StoryEditorOCM
Šibenikdrastičan potez

Zaključano staro šibensko groblje: ‘Zbog turista smo bili prisiljeni braniti dostojanstvo pokojnika‘

Piše Šibenski.hr
18. svibnja 2023. - 18:16

Iz šibenskog komunalnog poduzeća ‘Čempresi‘ obavijestili su sve korisnike grobnih mjesta na groblju sv.Ana, da je groblje u periodu od 15.svibnja do 15.rujna 2023. zaključano.

Svi korisnici grobnih mjesta mogu dobiti ključ groblja od ponedjeljka do nedjelje u vremenu od 9 do 20 sati na ulazu u tvrđavu sv.Mihovila, kazali su u ‘Čempresima‘.

- Razlog donošenja odluke o zaključavanju groblja u ljetnom periodu je ogroman broj stranih turista koji posjećuju groblje. Groblje sv.Ane trenutno ne udovoljava niti arhitektonskim niti sigurnosnim preduvjetima da se može valorizirati u turističke svrhe te primati ogroman broj ljudi. Prošlu godinu groblje je bilo uvijek otvoreno jer smo htjeli vidjeti kako će sve skupa funkcionirati. Uočili smo jako puno puknutih i devastiranim podnih ploča, smeća, šporkice, te smo od velikog broj korisnika grobnih mjesta svakodnevno primali pritužbe i negodovanja zbog turista koji se penju po grobovima, sjede, slikavaju i sl., te su isti tražili da ogradimo i zabranimo prilaz njihovim grobovima.

Stoga smo potaknuti lošim iskustvom u praksi da groblje bude otvoreno tijekom ljetnih mjeseci, donijeli upravo ovakvu odluku te smatramo da je ovo najbolje rješenje kako za korisnike/vlasnike grobnica tako i za dostojanstvo svih pokojnika- poručili su iz šibenskog komunalnog poduzeća.

29. travanj 2024 19:28