StoryEditorOCM
ŠibenikKulturni Šibenik slavi

Umjesto Matice, uselio se VBZ: Neće prodavat ćevape ni gaćice, nego - knjige: Na policama će biti između 10 i 12 tisuća naslova (FOTO)

16. travnja 2019. - 14:43

Dva se kulturna prostora ovih dana u tišini pune materijalom velike vrijednosti koji će za koji dan biti dan na korištenje javnom i kulturnom životu Šibenika: jedan je prezentacijski centar sakralne umjetnosti, a drugi - nova, velika, prava gradska knjižara!

U neposrednom susjedstvu, pedesetak metara dalje, recepcijski je prostor Tvrđave kulture. Što se tiče toga dijela stare gradske jezgre Šibenika - možemo reći da možda vrag nije odnio šalu...

Kad je Matičina knjižara zimus zatvorena, kulturna javnost bila je puna strepnje kako će na njezinu mjestu osvanuti još jedno ugostiteljstvo, suvenirnica, cipele ili - donje rublje. To je, naime, prevladavajuća ponuda u središtu staroga grada jer strategija raznovrsnosti ponude i sadržaja naravno - ne postoji. No, sreća je htjela da je gradska uprava prostor knjižare rado odlučila dati za - knjižaru. I to vrlo kvalitetnom i jakom knjižaru, VBZ-u! Svaka čast!

Vrhunska ponuda

Ovih dana tamo stižu paketi s knjigama, troje zaposlenika puni police i sve mi se nekako čini - jako uživaju u tome.
Kako će mi poslije reći i njihov zagrebački direktor Kruno Krunić - knjižara, kao i kultura uopće, to je divna stvar, samo, moraš je voljeti i moraš se njome baviti, neprestano.

E pa u Šibeniku VBZ otvara svoju devetu knjižaru i u njoj će raditi dosadašnji glavni motor šibenskih knjižara Anita Slavica, Antonija Gović Vulinović i Dino Selman. Pune police, a Anita Slavica tu se osjeća ko doma jer, svojim je rukama, i na tadašnju veliku žalost, ispraznila sve police s knjigama prije zatvaranja.
Naravno da je sada sretna zbog obrnutog postupka!

Police su nove, prostor uređen, odiše svježinom i puni se novim knjigama. Čega će tu sve biti? - pitam direktora Kruna Krunića:
- Računamo da će biti između 10 i 12 tisuća raznih naslova, 80 posto to će biti knjige hrvatskih autora, ali i stranih, jer mi smo i uvoznici knjiga. Malo je reći da će ponuda biti bogata! Mi i inače pratimo trendove, i domaće i strane, i to će biti vrhunska ponuda. Manji dio bit će svojevrsna papirnica, igračke, no sve je to ono što ide uz knjigu.

Ideja je, kaže direktor Krunić, da knjižara bude na neki način i klupski prostor, da se u njoj održavaju susreti s piscima i promocije izdanja, radionice za djecu.

Prvorazredan događaj

- Želimo da to bude živi gradski prostor, planirali smo čak i jedan kutak za slikare - bez obzira hoće li biti prodajni ili izložbeni, ali da se tamo izmjenjuju i likovna djela.

Bit će, potvrdio je Kruno Krunić, i mjesto na kojem će se, kao i do sada, nalaziti samo šibenski autori, odnosno knjige o Šibeniku:
- Naravno da smo to planirali! Tamo vam neće biti praznog zida. Nas u VBZ-u jako veseli ova šibenska knjižara, kako rekoh deveta, a spremamo i desetu...

Postava VBZ knjižare i njezin direktor Kruno Krunić jako su zadovoljni okruženjem koje sam spomenula na početku teksta: u neposrednom susjedstvu, na metar od vrata je prezentacijski centar sakralne umjetnosti, a na dvadeset koraka prezentacijski i recepcijski centar Tvrđave kulture.

Sad se već lakše diše - rekli bismo mi, zločesti novinari.

Direktor Krunić kaže da će se povezati sa svima, da je za početak važno da jedni druge afirmiraju i da posjetitelji jednih dobiju informaciju što imaju u neposrednom okruženju.
- Sad je važno da se za nas zna! - govori Krunić.

I da! Slučajno ili namjerno, zaboravih upitati kako će se knjižara zvati...

Ali, neka to ostane za naslov teksta u povodu svečanog otvorenja nakon Uskrsa.

Jer, otvorenje knjižare zaista je prvorazredno svečan događaj u našem gradu. A bogme i inače.

03. svibanj 2024 16:50