stdClass Object ( [id] => 556689 [title] => U 'patroli' sa šibenskim patronažnim sestrama koje svakodnevno pomažu rodiljama, al' i onima koje su pritisli godine i nemoć: Sve izgleda stari osim Šubićevca [alias] => u-39-patroli-39-sa-sibenskim-patronaznim-sestrama-koje-svakodnevno-pomazu-rodiljama-al-39-i-onima-koje-su-pritisli-godine-i-nemoc-sve-izgleda-stari-osim-subicevca [catid] => 331 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lipo li je danas biti rodilja u Šibeniku i okolici! Osim uživanja u tom blaženom stanju, dok si trudna možeš proći tečaj za trudnice i to besplatno, kad dobiješ trudove i krene porod uz tebe može biti muž, sestra, mama ili prijateljica. Koga odabereš i taj, ako želi, može prerezati i pupčanu vrpcu...I beba je s tobom, uz tvoj krevet. A kad treći ili četvrti dan ideš kući iz rodilišta, s tim malim stvorenjem, ne ostaješ sama. U posjet će ti, do godine dana starosti diteta, dolaziti patronažne sestre. A to je posebno važno za prvorotkinje. E...toga u vrime kad sam ja prvi put postala majka nije bilo! Danas ti pomaže i savjetuje te struka, ne moraš slušati mame, babe, susjede... Sićam se, svaka od njih je vodila svoju "politiku".

- Povij dite ovako, ne tako. Daj mu vode, nemoj mu dati vode...Pusti nek plače, tako jača...Uh...kad se sitim, svašta je bilo.
A kako to danas izgleda u praksi? Dogovor je bio doći u deset sati u prostorije Patronažne službe, u jednoj od zgrada u krugu šibenske Opće bolnice, a onda krenuti na teren. Sestru Dušanku Matas, voditeljicu Patronažne službe pri Domu zdravlja Šibenik, zatekli smo samu.


Prvi posjet


- Gdje su vam ostale sestre - upitala sam.
- Sve su već na terenu. Ima puno posjeta, a i mi ćemo sad krenuti za Vrpolje, ali samo kod jedne rodilje. Drugoj je beba dobila temperaturu pa je morala pedijatru, odgovorila je sestra Duška. Tako ju svi zovu, pa ću i ja.

- Čekajte, zar ima toliko puno rodilja? Ja li se to Šibeniku događa "baby boom"?
- Na žalost, ne. U ovoj je godini 302 novorođenih, gotovo isto kao i lani, od toga u srpnju (do 9. srpnja op.a.) jedanaest. Mi smo vam patronažna služba za sve uzraste, od začeća pa sve do odlaska na "onaj" svijet. Ima nas ukupno 16 sestara i svaka je "zadužena" za oko 5100 stanovnika. Deset je za područje grada Šibenika i svaka sestra pokriva određeni dio grada i okolnih sela. Po dvije su u ambulantama u Tisnom i Vodicama, te po jedna u Primoštenu i Lozovcu - rekla je Duška i na moje sljedeće pitanje - dolaze li mame do njih ili je obratno - odgovorila:

- Glavna sestra rodilišta svako jutro nam telefonom izdiktira podatke o mamama koje su prethodni dan izašle iz rodilišta. Tada stupimo u kontakt s rodiljom i ako je moguće istog dana je posjetimo. Naš prvi posjet je predstavljanje, s tim što majci naglasimo da smo mi tu zbog nje i novorođenčeta, kako bi bila slobodnija. Važno nam je da znamo je li prošla tečaj za trudnice, pošto na njemu dobiju puno smjernica, kako je prošao porod, doji li dijete te neka nas pita sve što je zanima. Inače, mnoge se majke - koliko god se pripremale za roditeljstvo - osjete uplašene kad prvi put u ruke prime svoje dijete i trebaju vremena da nauče kako ga držati i njegovati da bude ugodno i djetetu i njima. Zapravo, za sve se u životu obrazujemo, ali škole za roditeljstvo nema i na to se učimo sami. Majci kažemo da je svako dijete jedinka za sebe, drugačije od drugih, ali toplina, ljubav i potreba za nježnošću jednaka je za sve - govorila nam je Duška na putu do Vrpolja.
Dodala je da ih majke rado dočekuju i kaže da osobno, kao i ostale sestre, nije doživjela loš prijem ili naišla na zatvorena vrata.


