StoryEditorOCM
Šibenikne stišava se bura

Zbog videonadzora revoltirani i građani i stručnjaci: gotovo da nema Šibenčanina koji nije dobio kaznu

Piše Šibenski.hr
11. studenog 2023. - 15:12

U Šibeniku se ne stišava bura oko uvođenja videonadzora na gradskim ulicama, zbog kojega je već naplaćeno gotovo 30 tisuća kazni. Gotovo nema stanovnika toga grada, koji nije dobio kaznu zbog nepropisnog parkiranja ili zaustavljanja. Revoltirani su gotovo svi od građana do stručnjaka, piše HRT

U gotovo svakoj vožnji ovaj taksist - riskira kaznu.

- U prekršaju sam kad je iskrcam, u prekršaju je iskrcam! A žena je u takvom stanju da i za 100 metara zove taksi. Ne može izaći. Doslovno pet minuta njoj treba, kaže Neven Sulje, vozač taksija.

Problem im stvara i mali broj mjesta za taksi.

- Dali su nam neka ova tri mjesta privremeno. Sad su stavili i znak maksimalno zadržavanje 15 minuta, nastavlja Sulje.

Šibenik od danas pod videonadzorom

Ana je prikupila - tri kazne!

- Dvije su nam bile sporne jer vremenski nikako ne odgovaraju našim nekim kretanjima. Poslali smo žalbu i još uvijek nismo dobili nikakav odgovor, govori Ana Peranić.

A dva i pol mjeseca nije ni znala da je kažnjena!

- Konkretno u mom slučaju 30.7., a mi smo je dobili 12.10., dodaje Peranić.

U gradskoj su jezgri još prije dvije i pol godine ustali protiv kamera, a sada su iznjedrili prijedloge za ublažavanje situacije, jer stari dio grada ima najveći problem parkiranja, a našao se - na najvećem udaru!

- Istovremeno i ovdje napraviti ugibalište i ugibalište na Starom pazaru. Samo za stanare i dostavu, objašnjava Davor Živković, predsjednik Gradske četvrti Stari grad.

Predlažu i povratak rampe i naplatne kućice na početku rive.

- Mi ćemo to razmotriti definitivno. Znači, i mi moramo naći alternativna rješenja za neke životne stvari, rekao je Joško Jurić, pročelnik komunalnog odjela Grada Šibenika.

No građani se pitaju je li životno pravilo o zaustavljanju na jednu minutu!?

- Vi imate jednu udrugu koja skrbi o djeci s teškoćama gdje roditelji ostavljaju svoju djecu. Mnogo dulje od minute to traje dok ta djeca iziđu iz auta, pojašnjava Peranić.

- Ta famozna minuta je suprotna zakonu. Znači, zaustavljanje bi bio prekid do 3 minute, a parkiranje prekid u vožnji više od 3 minute, ističe Branko Peran, bivši načelnik prometne policije.

Iz Grada odgovaraju:

- Tamo gdje postoji znak zabrane zaustavljanja i parkiranja, tu nema niti minute, dodaje Jurić.

Svi revoltirani su složni: prvo je trebalo osigurati infrastrukturu.

- Zamislite da imamo kazalište sa 370 mjesta, a prodamo 1000 karata. Pa onda uvedemo svih 1000 ljudi nek se sada oni guraju, kaže Živković.

- Mislim da bi bilo dobro da se iznaša modalitet povećanja parkinga, pa onda da se uvode ovakve mjere, zaključuje Peran.

Mjere, koje su raspametile Šibenčane, a zbog kojih taksisti najavljuju - prosvjed!, piše HRT

01. svibanj 2024 10:08