StoryEditorOCM
ŠibenikDecibela za poludit

Zbog žive svirke u središtu Šibenika udario liječnik na liječnika i gradonačelnika! Sladić: Od buke šest mjeseci ne mogu živjeti! Burić: Ne žali se nitko od stanara osim njega!

21. listopada 2017. - 14:30

– Od viška decibela već godinama, u pravilu šest mjeseci godišnje, ne mogu živjeti. Buka ugrožava moje zdravlje, dakle moje temeljno ljudsko pravo – požalio nam se, ne prvi put, Branko Sladić, liječnik u mirovini koji živi u staroj gradskoj jezgri, u Zagrebačkoj ulici, na broju 2, te nastavio svoju priču.

– Nemam ništa protiv glazbe uživo u staroj gradskoj jezgri, gdje stanujem, svjestan sam da je Šibenik tek otkrio turizam i da grad treba živjeti, ali inzistiram na tome da se poštuju zakoni. Zna se kolika je razina buke po zakonu dopuštena i moj je apel na gradsku vlast i sve relevantne institucije da se zakon poštuje – ogorčen je liječnik koji de facto živi iznad nekoliko gradskih kafića čiji vlasnici od 2011., u razdoblju travanj – listopad, svakog petka organiziraju koncerte na otvorenom. Koncerti traju od 21 do 24 sata i za to vrijeme, tvrdi Sladić, stanari od buke ne mogu spavati, odmarati se niti bilo što konstruktivno raditi. A ako žele zaštititi svoje zdravlje ugroženo nesnosnom bukom prekomjernih decibela, preostaje im samo evakuirati se iz stanova dok svirka ne završi, ili se trajno iseliti, uvjerava nas umirovljeni liječnik.

Žalio se nebrojeno puta na problem s kojim je suočen, ne samo on, nego i ostali stanari u tom dijelu grada. Obraćao se gradonačelniku Željku Buriću, inače svome kolegi liječniku, računajući na njegovo razumijevanje i operativnost.

 

Doduše, priznaje Sladić, nakon višekratnih zahtjeva, komunalno redarstvo Grada je u srpnju 2015. po nalogu gradonačelnika Burića provelo mjerenje buke u njegovu stanu za vrijeme trajanja koncerta u Ulici Božidara Petranovića i utvrđena je buka bila izvan zakonskih granica, štetna za zdravlje ljudi. Mjerenje je obavilo ovlašteno društvo "Zagreb Inspekt" d.o.o., izmjerena je buka od 38,8 decibela, a najviša dopuštena razina u zatvorenim boravišnim prostorima noću je 25 decibela, navodi Sladić. Koncerti, međutim, nisu prestali, a Sladić se zbog toga u tri navrata pisanim dopisima obraćao gradonačelniku očekujući da će postupiti sukladno zakonu. Ali ništa od toga – koncerti su se, s dopuštenjem gradonačelnika, nastavili održavati, žali se ogorčeni stanar Zagrebačke ulice.

O svojem je problemu izvijestio i javnost preko lokalnih medija i pledirao na to da se poštuje Zakon o zaštiti od buke. Ni od toga nije bilo koristi, kaže, nego naprotiv, buka je i povećana, što drži "očitom demonstracijom moći gradonačelnika".
Kako Komunalno redarstvo Grada nije nastavilo provoditi mjerenja buke, Sladić je ovog ljeta privatno angažirao tvrtku "Alfa Atest" d.o.o., koja je u njegovu stanu utvrdila prekomjernu buku od preko 60 decibela tijekom koncerta, iako je 25 dopuštena razina.

– Gradonačelnik Burić je i kao liječnik svjestan štetnog utjecaja buke i dužan je provoditi zakon i štititi zdravlje građana, a on krši zakon i odobrava koncerte štetne za zdravlje, koji, dakle, nisu javni, nego isključivo privatni interes. Zdravlje je temeljno ljudsko pravo i nitko ne smije ugroziti zdravlje drugih – konstatira Sladić.

Sva mjerenja, tvrdi, pokazuju da lokacija u Ulici Božidara Petranovića nije podobna za održavanje svirke "uživo" u kojoj se koriste elektroakustični uređaji, takvi su koncerti protuzakoniti i mjerenja to egzaktno pokazuju.
– Zakoni u Hrvatskoj, kao članici EU-a, nisu prepisivani da bi se primjenjivali u nekoj budućnosti, nego da bi se primijenili odmah – smatra Sladić. Proziva gradonačelnika da je u vrijeme mjerenja buke odobrio prekoračenje do 90 decibela, što je dva puta više od propisanog Pravilnikom o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini gdje ljudi rade i borave (NN 145/04), po kojem na vanjskom prostoru, u Ulici Božidara Petranovića, noću maksimalna razina buke smije biti do 45 decibela.

 

Sladić je buku pod svojim prozorima prijavljivao i policiji, koja bi, kako nas je izvijestila glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor, na mjesto događaja redovito upućivala policijske službenike, ali oni nisu utvrdili obilježja prekršaja iz nadležnosti policije.
– Gospodin Sladić u nekoliko se navrata obraćao ovoj PU, te je svaki put, sukladno odredbama Zakona o zaštiti od buke, upućen na Komunalno redarstvo Grada Šibenika, na Sanitarnu i Turističku inspekciju, kao nadležne za postupanje u takvom slučaju – kazala nam je Kosor, dodajući da je kompletan podnesak Branka Sladića proslijeđen Općinskom državnom odvjetništvu na daljnju odluku, o čemu je, ističe glasnogovornica PU, u kolovozu obaviješten i Sladić.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, kao prvoprozvani od svoga kolege i sugrađana Branka Sladića, sasvim je decidiran.
– U nekoliko navrata interveniralo je Komunalno redarstvo, a i policija, i sva su izvješća potvrdila da se ugostitelji koji organiziraju koncerte striktno pridržavaju zakonskih propisa o dopuštenoj razini buke i Odluke o komunalnom redu. Zanimljivo je da se nitko od stanara ne žali osim Sladića. Ne želim s njim polemizirati, nego mu samo mogu poručiti neka tuži Grad i dokazuje što god hoće. I to je moj odgovor – kaže Burić.

24. lipanj 2024 14:35