StoryEditorOCM
ŠibenikGrađani odahnuli

Vlasnici obećali sanirati kulturno dobro koje godinama prijeti Šibenčanima. Ako se to ne dogodi komunalci pišu kaznu

Piše Marija Lončar
21. ožujka 2023. - 16:47

Za nešto više od dva i pol mjeseca, točnije do 31. svibnja, palača Iljadica-Grbešić u Ulici Vladimira Nazora, konačno bi trebala biti obnovljena. Zdanje poznata po svom secesijskom pročelju zbog čega je i uvršteno u tematske turističke rute gradom, već godinama propada te su žbuka i kamenje koje s njega padaju ozbiljna prijetnja prolaznicima. O sanaciji zgrade, suvlasnici, njih pet, nedavno su obavijestili šibenski Upravni odjel za komunalne djelatnosti, a nakon što su komunalni redari još u studenom prošle godine zatražili otklanjanje oštećenja na pročelju i pokrovu zgradu i to prema uvjetima koje odredi šibenski Konzervatorski odjel budući da je riječ o zgradi koja je zaštićeno kulturno dobro Šibenika, odnosno Republike Hrvatske.

Također, dok se sva oštećenja ne saniraju, komunalci su od suvlasnika zatražili i da se kuća Iljadica-Grbešić odmah označi kao opasna te da se primjereno zaštiti kako s nje ništa ne bi moglo pasti na pločnik i tako ugroziti sigurnost građana.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zaštitna drvena skela oko građevine, istina, odavno postoji. Postavljena je još prije više od deset godina, no pod utjecajem kiše i sunca tijekom svih tih godina postala je derutna i trula te je za prolaznike predstavljalala jednaku prijetnju kao i trošno pročelje.

Šibenskim komunalcima u oko je upala kada se krajem 2021. godine urušila kuća u Ulici blajburških žrtava neposredno uz popularni gradski kafić. Sve je tada, nasreću, prošlo bez da je itko bio ozlijeđen, no taj je slučaj ponovo aktualizirao stari problem derutnih i trošnih zdanja u povijesnoj gradskoj jezgri. Komunalni redari zasukali su tada rukave i obilazeći grad popisali potencijalne "kuće ubojice" te zatražili njihovu sanaciju, odnosno uklanjanje rasklimanih škura, oluka, crjepova i sličnih dijelova zagrade zbog kojih je hod po gradskim ulicama više sličio kakvoj igri na sreću nego normalnom življenju. Na tom se popisu našla i kuća Iljadica-Grbešić zajedno sa svojom zaštitnom drvenom skelom.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Iako izgledom vrlo trošna, skela u međuvremenu ipak nije zamijenjena novom, ali je ojačana i dovoljno je sigurna da prolaznike zaštiti od mogućeg urušavanja dijelova zgrade. Tako je naime zaključilo stručno tijelo Upravnog odijela za gospodarenje gradskom imovinom. Taj je gradski odjel suvlasnicima zgrade odobrio i "okupaciju" javne gradske površine "tunel-skelom" kako bi se mogli obaviti svi potrebni radovi na pročelju. I to do 13. siječnja do 31. svibnja uz plaćanje određene naknade, kažu, a u skladu s dostavljenim projektom obnove.

Potvrdio je to i pročelnik Upravnog djela za komunalne djelatnosti Ante Nakić.

-Suvlasnici zgrade, izvršenici obveze iz rješenja komunalnog redara, zatražili su i dobili posebne uvjete Konzervatorskog odjela Šibenik, a dopisom od 31. siječnja obaviješteni smo da su poduzete odgovarajuće radnje u svrhu sanacije zgrade te da je izrađen troškovnik građevinsko-obrtničkih radova koji obuhvaća sanaciju zapadnog pročelja i dimnjaka na zapadnom dijelu krovišta, sanaciju južnog pročelja na kontaktu sa susjednom zgradom te sanacija skulpture, demontažu i rušenje balkona na južnom pročelju i ličilačke radove, kao i da će se žurno započeti s postupkom izbora izvođača navedenih radova kako bi radovi mogli biti okončani, po njihovoj procjeni, do 31. svibnja. U slučaju da se do tog datuma ne saniraju oštećenja pročelja i pokrova zgrade Iljadica-Grbešić, prisilit ćemo obveznike na izvršenje obveze novčanim kaznama – poručio je Nakić.

A da u gradskoj upravi misle ozbiljno, Nakić potvrđuje i podacima o kaznama koje su naplaćene od vlasnika objekata koji su se oglušili na dobivena komunalna rješenja.

-Od 2022. do danas izdano je šest obaveznih prekršajnih naloga: pet novčanih kazni fizičkim osobama u iznosu od 66,37 eura (500,00 kuna) plus 13,27 eura (100,00 kuna) na ime troškova postupka za svakog od njih te jedna novčana kazna u iznosu od 663,66 eura (5.000,00 kuna) pravnoj osobi s troškovima postupka od 13,27 eura (100,00 kuna) – rekao je Nakić naglašavajući kako komunalni redari redovito obilaze i prate stanje na terenu.

image


Ante Nakić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada šibenika.
 

NikŠa StipaniČev/Cropix

Tijekom protekle godine izdano je tako petnaest rješenja o sanaciji različitih oštećenja, najčešće na krovovima i pročeljima. Uglavnom je riječ o dotrajalim škurama, neispravnim olucima i crjepovima te žbuci, a vlasnici su ih brzo, nakon traženja komunalca, uklonili, skinuli ili otukli s pročelja. No, u dva slučaja vlasnici su se žalili na izdana rješenja pa sada o tomu odlučuje drugostupanjsko upravno tijelo Šibensko-kninske županije. Kuća Iljadica-Grbešić, zajedno s ruševnom kućom i dotrajalom skelom u Ulici biskupa Fosca, dva su najsloženija slučaja, ali sudeći prema Nakićevim riječima, neće im se gledati kroz prste i na njihovoj sanaciji gradska će uprava ustrajati.

-Planiramo učestalija postupanja komunalnog redarstva koja bi za cilj imala rješavanje kritičnih mikrolokacija u cilju zaštite života građana koji koriste javne površine, ali i postepenog uređenja stare gradske jezgre koja je zasigurno najznačajnija turistička ponuda i temelj na kojem Grad Šibenik razvija turizam. Nedavno smo radili izmjene odluke o korištenju i naknadama za korištenje javnih gradskih površina te smo pokrenuli postupke da za sve ovakve i slične površine na kojima je potrebnu izvesti zaštitne konstrukcije, tunelske skele i slično počne naplata naknada za zauzimanje površina, jer ne vidimo na koji način potaknuti privatne vlasnike takvih građevina da se pokrenu i krenu sa sanacijama, prodajom ili bilo kojim drugim postupcima koji bi za konačni cilj imali uređenje i stavljanje u funkciju tih starih i derutnih objekata – zaključio je Nakić.

19. travanj 2024 16:40