Kako dojiti?


- Ja uvijek kažem da radim najljepši posao na svijetu. Briga o rodiljama i bebama je lijepi dio našeg posla, vrlo interesantan, dinamičan i zahtjevan, ali unosi jednu toplinu i radost i tu nema stresa. Ono što mi je stresno i možda me previše dirne, je kad dolazim kod starih ljudi, kroničnih bolesnika, koji su sami i napušteni - rekla je Duška koja u patronaži radi već 41 godinu.
Inače, šibenske patronažne sestre, rodilje obilaze od 1994. godine, obavezno dva puta mjesečno, a po potrebi i češće. Koliko će vremena provesti s rodiljom i bebom nije ograničeno. Mogu pola sata, ali i po par sati ako je to potrebno. Ispričala nam je Duška i sve o dojenju, naglasivši da danas gotovo svaka majka želi dojiti svoje dijete, što je pozitivno. Sestre podučavaju rodilje pravilnom držanju djeteta na dojci, provjeravaju jesu li dojke upaljene, kakve su bradavice, boju kože novorođenčeta, pupak, probavu, higijenu te dobiva li na težini...

- Evo nas. Stigle smo. Sad ćete vidjeti malog Bepa. Krasno dijete - reče Duška.

Vrata nam je otvorila Asija Perketa (39) s preslatkim i, odmah se vidi, zdravim četveromjesečnim muškićem u naručju. Bepo joj je drugo dijete, pa iskustva već ima jer je "porođajne" muke prvorotkinje prošla sa starijim sinom Rokom, danas sedmogodišnjakom.

- Patronažna služba znači puno za mladu majku i ono što je najvažnije, uvijek su nam na raspolaganju. Osim redovnih posjeta dođu kad ih zamolite ako vam treba pomoć, imamo njihov broj mobitela i možemo ih u svako doba zvati, pitati i dobit ćemo odgovor. Meni je sada lakše jer je drugo dijete, ali s Rokom su stalno dolazile, a ja sam stalno zvala, rekla je uz smiješak Asija i dodala da je sretna što doji dijete i dojenje doživljava - kako reče - "kao jedno blaženstvo". Upitana sluša li savjete "sa strane" kaže da prvo sluša sebe, a onda savjet patronažne i pedijatra.


Prinove iz POS-a


- Svaka čast bakama, tetkama, susjedama i inima, ali njih ipak manje slušam - na kraju će.
Zajedno su sestra Duška i Asija Bepa razvile, pregledale i stavile ga na vagu, a onda je Duška ustvrdila:
- Vidite, Bepo je miran, zdrav, dobro se razvija, majka ga doji a to se pokazuje i na vagi. Ima osam kilograma, što je za njegovu dob odlično, spava cijelu noć uz jedno dojenje i to je zaista divno.

Na povratku u Šibenik, ispred zgrade Patronažne službe, upoznala sam još jednu višu medicinsku sestru, mladu Anu Antić, koja s radošću obavlja kućne posjete svih vrsta. Njezino područje djelovanja su šibenske gradske četvrti Škopinac i Šubićevac. Dnevno - kao i ostale sestre - obavi šest do sedam različitih kućnih posjeta. I njoj su najdraže posjete majkama i novorođenčadi. Prošle je godine, primjerice, brinula o 50 rodilja, a od početka ove godine na njezinu popisu su 22.

- Sve su vam te rodilje na Šibićevcu. Mi tu gradsku četvrt nazivamo "mladim naseljem", jer je u POS-ovim stanovima puno mladih obitelji, dojenčadi i djece. Vidim da dosta trudnica šeće Šubićevcem, pa će za mene biti još posla i tomu s veselim - rekla je Ana. I ona s majkama i bebama radi na isti način kao i ostale patronažne sestre, no otkrila nam je nešto zanimljivo. Mladim majkama, posebno prvorotkinjama, često se dogodi upala i zastoj dojke, što je jako bolno i može izazvati komplikacije.


