StoryEditorOCM
Županijavažan i zekanović

Bitka za novog ravnatelja šibenske bolnice: Burić nema ništa protiv Stipaničeva, ali pitat će se nešto i HDZ

Piše Zdravko Pilić
14. kolovoza 2024. - 15:01

Tko će biti novi ravnatelj šibenske Opće bolnice? To je pitanje ostalo lebdjeti u zraku odmah nakon što je prije mjesec dana imenovano novo Upravno vijeće šibenske bolnice, u kojem su novi HDZ-ovi kadrovi zauzeli mjesta starih kadrova ‘Ćušpajz‘ koalicije, na čelu s dvije Nezavisne liste – Stipe Petrine i Marka Jelića. Ravnatelj Kristijan Stipaničev je njihov kadar, pa je bilo za očekivati da će se sada, kada je država i formalno preuzela vlasništvo nad bolnicom iz ruku Šibensko – kninske županije postaviti i pitanje njegovog mandata.

Ćušpajz koalicija u UV Opće bolnice Šibenik imenovala je 2021. godine baš današnjeg ravnatelja Kristijana Stipaničeva, tada mladog i iznimno ambicioznog šibenskog kirurga, sa svega 34 godine u životnom kalendaru i odmah ga postavila za predsjednika Upravnog vijeća.

Za članove UV-a s njim su postavili još Kristinu Perić, Jelićevu dogradonačelnicu iz Knina, SDP-ovku iz Nacionalnog parka Krka, Ivanu Vučenović, te Ivana Gracina.

Jedno kratko vrijeme nakon te smjene vlasti, ravnateljica je ostala HDZ-ova Sanja Jakelić, a onda su nastali šumovi na vezi, problemi s ‘dvostrukom linijom zapovjedanja‘ kako je to kazao dr. Željko Burić, dakle na relaciji na relaciji Jakelić- Stipaničev, i ravnateljica je, u listopadu 2021. dala ostavku. Na njezino je mjesto spremno uskočio baš Stipaničev, koji je prethodno, da bi mogao postati ravnatelj, dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća.

U međuvremenu, u ove nepune tri godine, se štošta promijenilo. Ponajprije, to da je bolnica, još početkom ove godine, iz ruku Petrine i Jelića prešla u ruke Beroša i HDZ-a. A nekako s tom promjenom, za koju se znalo i davno prije, išli su sve bolje i bolje i odnosi između dr. Kristijana Stipaničeva i dr. Željka Burića, šibenskog gradonačelnika i šefa HDZ-a. I to toliko da on ne bi imao ništa protiv da Stipaničev i dalje, u ovom HDZ-ovom mandatu ostane ravnatelj OB Šibenik. Dapače!

Šibenski gradonačelnik poznat je po takvim potezima. On je uspješno ‘usvojio‘ HNS-ovca Petra Mišuru, i pretvorio ga u vlastitog pročelnika za gospodarstvo, Dina Karađolu, koji nije ni član HDZ-a, nego ga je naslijedio prije desetak godina od Šibenskog građanskog foruma čuva kao oči u glavi i već ga tri mandata drži za direktora Turističke zajednice, pa što ne bi mladog, perspektivnog i iznimno ambicioznog Stipaničeva. Koji ne bi imao ništa protiv približavanja HDZ-u, jer zna da jedino tako može sebi osigurati opstanak na poziciji koja ga zanima. Ideologija je tu u drugom planu, prije Petrine i Jelića on je podržavao i Mislava Kolakušića, kada se činilo da će ovaj 2019. godine osvojiti vlast u Hrvatskoj.

No, sada je baš taj Kolakušić pooslužio nekima u HDZ-u da se usprotive dr. Buriću, u namjeri da Stipaničeva ostavi na čelu bolnice, pa je na koncu ispalo da ga ne podržava nitko osim njega. A u tom je slučaju i predsjednik Županijskog odbora povukao ručnu, da ne bi ispalo da on inzistira na rješenju koje ne može proći, što bi ga u konačnici ostavilo bez utjecaja na budućeg ravnatelja. Niko ne voli da mu se sutra kaže – nisi bio za mene!

U svakom slučaju, izgleda da konačna odluka o imenu novog ravnatelja još nije donesena, iako ona neće biti samo u rukama HDZ-a. Nešto će se pitati i Hrvoja Zekanovića, koji se nije tek tako potrudio da se nađe u Upravnom vijeću bolnice. Uz predsjednicu Sanju Jakelić, Branku Juričev Martinčev i Tomislava Dželaliju.

Da se pitalo samo domaći, šibensko – kninski HDZ on se tu ne bi ni našao. No, nije, nego se nešto pitalo i one gore, odnosno ministarstvo, a tu se po tko zna koji put pokazalo da Zeko gore lakše pronađe put nego doma. Tako ga se neće moći zaobići ni ovaj put nego će se i njega morati pitati i za ime novog ravnatelja. A gotovo je sigurno da ni on neće biti za Stipaničeva.

19. rujan 2024 02:17