StoryEditorOCM
ŠibenikUnatoč apelima

U komunalni otpad bacili veliki komad željeza zamotan u foliju: upao je i oštetio najskuplji stroj na Bikarcu. Šteta je ogromna

Piše Toni Veljača
21. rujna 2023. - 14:54

U prosincu 2021. godine s radom je započeo pogon za mehaničko-biološku obradu otpada u sklopu Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Zbrinjavanje otpada na području Županije tada je dosegnulo razinu, koja je sve do tada bila nezamisliva, međutim već s prvim paljenjem milijunski vrijednog postrojenja postalo je jasno da zbrinjavanje otpada i neće baš ići tako glatko. Ne zbog postrojenja kao takvog, već  zbog ljudskog faktora – odnosno nemarnog ponašanja pojedinaca kojem se, pokazat će i ovaj slučaj, teško može stati na kraj.

image
Tonka Lokas/Cropix

U veljači ove godine pisali smo o ljudskom nemaru, o pojedincima koji u miješani komunalni otpad, a koji završi na Bikarcu, bacaju sve i svašta: od životinjskih ostataka, akumulatora, brodskih motora, ribarskih mreža…lista je duga i blago rečeno, žalosna. Bilo je samo pitanje vremena kada će se dogoditi kvar na nekom od strojeva. I dogodio se. 

Naime, komad željeznog profila, po slobodnoj procjeni težak barem 20 kilograma našao se u jednom od najvažnijih strojeva u cijelom postrojenju, separatoru koji odvaja nemetale. Spomenuti komad željeza bio je zamotan u foliju, a djelatnicima s obzirom na količinu otpada koju zaprime na dnevnoj bazi teško uočljiv.

image

Komad željeza koji je oštetio stroj

Tonka Lokas/Cropix

- Ovaj pogon namijenjen je za obradu miješanog komunalnog otpada, međutim svakim danom se suočavamo s materijalima koji nisu predviđeni za obradu na ovaj način i koji su puno veće težine a koji mogu i oštetiti pogon. To se i dogodilo, veliki komad željeza dospio je u stroj te uništio traku i bubanj. Procijenjena šteta je između 12 i 15 tisuća eura kazuje nam voditelj pogona, Ante Škarić, vidno ogorčen cijelom situacijom. Razumljivo jer su s Bikarca u nekoliko navrata upozoravali građane da vode računa o tome što bacaju u miješani komunalni otpad a sve kako bi se izbjegle ovakve situacije. 

image


Na fotografiji Ante Skaric, voditelj pogona.
 

Tonka Lokas/Cropix

- Apeli su djelomično urodili plodom pa više ne viđamo klaonički otpad ali je nemar pojedinaca još uvijek prisutan – dodaje Škarić pokazujući nam akumulatore i balote za boćanje koje su djelatnici pronašli u spomenutom stroju koji je, usput budi rečeno, predviđen za folije, limenke, konzerve, sprejeve – lakši teret, nikako komad željeza od dvadesetak kilograma. 

image

Radnici Bikarca već su u komunalnom otpadu svašta nalazili

Tonka Lokas/Cropix

Cijelo postrojenje, spomenimo, stalo je s radom. Čeka se na zamjenu uništenog dijela stroja koji bi iz Italije trebao stići uskoro. 

- Sreća u nesreći je da ga imamo na stanju – dodaje Škarić. Pogon je stao a to vrijeme smo iskoristili za redovni servis preostalih strojeva. Montaža tog dijela potrajat će nekoliko sati, nakon čega nastavljamo normalno s radom – ističe voditelj pogona. 

image


Veliki komad zeljeza ostetio stroj za preradu otpada na Bikarcu.
Na fotografiji Robert Podrug, direktor Bikarca.
 

Tonka Lokas/Cropix

Apel prema građanima još jednom je poslao i direktor Bikarca, Robert Podrug.

- Znali smo da će do ovoga doći. Troškovi su veliki, ovo je stroj vrijedan 200.000 eura. Ako se građani ovako nastave ponašati imat ćemo toliku štetu da dovodimo u pitanje rad cijelog postrojenja – kazuje Podrug.

Inače, radni vijek postrojenja na Bikarcu procijenjen je na 30 godina. Ovim tempom i načinom brige o zbrinjavanju otpada od strane pojedinaca – bojimo se da će ono bitno znatno kraće. 

02. svibanj 2024 09:40