Listovi verzina


- Znate što vam ja radim? Kad rodilja ima upaljenu dojku savjetujem da koristimo listove kupusa verzina, koji se dnevno može držati na dojci maksimalno šest sati. Jedino se bradavicu ostavi slobodnom. Prirodni je to lijek kojeg koriste Švicarci u privatnim klinikama kod upalnih stanja vena. To je alternativna medicina i prije par godina verzin se počeo koristiti i kod nas, pa ako mogu ostali, zašto ne bismo i mi. Svakako, verzin se pokazao odličnim kod izvlačenja upalnog stanja dojke. Da vidite kako list bude orošen kad ga skidate - kazala je Ana.

Još jednu stvar radi. Ako su prisutnu čvorovi, nakupine ukiseljenog mlijeka na dojci, rodilji preporuči pražnjenje dojke, potom topli tuš u trajanju od tri do četiri minute, dobro brisanje da dojka bude suha i potom kružno masiranje čvora s dva prsta prethodno umočena u toplo maslinovo ulje. Eto, možda ovi Anini recepti i povratak prirodnim lijekovima nekoj rodilji dobro dođu!

- Obožavam svoj posao i osjećam se ispunjeno, sretna što mogu pomagati ljudima, a posebno rodiljama. I nema veće radosti nego kad dođete na vrata, a rodilja vas dočeka s osmijehom na licu. I moram reći da je sad u ekipi puno nas mladih sestara, ali nam starije sestre svesrdno pomažu svojim iskustvom i savjetima. U svakom trenutku im se možemo obratiti - na kraju će Ana.

Dodajmo da osim što je posvećena poslu, uvijek nešto proučava i propituje kako bi došla do novih znanja, Ana nađe vremena za sebe i svoje dvije strasti: crtanje i bicikliranje. To joj je "ispušni ventil".


Očevi su hrabriji
Danas vrlo mali postotak mladih parova živi u zajednici s roditeljima. Iskustvo starijih, djedova ili baka, pri odgoju djece je dobro došlo, ali samo onoliko koliko to mladi traže. Baka može skuhati, oprati robu, mogu svoju djecu financijski pomagati, ali odgoj je prvenstveno na roditeljima, majci i ocu. Obitelj je važna, a mi smo tu da im olakšamo u prvim danima i sve što ih muči mogu pitati ili nas ili pedijatra. Kad sam u kućnoj posjeti nastojim da bude prisutan i otac, da previje bebu ili ju okupa. Moje iskustvo govori da su očevi čak hrabriji okupati novorođenče od majki. Ne zaboravimo da oni mogu sve kao majka, samo ne mogu dojiti dijete - kaže Duška.


Motaj tako dok
baba ne ode...

