StoryEditorOCM
Šibenikgradonačelnik ima riječ

Željko Burić: ‘Poskupljenje vrtića nije veliko. Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj u kojemu je upisano 100 posto djece‘

Piše Branimir Periša
21. studenog 2022. - 15:38

-Nije mi ni na kraj pameti osvrtati se na današnju konferenciju za novinare SDP-a gdje se također progovorilo o potrebi jednakog subvencioniranja privatnih i gradskih, javnih vrtića. Reći ću jedino da su takvi zahtjevi obično politikantstvo i nonsens, zato što je proračunski, novac protuzakonito ulijevati u privatni sektor pod jednakim uvjetima kao i u javne ustanove, kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić na konferenciji za novinare sazvane oko ovih dana vruće gradske teme. Uz njega, na presici su sudjelovali Mirjana Žurić, pročelnica za društvene djelatnosti, Danijel Mileta, dogradonačelnik i Nina Kursar, financijska analitičarka.

Istupu gradskih čelnika prethodio je jučerašnji tihi prosvjed roditelja djece iz privatnih vrtića koji traže jednaku gradsku subvenciju za svoju djecu, premda bi roditeljski trošak za privatne i javne vrtiće od 1. siječnja dogodine trebao biti jednak. Prema prijedlogu Grada iz prošlog tjedna svi bi plaćali 678 kuna ili 90 eura, s time da se iz gradskog proračuna namire troškovi do pune ekonomske cijene smještaja svakog djeteta.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U uvodnom obrazloženju presice kojom se dodatno namjeravalo razbistriti sve relevantne činjenice u stvari gdje je ovih dana bilo dosta nejasnoća, Burić je istaknuo presudne razlike između te dvije kategorije predškolskih ustanova: Grad u cijelosti po Zakonu subvencionira kompletno poslovanje svojih vrtića, a ne samo trošak boravka i odgoja djeteta. A kada je riječ o privatnim vrtićima, tada se jedino može govoriti o novčanoj potpori za dijete u određenom vrtiću. Nažalost, to se pobrkalo u medijskim izviješćima, a neki su čak pozivali da se javnim novcem financiraju privatne tvrtke. Da bi se odredilo koliki je trošak boravka djeteta u vrtićima kojima Grad nije osnivač, osnovano je stručno povjerenstvo koje je analiziralo razlike u trošku smještaja po djetetu u tri privatna i vjerska vrtića koliko ih djeluje na području grada. Ni jedan nema istu cijenu, no sve ovo je počelo od teze iznesene u nekim medijima da Grad ima maćehinski odnos prema djeci u različitim vrtićima, pa čak i da Grad dijeli roditelje, a sve na temelju krivih postavki, drži gradonačelnik.

Grad je međutim, kao ni jedan u zemlji, postigao mogućnost 100 postotnog upisa djece u vrtiće, a s novom odlukom izjednačio je sve roditelje i njihovo pravo da plaćaju istu cijenu za skrb svoga djeteta. Pa kada smo to postigli, postaje problem zašto na isti način kao javne, ne subvencioniramo privatne vrtiće!? Javno pozivanje na nezakonite odluke za mene je frapantno: u 21. stoljeću, u demokratskoj europskoj zemlji! - ustvrdio je Željko Burić.

S obzirom na spiralu inflacije, poskupljenje javnih vrtića za roditelje nije veliko, premda je u punoj računici trebalo iznositi nekoliko desetaka posto i jednak kriterij primijenjen je i za privatne vrtiće. Subvencija grada pribrojena cijeni predškolske skrbi za sve roditelje, jednaka je punoj cijeni vrtićke skrbi. To je do kraja korektno i izjednačava djecu i roditelje, obrazložio je gradonačelnik.

Cijena po djetetu, važno je istaći, definirana je državnim pedagoškim standardom, a Grad je bio toliko korektan da je uvažio povećanje cijene svakog dijela usluge za skrb djece i ukalkulirana je očekivana, zakonita dobit od pet posto, čulo se na press konferenciji.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Nećemo dopustiti ono što su privatni i vjerski vrtići napravili u prvoj našoj korekciji tzv. subvencije bez analize svih troškova. Bilo je to prije dvije godine, kada smo dopustili povećanje subvencije od 200 kuna – sa 700 na 900 i umjesto da smanje cijenu roditeljima, vlasnici vrtića povećali su dobit. Njihova dobit tada je bila 3 milijuna kuna, a Grad je transferirao 2,5 milijuna kuna i to je više nego dovoljno svakome tko vlada matematikom! - zaključio je Željko Burić.

Analizu troškova poslovanja privatnih vrtića izradila je Nina Kursar, inače direktorica tvrtke „Batižele”. Da nije stručnjakinja u oblasti poreza, financija i financijskih revizija, sigurno joj Grad ne bi povjerio tu dužnost, istaknuto je na press konferenciji. Što se tiče gradske uprave, prijedlog o kojem se vlasnici privatnih i vjerskih vrtića tek trebaju očitovati je ‘uzmi ili ostavi‘: ne pristanu li, bit će sve po starome!

01. svibanj 2024 10:29