i najiskusnije ugostitelje i turističke djelatnike, poput Darka Bastića, direktora vodičke hotelijerske perjanice, hotela Olympia i Olymipia Sky, gdje se odmara tisuću gostiju. U Vodicama koje vrve ljudima u sezoni koja je za ne povjerovati, početkom kolovoza 15-20 posto bolja nego 2019. odmara se 20 tisuća gostiju, dvostruko više nego stanovnika, te gotovo da i nema slučajeva infekcije koronavirusom - veli Bastić.

- To mi ulijeva optimizam da situacija s epidemijom više nije tako strašna. U Tisnome se, recimo, održavaju glazbeni festivali na otvorenom, uz rigorozne kontrole mnogobrojne publike, najviše mladih Engleza, i nema slučajeva infekcije. Nisam stručnjak u epidemiologiji, no to nešto govori, napominje Bastić, uvjeren da će u epidemiološkom smislu uspješno izgurati i kolovoz, a bude li dobra jesen, po najavama će "Olimpia" hoteli imati također odličan rujan i listopad.

Lani je njegova kuća među prvima, u vrijeme najvećih nedoumica i strepnja u vezi s epidemiološkim prilikama i tankih mogućnosti da turizma uopće bude, hrabro oglasila svoje hotele sigurnima od COVID-a, otvorila vrata i razmjerno uspješno radila uz rigorozne epidemiološke mjere.

- Devedeset posto naših djelatnika je cijepljeno i uz ostale epidemiološke mjere, poput obveznog nošenja medicinskih maski, održavanja razmaka i obvezne uporabe dezinfekcijskih sredstava. To nam je jak adut da su gosti sigurni - kaže Bastić. Njegovi su hoteli pod stalnim nadzorom 'svih mogućih inspekcija', a u zadnje vrijeme posjetilo ih je čak osam, među kojima i epidemiološka inspekcija. Direktor sa zadovoljstvom ističe da su svi u hotelu bili kao svakog dana, na visini zadatka i za njegovu kuću sve su kontrole povoljno završile.

- To je, međutim, svakodnevna borba - nasmijao se. Ne s našim discipliniranim i požrtvovnim djelatnicima, preopterećenih poslom jer radne snage kronično nedostaje, nego s gostima! Razumljivo, dodaje, i njima je svega preko glave i žele se opustiti, te stalno ljubazno moramo upozoravati na pridržavanje mjera - ističe Bastić.

Razmaknuli su sve stolove u hotelima, te goste pomalo nervira što u sali u koju mogu svi odjednom stati, moraju objedovati u dvije grupe, no tu nema popuštanja. Svima nam je stalo da potraje sezona kakvoj se i najiskusniji turistički djelatnici nisu nadali, završio je Bastić.

image
Šibenske su kale pune turista, a dio ih nosi maske i na otvorenom
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
25. travanj 2024 10:29