Danas je sve drugačije nego prije 40 godina kad sam počela raditi kao patronažna u jednoj susjednoj općini. Sjećam se, davno je to bilo, došla sam u posjet jednoj rodilji, kad ono beba sva zamotana, čak i noge. Što se dogodilo? Došla joj svekrva i povila po starinski. Gledala me kako previjam pa mi reče:
- A kako ćeš to zamotat dite? Oglušila sam se, napravila onako kako struka nalaže i kad sam došla sutradan dite opet cilo zamotano. Upitam nevistu što se događa.
- A ko smi od babe! Tu je još koji dan - rekla je.
- Ništa, a ti motaj tako dok baba ne ode - rekla sam joj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA LI BEBA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-07-17 19:51:16 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Katarina Rudan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-07-17 19:51:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-07-17 19:51:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2193 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 331 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenika [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik [secure] => 0 [page_title] => Šibenik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065657.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065676.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065674.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065672.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065670.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065667.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065666.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065665.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065664.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065663.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065662.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065661.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065660.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065659.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065658.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065656.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065655.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065654.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065653.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065652.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065651.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065650.jpg","\/Portals\/4\/Images\/2018\/07\/09\/Aktualno\/10065649.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x2877"},{"size0":"1920x1199"},{"size0":"1920x2925"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x2817"},{"size0":"1920x2870"},{"size0":"1920x1171"},{"size0":"1920x1241"},{"size0":"1920x1243"},{"size0":"1920x2787"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1263"},{"size0":"1920x2921"},{"size0":"1920x1296"},{"size0":"1920x1217"},{"size0":"1920x1250"},{"size0":"1920x1325"},{"size0":"1920x1262"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 331 [name] => Šibenik [alias] => sibenik [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8101298 Threads: 12 Questions: 1608760333 Slow queries: 4924807 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112754697 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/sibenik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sibenik/vijesti/sibenik/u-39-patroli-39-sa-sibenskim-patronaznim-sestrama-koje-svakodnevno-pomazu-rodiljama-al-39-i-onima-koje-su-pritisli-godine-i-nemoc-sve-izgleda-stari-osim-subicevca-556689 [printLink] => /sibenik/vijesti/sibenik/u-39-patroli-39-sa-sibenskim-patronaznim-sestrama-koje-svakodnevno-pomazu-rodiljama-al-39-i-onima-koje-su-pritisli-godine-i-nemoc-sve-izgleda-stari-osim-subicevca-556689?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271611 [name] => šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 401190 [name] => patrola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => patrola [link] => /tag/patrola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 401191 [name] => patronažne sestre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => patronazne-sestre [link] => /tag/patronazne-sestre ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA LI BEBA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U 'patroli' sa šibenskim patronažnim sestrama koje svakodnevno pomažu rodiljama, al' i onima koje su pritisli godine i nemoć: Sve izgleda stari osim Šubićevca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-01-37-12-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065657.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065657.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065676.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065674.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065672.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065670.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065667.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065666.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065665.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065664.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065663.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065662.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065661.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065660.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065659.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065658.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065656.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065655.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065654.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065653.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065652.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065651.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065650.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/4/Images/2018/07/09/Aktualno/10065649.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lipo li je danas biti rodilja u Šibeniku i okolici! Osim uživanja u tom blaženom stanju, dok si trudna možeš proći tečaj za trudnice i to besplatno, kad dobiješ trudove i krene porod uz tebe može biti muž, sestra, mama ili prijateljica. Koga odabereš i taj, ako želi, može prerezati i pupčanu vrpcu...I beba je s tobom, uz tvoj krevet. A kad treći ili četvrti dan ideš kući iz rodilišta, s tim malim stvorenjem, ne ostaješ sama. U posjet će ti, do godine dana starosti diteta, dolaziti patronažne sestre. A to je posebno važno za prvorotkinje. E...toga u vrime kad sam ja prvi put postala majka nije bilo! Danas ti pomaže i savjetuje te struka, ne moraš slušati mame, babe, susjede... Sićam se, svaka od njih je vodila svoju "politiku".

- Povij dite ovako, ne tako. Daj mu vode, nemoj mu dati vode...Pusti nek plače, tako jača...Uh...kad se sitim, svašta je bilo.
A kako to danas izgleda u praksi? Dogovor je bio doći u deset sati u prostorije Patronažne službe, u jednoj od zgrada u krugu šibenske Opće bolnice, a onda krenuti na teren. Sestru Dušanku Matas, voditeljicu Patronažne službe pri Domu zdravlja Šibenik, zatekli smo samu.


Prvi posjet


- Gdje su vam ostale sestre - upitala sam.
- Sve su već na terenu. Ima puno posjeta, a i mi ćemo sad krenuti za Vrpolje, ali samo kod jedne rodilje. Drugoj je beba dobila temperaturu pa je morala pedijatru, odgovorila je sestra Duška. Tako ju svi zovu, pa ću i ja.

