StoryEditorOCM
Šibenikipak se kreće

Zona TEF-a do kraja godine ide na međunarodni natječaj: investitori nakon sajma u Münchenu navalili na Batižele!

Piše Davorka Blažević
5. studenog 2022. - 17:26

Zadnje vijesti kažu da će do kraja godine, a idealno bi bilo tijekom studenoga, veli šibenski gradonačelnik Željko Burić, napokon biti objavljen obvezujući međunarodni natječaj za potencijalne investitore zainteresirane za realizaciju Razvojnog projekta “Batižele” (oko 27 hektara zemljišta na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura). Ako se ovaj put taj priželjkivani rok i ostvari, početkom iduće godine trebalo bi se znati i tko su investitori projekta i kada kane započeti s radovima.

Doduše, i dosad se u nekoliko navrata najavljivao međunarodni obvezujući javni poziv za investitore, ali nije se otišlo dalje od neobvezujućeg, informativnog, na koji su stigle tri ponude tvrtki koje su iskazale interes za ovaj projekt lociran u najatraktivnijem dijelu grada, neposredno uz more i u kontaktnoj zoni sa starom gradskom jezgrom Šibenika.

atraktivna lokacija

– Odazvavši se našem pozivu i prepoznavši jedinstvenu priliku ulaganja u TEF-ovu zonu, potencijalni su nam investitori još jedanput potvrdili ono što smo znali na samom početku – da smo prvorazredna ulagačka destinacija te da smo na pravom putu pronalaženja ponajboljih partnera za gradnju novog Šibenika u duhu i vrijednostima primjerenima 21. stoljeću – kazala je prije točno godinu dana, nakon prispjelih prijava potencijalnih investitora, direktorica tvrtke “Batižele” d.o.o. Nina Kursar.

– Od tada nam se javilo još zainteresiranih ulagača, pogotovo nakon našeg sudjelovanja na Međunarodnom sajmu u Münchenu, EXPO REAL-u, u listopadu ove godine, pa s razlogom očekujemo da će broj ponuda biti znatno veći od tri dosadašnje, što je za naš projekt svakako bolje – kaže direktorica “Batižela”.

image

Direktorica ‘Batižela’ Nina Kursar

Nikša Stipaničev/Cropix

A tko su ta tri potencijalna investitora koja su se prije godinu dana, u studenome 2021., javila na neobvezujući javni poziv, direktorica “Batižela” ne može reći “zbog poštovanja GDPR-a”.

– Naravno da mi znamo koje su to tvrtke, ali s obzirom na to da su u svojim ponudama tražile da se pridržavamo pravila zaštite privatnosti, želimo se držati zakonskih okvira i osigurati potencijalnim ulagačima poštenu tržišnu utakmicu – objašnjava Nina Kursar.

I dok gradonačelnik Burić priželjkuje studeni kao rok za objavu obvezujućeg javnog poziva, Kursar veli da je realnije očekivati ga tijekom prosinca, ali svakako do kraja ove godine.

– Nema govora o tome da ćemo natječaj ponovno prolongirati, sigurno će biti do kraja godine, a prosinac je pogodniji zato što još radimo neke dodatne analize jer želimo da investitori imaju što više informacija. Vjerujte, intenzivno radimo na tome i stvari su se oko TEF-a itekako zahuktale – uvjerava nas direktorica “Batižela”.

Što se Grada tiče, gradonačelnik posebno podvlači dvije stvari: prostor TEF-a bit će nova gradska četvrt s 40 posto javnih funkcija, a 60 posto projekta je stvar investitora. Paralelno, ističe Burić, pregovaraju s Hrvatskim cestama o uređenju zone ulaza u tu buduću četvrt, za koju rješavaju i ostala infrastrukturna pitanja, struju, vodu, pristupne ceste.

Sve je dogovoreno

U procesu definiranja budućih sadržaja sudjeluju ravnopravno svi dionici projekta, od Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva i Grada Šibenika do EBDR-a (Europske banke za obnovu i razvoj), kao partnera u projektu koji ga tehnički podupire, i odabranih konzultanata (društvo Mazars Cinotti Consulting d.o.o. & partneri (Colliers Croatia, Slaughter and May i M&S Partners)).

– Sve je praktički dogovoreno – tvrdi Burić – čak i tih 40 posto javnih sadržaja koje bi financirala lokalna samouprava. Recimo, osnovna škola, dječji vrtić, nova srednja Muzička škola s malom koncertnom dvoranom, kao novitet i plesna škola, zatim multifunkcionalna dvorana, koja ne bi bila samo u funkciji sporta, nego bi tu bile i uslužne trgovačko-ugostiteljske djelatnosti, a ne da nam one jedu prostor. Ta bi dvorana funkcionirala i kao kongresna, to podrazumijeva i da bi zahvaljujući njoj grad dobio produžetak turističke sezone. U svakom slučaju, bit će to nova šibenska gradska četvrt – naglašava gradonačelnik.

U njoj se neće, kako se prvotno govorilo, graditi i novi dom za stare i nemoćne, nego će se graditi u sklopu novog projekta na prostoru bivše vojarne “Bribirski knezovi”.

– Uzgred – zadovoljno se pohvalio gradonačelnik – ministar zdravstva Vili Beroš dao nam je otvorenu podršku za gradnju nove bolnice, bilo iz europskih sredstava bilo iz nacionalnih fondova.

No što je s preostalih 60 posto sadržaja (prostora) projekta koji će definirati budući investitori?

– Investitori su zainteresirani za stambenu i hotelsku izgradnju. Dakle, stambeno naselje s više stambenih zgrada i hoteli s određenim brojem luksuznih apartmana i manjim privezištem, do 50 vezova – objašnjava direktorica “Batižela” Nina Kursar, napominjući da se upravo dogovaraju oko toga što bi gradio Grad, a što investitori. Jer neki objekti mogu biti i javni i privatni.

– Recimo, multifunkcionalna dvorana, koju bi gradili privatni investitori, a mi bismo se obvezali na 100 dana punjenja s odgovarajućim sadržajima. I vrtić može biti i javni i privatni, kao i garaža, ali o tome ćemo se tek dogovoriti. No hotelski i stambeni objekti idu na teret investitora – ističe Kursar.

image

Na prostoru nekadašnjeg TEF-a planira se nova gradska četvrt

Grad Šibenik

Postavljanje uvjeta

Za kraj spomenimo i da će Grad budućim investitorima postaviti i određene uvjete kako bi realizacija projekta bila sigurna.

– Najbliže smo varijanti Poda, kupiš prostor, pod uvjetom da u određenom roku dogovoreni projekt mora biti realiziran ili investitor vraća zemljište vlasniku, bez obzira na to koliko je uložio. Drugo je ograničenje za investitore – dodaje Burić – tzv. kasetno osiguranje. To znači da bi zona mješovite namjene bila podijeljena u segmente (kasete) i kad se završi jedan segment, onda se može ići na drugi.

U svakom slučaju, do kraja godine bit će objavljen međunarodni natječaj za prikupljanje ponuda, a početkom iduće godine konačno bismo trebali znati i tko će biti investitori u zoni TEF-a, radi čije je valorizacije osnovana mješovita državno-gradska tvrtka “Batižele” d.o.o., koju je Vlada potvrdila u kolovozu 2018. na prijedlog šibenskog Gradskog vijeća, a čiji su osnivači i članovi društva Grad Šibenik, RH, Fond za zaštitu okoliša i Hrvatske vode. Temeljni je kapital društva gotovo 300 milijuna kuna, od čega je udio Grada Šibenika 201.540.600 kuna.

25. travanj 2024 07:59