StoryEditorOCM
Šibenikpuni dojmova

Učenici Osnovne škole Meterize učili i uživali na Siciliji: ‘Ovakvu avanturu preporučili bismo svima‘

Piše Šibenski.hr
15. ožujka 2023. - 18:01

U okviru Erasmus+ projekta „Call of Poseidon”, koji se već drugu godinu provodi u našoj školi, dočekali smo i petu mobilnost na Siciliji u koju je otputovalo pet učenika naše škole, u pratnji dvije učiteljice. Domaćini su bili iz škole „Edmondo de Amicis“ koja se nalazi u gradiću Tremestieri Etneo, nedaleko Catanije. Osim domaćina, u aktivnostima u okviru ove mobilnosti, koja je nosila naziv „Hydrotherapy“, sudjelovali su još i učenici švedske škole „British Junior“ iz Eskilstune te učenici španjolske škole „IES Los Montecillos“ iz Coina.

U pratnji učiteljica Silvije Mikulandre i Ivane Krnić, učenici osmih razreda, Petra Blažević, Iva Đurica, Valentin Grubešić, Anđela Sladić i Kata Vuletić su s nestrpljenjem čekali datum polaska, 5. ožujka 2023.

image

Učenici OŠ Meterize na razmjeni na Siciliji

Privatni album

U ponedjeljak, prvog dana predviđenih aktivnosti, svi su se sudionici trebali bolje upoznati pa se ‘led probio‘ pjesmom, dramskim igrama i druženjem uz ukusne talijanske kolače. Jednostavnim pokretima svi smo vrlo brzo, uz mentorstvo učiteljice Glazbene kulture, naučili kratke i pamtljive pjesme kako bismo postali pravi Sicilijanci. Odslušali smo i zanimljivo predavanje o rimskim kupalištima nekad i danas. Učenici su odigrali brojne kvizove kako bi se dodatno educirali o važnosti očuvanja voda. Jedan od zadataka bio je izraditi web stranicu na engleskom jeziku na kojoj će prikazati termalna lječilišta u svojoj zemlji.

Tijekom preostalih dana učenici su imali brojna predavanja te druge zadatke koje su uspješno rješavali: napravili su reprodukciju vulkanske erupcije, učili o hidroterapiji, odradili brojne prezentacije o važnosti voda u njihovim državama… S obzirom da je jedan od ciljeva Erasmus+ projekata i upoznavanje kulturne, nacionalne i gastronomske baštine zemlje domaćina našim učenicima pružena je prilika podsjetiti predivnu Taorminu, grčku koloniju osnovano oko 400. godine prije Krista, najpoznatiju po savršeno očuvanom amfiteatru u kojem se i danas održavaju predstave i koncerti.

Posjetili su i benediktinski samostan (Benedictine Monastery of San Nicolò l‘Aren) koji se nalazi na UNESCO-om popisu svjetsku baštine, a učenike je, očekivano, najviše oduševio posjet vulkanu Etni. Saznali su mnogo o nastanku vulkana, potresa, tektonskim pločama, magmi, vrstama kamenja na Etni, …

Rastanak je prebrzo došao i svima je teško pao, a učenici i učiteljice su se vratili puni dojmova, lijepih prijateljstava i novih iskustava te složno zaključili kako bi ovakvu avanturu preporučili svima.

image

Učenici OŠ Meterize u sklopu projekta Erasmus+ boravili na Siciliji

Privatni album

„Erasmus projekt mi je bio jedan od najnezaboravnijih iskustava u životu. Stekla sam nova prijateljstva, vidjela novi grad, a i također sam, kroz zabavu i igru, naučila mnogo toga novog. Vidjela sam kako se živi u drugoj zemlji, koji su njihovi običaji, navike, rituali... Također sam proslavila rođendan u Italiji i iznenađenje koje su mi pripremili ću se još dugo, dugo sjećati“ – istaknula je Kata Vuletić.

Puna dojmova je i Iva Đurica: „U sklopu projekta Erasmus+ prošli tjedan sam putovala u Italiju. To je bilo nezaboravno iskustvo. Upoznala sam nove ljude, njihove životne navike i sklopila nova prijateljstva. Probala sam razne sicilijanske specijalitete i shvatila koliko vole pistacije. Saznala sam mnogo toga o Etni, važnosti hidroterapije i Siciliji.“

- Sudjelovala sam u Erasmus+ projektu 2023. godine. Putovala sam u Italiju, u mjesto Catania, a bila sam kod djevojke Sofie koju sam lani ugostila. Upoznala sam nove prijatelje i odlično se zabavila. Stvarno sam uživala u izletima, a mali dio Sicilije koji sam vidjela je prelijep. Naučila sam više o toplicama i povijesti Rimljana te je bilo jako zanimljivo. Najviše mi se svidio izlet na vulkan Etnu jer sam oduvijek željela vidjeti i biti na vulkanu, a ohlađena lava me stvarno impresionirala. Jedino mi se nije svidjela određena hrana, ali inače je bilo odlično. Presretna sam što sam dobila priliku da odem u Italiju s Erasmus+ projektom i što sam dio toga. Ovo mi je iskustvo sigurno jedna od ljepših uspomena- kazala je učenica Petra Blažević.

Projekt sufinancira Europska unija iz programa Erasmus+.

19. travanj 2024 23:51