- Čekajte, zar ima toliko puno rodilja? Ja li se to Šibeniku događa "baby boom"?
- Na žalost, ne. U ovoj je godini 302 novorođenih, gotovo isto kao i lani, od toga u srpnju (do 9. srpnja op.a.) jedanaest. Mi smo vam patronažna služba za sve uzraste, od začeća pa sve do odlaska na "onaj" svijet. Ima nas ukupno 16 sestara i svaka je "zadužena" za oko 5100 stanovnika. Deset je za područje grada Šibenika i svaka sestra pokriva određeni dio grada i okolnih sela. Po dvije su u ambulantama u Tisnom i Vodicama, te po jedna u Primoštenu i Lozovcu - rekla je Duška i na moje sljedeće pitanje - dolaze li mame do njih ili je obratno - odgovorila:

- Glavna sestra rodilišta svako jutro nam telefonom izdiktira podatke o mamama koje su prethodni dan izašle iz rodilišta. Tada stupimo u kontakt s rodiljom i ako je moguće istog dana je posjetimo. Naš prvi posjet je predstavljanje, s tim što majci naglasimo da smo mi tu zbog nje i novorođenčeta, kako bi bila slobodnija. Važno nam je da znamo je li prošla tečaj za trudnice, pošto na njemu dobiju puno smjernica, kako je prošao porod, doji li dijete te neka nas pita sve što je zanima. Inače, mnoge se majke - koliko god se pripremale za roditeljstvo - osjete uplašene kad prvi put u ruke prime svoje dijete i trebaju vremena da nauče kako ga držati i njegovati da bude ugodno i djetetu i njima. Zapravo, za sve se u životu obrazujemo, ali škole za roditeljstvo nema i na to se učimo sami. Majci kažemo da je svako dijete jedinka za sebe, drugačije od drugih, ali toplina, ljubav i potreba za nježnošću jednaka je za sve - govorila nam je Duška na putu do Vrpolja.
Dodala je da ih majke rado dočekuju i kaže da osobno, kao i ostale sestre, nije doživjela loš prijem ili naišla na zatvorena vrata.


Kako dojiti?


- Ja uvijek kažem da radim najljepši posao na svijetu. Briga o rodiljama i bebama je lijepi dio našeg posla, vrlo interesantan, dinamičan i zahtjevan, ali unosi jednu toplinu i radost i tu nema stresa. Ono što mi je stresno i možda me previše dirne, je kad dolazim kod starih ljudi, kroničnih bolesnika, koji su sami i napušteni - rekla je Duška koja u patronaži radi već 41 godinu.
Inače, šibenske patronažne sestre, rodilje obilaze od 1994. godine, obavezno dva puta mjesečno, a po potrebi i češće. Koliko će vremena provesti s rodiljom i bebom nije ograničeno. Mogu pola sata, ali i po par sati ako je to potrebno. Ispričala nam je Duška i sve o dojenju, naglasivši da danas gotovo svaka majka želi dojiti svoje dijete, što je pozitivno. Sestre podučavaju rodilje pravilnom držanju djeteta na dojci, provjeravaju jesu li dojke upaljene, kakve su bradavice, boju kože novorođenčeta, pupak, probavu, higijenu te dobiva li na težini...

- Evo nas. Stigle smo. Sad ćete vidjeti malog Bepa. Krasno dijete - reče Duška.

Vrata nam je otvorila Asija Perketa (39) s preslatkim i, odmah se vidi, zdravim četveromjesečnim muškićem u naručju. Bepo joj je drugo dijete, pa iskustva već ima jer je "porođajne" muke prvorotkinje prošla sa starijim sinom Rokom, danas sedmogodišnjakom.

- Patronažna služba znači puno za mladu majku i ono što je najvažnije, uvijek su nam na raspolaganju. Osim redovnih posjeta dođu kad ih zamolite ako vam treba pomoć, imamo njihov broj mobitela i možemo ih u svako doba zvati, pitati i dobit ćemo odgovor. Meni je sada lakše jer je drugo dijete, ali s Rokom su stalno dolazile, a ja sam stalno zvala, rekla je uz smiješak Asija i dodala da je sretna što doji dijete i dojenje doživljava - kako reče - "kao jedno blaženstvo". Upitana sluša li savjete "sa strane" kaže da prvo sluša sebe, a onda savjet patronažne i pedijatra.


