StoryEditorOCM
Šibeniklidrano

Veliki uspjeh šibenskih gimnazijalaca: Pegla izabrana među 10 najboljih školskih listova u državi, a intervju Franke Ivić među najbolje novinarske tekstove!

Piše Marija Lončar
16. travnja 2021. - 14:13
Franka Ivić, glavna urednica školskog lista i naslovnica Pegle koja konkurira za najbolji školski list

Pegla - školski list Gimnazije Antuna Vrančića, ove je godine doživio dvostruki uspjeh. Izabran je među 10 najboljih srednjoškolskih listova iz cijele države i pozvan na Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2021. Uz to je intervju glavne urednice, maturantice Franke Ivić, „Halo, ode Dujin ćaća!“, također, pozvan na državnu Smotru LiDraNo, koja će se ove godine održati online, od 19. do 23. travnja.

- Frankin tekst je jedan od deset najboljih novinarskih radova iz cijele države. Pisan je u zavičajnom govoru te se, na opušten i šaljiv način, bavi aktualnom temom - pandemijom koronavirusa – kazala je Danja Bujas, mentorica novinarske grupe šibenske gimnazije.

Pegla je, ističe Bujas, puno više od školskog lista. Ona šibenskim gimnazijalcima i gimnazijalkama pruža mogućnost da se bave temama koje ih zanimaju i slobodno izraze svoju kreativnost, kritičko mišljenje i stav. Okuplja širok krug nadarenih i talentiranih učenika koji se bave pisanjem, ilustriranjem i fotografijom. Sve ilustracije i većina fotografija u Pegli njihov su autorski rad, dok je naslovnicu s temom „Budi svoj!“ osmislila i ilustrirala učenica trećeg razreda Marija Baljkas.

- Upravo se ta ideja da, unatoč svemu, treba ostati svoj i odolijevati kalupima u koje nas društvo želi staviti proteže kroz cijeli ovogodišnji broj u kojem obrađujemo razne aktualne teme, kako one školske, tako i teme iz kulture, književnosti, glazbe, mode...

Treba naglasiti da je ove godine, iz epidemioloških razloga, Pegla osmišljena i realizirana online putem, dok su se redoviti sastanci novinarske grupe odvijali preko Google Classrooma – istaknula je Bujas.

image
Naslovnica Pegle, školskog lista Gimnazije Antuna Vrancica
24. travanj 2024 21:43