StoryEditorOCM
Županijafinancijska pomoć

Ako živite u Šibeniku i dobili ste prvo dijete-nećete se baš usrećiti: ovaj susjedni grad puno je izdašniji

Piše Marija Lončar
10. veljače 2024. - 14:49

Ako živite u Šibeniku i dobili ste prvo dijete, imate pravo na jednokratnu naknadu od 199 eura. Toliko, naime, iz svog proračuna izdvaja Grad Šibenik za novopečene roditelje, dok im za drugo dijete daje nešto više od 265 eura. Daleko više primaju šibenski roditelji kada dobiju treću bebu i to 3.716 eura, a isti iznos Grad Šibenik daje za četvrto i svako sljedeće dijete. No, za razliku od naknade za prvo i drugo dijete koja se isplaćuje jednokratno, treće i svako sljedeće dijete svojih će 3. 716 eura dobivati u ratama na svoj rođendan tijekom sedam godina što bi onda iznosilo oko 531 euro godišnje.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix

I premda svaki euro dobro dođe, financijsku pomoć na koju roditelji mogu računati od Grada Šibenika već je dobrano nagrizla inflacija. Naime, naknade za prvo i drugo dijete posljednji put promijenile su se prije šest godina, 2018., kad su bile povećane za nekoliko stotina kuna. Nešto bolje prošli su roditelji trećeg, odnosno svakog sljedećeg djeteta, koji su, preračunato u eure, umjesto tadašnjih 2. 789, mogli računati na skoro tisuću eura veći iznos.

Koliko te naknade roditeljima i njihovoj djeci olakšavaju život, oni sami najbolje znaju, a u gradskoj upravi kažu da imaju namjeru podizati iznose naknade za novorođeno dijete te poručuju kako to nisu jedine mjere za poticanje demografskog rasta.

image

 


Na fotografiji: procelnica Mirjana Zuric.

 

Niksa Stipanicev/Cropix

-Od lipnja 2020. godine Grad Šibenik je uključen u provedbu projekta "eNovorođenče" Ministarstva uprave RH koji roditeljima osigurava ušteda vremena i novca u obavljanu poslova vezanih za prijavu rođenja djeteta kao i za ostvarivanje prava na novčanu potporu za novorođeno dijete. Grad Šibenik, među ostalim, iz godine u godinu povećava i kapacitete svojih dječjih vrtića, te sufinancira i boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača – kazala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić. Napominje i kako je u tijeku izrada završne projektne dokumentacije te prijave za nepovratna sredstva za izgradnju i rekonstrukciju nekoliko osnovnih škola i sportskih dvorana, a sufinacira se i pomoćnik u nastavi te produženi boravak u školama. I stipendiranje učenika i studenata također su dio paketa demografskih mjera Grada Šibenika.

Unatoč tomu, Šibenik bilježi stalni pad broja stanovnika, a već godinama opada i broj rođene djece. Tako je lani rođeno čak 15 posto ili 93 bebe manje nego godinu prije, pa ti podaci možda najbolje govore koliko su dosadašnja nastojanja gradske vlasti da potakne demografski razvoj bile uspješne.

image

 


Na fotografiji: nacelnik opcine Josip Caleta Car.

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Susjedna Općina Bilice gotovo je jedina u Šibensko-kninskoj županiji koja, prema posljednjem popisu, ima 11 posto više stanovnika! Prema riječima načelnika Josipa Čalete Cara, Općina roditelje prvog i drugog djeteta subvencionira jednokratno s 200 eura, dok za treće i svako sljedeće dijete izdvaja više novca negoli Grad Šibenik te naknada iznosi 4.000 eura. Isplaćuje se na djetetov rođendan tijekom tri godine u jednakim godišnjim obrocima.

-Subvencioniramo vrtiće za 90-ero naše i to sa 160 eura po djetetu od početka ove godine nakon što smo podigli taj iznos koji je do tada iznosio 126 eura. U završnoj fazi je i izrada projekta nove školske zgrade sa sportskom dvoranom. Socijalno smo osjetljivi i uvijek pomažemo našoj djeci, pa tako i onoj s teškim bolestima. Posebno nas raduje što su mladi prepoznali Bilice kao mjesto ugodnog stanovanja, jer tu dolaze graditi kuće za svoju obitelj. Rado bismo im u tomu pomogli, ali Općina nažalost nema svojih terena – zaključio je Čaleta Car.

image

 

 

Najizdašnji u pomoći roditeljima kad im stigne prinova, je Grad Knin. Gradonačelnik Marijo Ćaćić podsjeća kako je od prije nekoliko godina promijenjen koncept mjera, pa umjesto nekadašnjih tisuću kuna po svakom djetetu, sada roditelji primaju 664 eura za prvo, 930 eura za drugo, nešto manje od 1.195 eura za treće te 1.594 eura za četvrto i svako sljedeće dijete. Lani je tako za te naknade iz proračuna isplaćeno gotovo 85.000 eura. I na tomu, najavljuje Ćaćić, ne misle stati.

-Grad Knin upravo priprema zaokruživanje i povećanje iznosa koje dodjeljujemo kao jednokratnu naknadu za novorođeno dijete. Svi iznosi koji su uvođenjem eura bili samo preračunati sad će se zaokružiti na veće iznose i proporcionalno povećati, kako bi se dijelom kompenzirali učinci inflacije – kazao je Ćaćić ističući kako Grad Knin i tom demografskom mjerom želi pokazali koliko su mu važni mladi koji ostaju živjeti u gradu. Zbog toga, dodaje, svake se godine sufinancira adaptacija i opremanje stanova, isplaćuju učeničke, studentske i sportske stipendije, a na stipendije mogu računati i liječnici specijalizanti.

image

 

 

-Sufinanciramo i prijevoza učenika, boravak djece u vrtićima, a ulažemo značajna sredstva i u razvoj sportske i kulturne infrastrukture. Trenutno pripremamo natječaj za dodjelu građevinskih parcela mladim obiteljima za njihove stambene objekte. Do sada smo parcelirali ukupno 11 parcela za tu namjenu, a u planu nam je još jedna lokacija s ukupno pet parcela – zaključio je Ćaćić ističući kako je glavna i najučinkovitija demografska mjera ipka otvaranje novih radnih mjesta. Zbog toga je, kaže, za razvoj gospodarske infrastrukture i zone Preparandija uloženo oko 45 milijuna kuna, uglavnom EU sredstava, gdje se očekuje otvaranje više od 300 novih radnih mjesta. Knin se stoga može pohvaliti pozitivnim demografskim trendovima.

-Prijelomna godina bila nam je 2021., kad smo imali najmanji broj novorođene djece, a već u sljedeće bilježimo rast za više od 40 posto. Lani je u odnosu na tu 2021. godinu, rođeno 18 posto djece više. Te 2021. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, zaustavljen je i trend pada broja stanovnika na našem području – kazao je kninski gradonačelnik napominjući kako se posljednjih godina, nakon što su otišli u potrazi za boljim životom, u grad počeo vraćati i dio mladih.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 14:37