Prinove iz POS-a


- Svaka čast bakama, tetkama, susjedama i inima, ali njih ipak manje slušam - na kraju će.
Zajedno su sestra Duška i Asija Bepa razvile, pregledale i stavile ga na vagu, a onda je Duška ustvrdila:
- Vidite, Bepo je miran, zdrav, dobro se razvija, majka ga doji a to se pokazuje i na vagi. Ima osam kilograma, što je za njegovu dob odlično, spava cijelu noć uz jedno dojenje i to je zaista divno.

Na povratku u Šibenik, ispred zgrade Patronažne službe, upoznala sam još jednu višu medicinsku sestru, mladu Anu Antić, koja s radošću obavlja kućne posjete svih vrsta. Njezino područje djelovanja su šibenske gradske četvrti Škopinac i Šubićevac. Dnevno - kao i ostale sestre - obavi šest do sedam različitih kućnih posjeta. I njoj su najdraže posjete majkama i novorođenčadi. Prošle je godine, primjerice, brinula o 50 rodilja, a od početka ove godine na njezinu popisu su 22.

- Sve su vam te rodilje na Šibićevcu. Mi tu gradsku četvrt nazivamo "mladim naseljem", jer je u POS-ovim stanovima puno mladih obitelji, dojenčadi i djece. Vidim da dosta trudnica šeće Šubićevcem, pa će za mene biti još posla i tomu s veselim - rekla je Ana. I ona s majkama i bebama radi na isti način kao i ostale patronažne sestre, no otkrila nam je nešto zanimljivo. Mladim majkama, posebno prvorotkinjama, često se dogodi upala i zastoj dojke, što je jako bolno i može izazvati komplikacije.


Listovi verzina


- Znate što vam ja radim? Kad rodilja ima upaljenu dojku savjetujem da koristimo listove kupusa verzina, koji se dnevno može držati na dojci maksimalno šest sati. Jedino se bradavicu ostavi slobodnom. Prirodni je to lijek kojeg koriste Švicarci u privatnim klinikama kod upalnih stanja vena. To je alternativna medicina i prije par godina verzin se počeo koristiti i kod nas, pa ako mogu ostali, zašto ne bismo i mi. Svakako, verzin se pokazao odličnim kod izvlačenja upalnog stanja dojke. Da vidite kako list bude orošen kad ga skidate - kazala je Ana.

Još jednu stvar radi. Ako su prisutnu čvorovi, nakupine ukiseljenog mlijeka na dojci, rodilji preporuči pražnjenje dojke, potom topli tuš u trajanju od tri do četiri minute, dobro brisanje da dojka bude suha i potom kružno masiranje čvora s dva prsta prethodno umočena u toplo maslinovo ulje. Eto, možda ovi Anini recepti i povratak prirodnim lijekovima nekoj rodilji dobro dođu!

- Obožavam svoj posao i osjećam se ispunjeno, sretna što mogu pomagati ljudima, a posebno rodiljama. I nema veće radosti nego kad dođete na vrata, a rodilja vas dočeka s osmijehom na licu. I moram reći da je sad u ekipi puno nas mladih sestara, ali nam starije sestre svesrdno pomažu svojim iskustvom i savjetima. U svakom trenutku im se možemo obratiti - na kraju će Ana.

Dodajmo da osim što je posvećena poslu, uvijek nešto proučava i propituje kako bi došla do novih znanja, Ana nađe vremena za sebe i svoje dvije strasti: crtanje i bicikliranje. To joj je "ispušni ventil".


Očevi su hrabriji
Danas vrlo mali postotak mladih parova živi u zajednici s roditeljima. Iskustvo starijih, djedova ili baka, pri odgoju djece je dobro došlo, ali samo onoliko koliko to mladi traže. Baka može skuhati, oprati robu, mogu svoju djecu financijski pomagati, ali odgoj je prvenstveno na roditeljima, majci i ocu. Obitelj je važna, a mi smo tu da im olakšamo u prvim danima i sve što ih muči mogu pitati ili nas ili pedijatra. Kad sam u kućnoj posjeti nastojim da bude prisutan i otac, da previje bebu ili ju okupa. Moje iskustvo govori da su očevi čak hrabriji okupati novorođenče od majki. Ne zaboravimo da oni mogu sve kao majka, samo ne mogu dojiti dijete - kaže Duška.


