StoryEditorOCM
Šibeniku fokusu javnosti

Željko Burić za HTV: ‘Prostor bivšeg TEF-a je apsolutno siguran za kupače, posjetitelje i život‘

Piše Šibenski.hr
22. veljače 2023. - 11:46

Prostor bivše Tvornice elektroda i fero-legura u Šibeniku, lokacija je budućeg razvoja grada, osmišljenog u projektu Batižele. Nova gradska četvrt trebala bi niknuti na oko 22 hektara zemljišta uz more, u susjedstvu povijesne jezgre Šibenika. Gradili bi se stambeno-poslovni, javni, zdravstveni i turistički sadržaji. Riječ je o potencijalno jednom od najvećih ulaganja u Hrvatskoj. Pripremu dokumentacije za razvojni projekt financirala je Europska banka za obnovu i razvoj. Slijedi raspisivanje međunarodnog natječaja za ulagače u novu šibensku četvrt, piše HRT

Međutim, ova se lokacija posljednjih dana spominje ne samo zbog razvojnog projekta nego i zbog u javnosti iznesene tvrdnje o velikom i za ljude štetnom onečišćenju.

Nema opasnosti za zdravlje na području uz plažu Banj

Prema prije provedenim analizama nedvojbeno je utvrđeno da postoji određena količina opasnih tvari u tlu nekadašnjeg tvorničkog kompleksa i morskom dnu kraj njega, a pitanje je postoji li rizik za ljudsko zdravlje.

- Prostor je apsolutno siguran za kupače, posjetitelje i život, to tvrdi studija nakon provedene sanacije, rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić. 

Istaknuo je kako su strani investitori pod palicom EBRD-a naručili neovisnu studiju postojećeg stanja na lokaciji.

- Mi želimo biti transparentni. Ne možete imati tako ozbiljnu investiciju, a da nemate otvorene karte i otvorene mogućnosti prema bilo kome da provjeri što se događa na lokaciji, rekao je gradonačelnik Burić. 

Na pitanje kako će biti zbrinuta velika količina troske koja se još uvijek nalazi na toj lokaciji, Burić je rekao kako je ona klasificirana kao bezopasni otpad i da se može sanirati na bilo kojem odlagalištu otpada, piše HRT

23. travanj 2024 18:36