Motaj tako dok
baba ne ode...

Danas je sve drugačije nego prije 40 godina kad sam počela raditi kao patronažna u jednoj susjednoj općini. Sjećam se, davno je to bilo, došla sam u posjet jednoj rodilji, kad ono beba sva zamotana, čak i noge. Što se dogodilo? Došla joj svekrva i povila po starinski. Gledala me kako previjam pa mi reče:
- A kako ćeš to zamotat dite? Oglušila sam se, napravila onako kako struka nalaže i kad sam došla sutradan dite opet cilo zamotano. Upitam nevistu što se događa.
- A ko smi od babe! Tu je još koji dan - rekla je.
- Ništa, a ti motaj tako dok baba ne ode - rekla sam joj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/sibenik/u-39-patroli-39-sa-sibenskim-patronaznim-sestrama-koje-svakodnevno-pomazu-rodiljama-al-39-i-onima-koje-su-pritisli-godine-i-nemoc-sve-izgleda-stari-osim-subicevca-556689 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4b08da3dd9a07e849b6125af0117eb1e75a7d3e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%26%23039%3Bpatroli%26%23039%3B+sa+%C5%A1ibenskim+patrona%C5%BEnim+sestrama+koje+svakodnevno+poma%C5%BEu+rodiljama%2C+al%26%23039%3B+i+onima+koje+su+pritisli+godine+i+nemo%C4%87%3A+Sve+izgleda+stari+osim+%C5%A0ubi%C4%87evca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fu-39-patroli-39-sa-sibenskim-patronaznim-sestrama-koje-svakodnevno-pomazu-rodiljama-al-39-i-onima-koje-su-pritisli-godine-i-nemoc-sve-izgleda-stari-osim-subicevca-556689 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fsibenik%2Fu-39-patroli-39-sa-sibenskim-patronaznim-sestrama-koje-svakodnevno-pomazu-rodiljama-al-39-i-onima-koje-su-pritisli-godine-i-nemoc-sve-izgleda-stari-osim-subicevca-556689 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IMA LI BEBA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
ŠibenikIMA LI BEBA?

U 'patroli' sa šibenskim patronažnim sestrama koje svakodnevno pomažu rodiljama, al' i onima koje su pritisli godine i nemoć: Sve izgleda stari osim Šubićevca

Piše Katarina Rudan
17. srpnja 2018. - 21:51

Lipo li je danas biti rodilja u Šibeniku i okolici! Osim uživanja u tom blaženom stanju, dok si trudna možeš proći tečaj za trudnice i to besplatno, kad dobiješ trudove i krene porod uz tebe može biti muž, sestra, mama ili prijateljica. Koga odabereš i taj, ako želi, može prerezati i pupčanu vrpcu...I beba je s tobom, uz tvoj krevet. A kad treći ili četvrti dan ideš kući iz rodilišta, s tim malim stvorenjem, ne ostaješ sama. U posjet će ti, do godine dana starosti diteta, dolaziti patronažne sestre. A to je posebno važno za prvorotkinje. E...toga u vrime kad sam ja prvi put postala majka nije bilo! Danas ti pomaže i savjetuje te struka, ne moraš slušati mame, babe, susjede... Sićam se, svaka od njih je vodila svoju "politiku".

- Povij dite ovako, ne tako. Daj mu vode, nemoj mu dati vode...Pusti nek plače, tako jača...Uh...kad se sitim, svašta je bilo.
A kako to danas izgleda u praksi? Dogovor je bio doći u deset sati u prostorije Patronažne službe, u jednoj od zgrada u krugu šibenske Opće bolnice, a onda krenuti na teren. Sestru Dušanku Matas, voditeljicu Patronažne službe pri Domu zdravlja Šibenik, zatekli smo samu.


Prvi posjet


- Gdje su vam ostale sestre - upitala sam.
- Sve su već na terenu. Ima puno posjeta, a i mi ćemo sad krenuti za Vrpolje, ali samo kod jedne rodilje. Drugoj je beba dobila temperaturu pa je morala pedijatru, odgovorila je sestra Duška. Tako ju svi zovu, pa ću i ja.

- Čekajte, zar ima toliko puno rodilja? Ja li se to Šibeniku događa "baby boom"?
- Na žalost, ne. U ovoj je godini 302 novorođenih, gotovo isto kao i lani, od toga u srpnju (do 9. srpnja op.a.) jedanaest. Mi smo vam patronažna služba za sve uzraste, od začeća pa sve do odlaska na "onaj" svijet. Ima nas ukupno 16 sestara i svaka je "zadužena" za oko 5100 stanovnika. Deset je za područje grada Šibenika i svaka sestra pokriva određeni dio grada i okolnih sela. Po dvije su u ambulantama u Tisnom i Vodicama, te po jedna u Primoštenu i Lozovcu - rekla je Duška i na moje sljedeće pitanje - dolaze li mame do njih ili je obratno - odgovorila:

- Glavna sestra rodilišta svako jutro nam telefonom izdiktira podatke o mamama koje su prethodni dan izašle iz rodilišta. Tada stupimo u kontakt s rodiljom i ako je moguće istog dana je posjetimo. Naš prvi posjet je predstavljanje, s tim što majci naglasimo da smo mi tu zbog nje i novorođenčeta, kako bi bila slobodnija. Važno nam je da znamo je li prošla tečaj za trudnice, pošto na njemu dobiju puno smjernica, kako je prošao porod, doji li dijete te neka nas pita sve što je zanima. Inače, mnoge se majke - koliko god se pripremale za roditeljstvo - osjete uplašene kad prvi put u ruke prime svoje dijete i trebaju vremena da nauče kako ga držati i njegovati da bude ugodno i djetetu i njima. Zapravo, za sve se u životu obrazujemo, ali škole za roditeljstvo nema i na to se učimo sami. Majci kažemo da je svako dijete jedinka za sebe, drugačije od drugih, ali toplina, ljubav i potreba za nježnošću jednaka je za sve - govorila nam je Duška na putu do Vrpolja.
Dodala je da ih majke rado dočekuju i kaže da osobno, kao i ostale sestre, nije doživjela loš prijem ili naišla na zatvorena vrata.


Kako dojiti?


- Ja uvijek kažem da radim najljepši posao na svijetu. Briga o rodiljama i bebama je lijepi dio našeg posla, vrlo interesantan, dinamičan i zahtjevan, ali unosi jednu toplinu i radost i tu nema stresa. Ono što mi je stresno i možda me previše dirne, je kad dolazim kod starih ljudi, kroničnih bolesnika, koji su sami i napušteni - rekla je Duška koja u patronaži radi već 41 godinu.
Inače, šibenske patronažne sestre, rodilje obilaze od 1994. godine, obavezno dva puta mjesečno, a po potrebi i češće. Koliko će vremena provesti s rodiljom i bebom nije ograničeno. Mogu pola sata, ali i po par sati ako je to potrebno. Ispričala nam je Duška i sve o dojenju, naglasivši da danas gotovo svaka majka želi dojiti svoje dijete, što je pozitivno. Sestre podučavaju rodilje pravilnom držanju djeteta na dojci, provjeravaju jesu li dojke upaljene, kakve su bradavice, boju kože novorođenčeta, pupak, probavu, higijenu te dobiva li na težini...

- Evo nas. Stigle smo. Sad ćete vidjeti malog Bepa. Krasno dijete - reče Duška.

Vrata nam je otvorila Asija Perketa (39) s preslatkim i, odmah se vidi, zdravim četveromjesečnim muškićem u naručju. Bepo joj je drugo dijete, pa iskustva već ima jer je "porođajne" muke prvorotkinje prošla sa starijim sinom Rokom, danas sedmogodišnjakom.

- Patronažna služba znači puno za mladu majku i ono što je najvažnije, uvijek su nam na raspolaganju. Osim redovnih posjeta dođu kad ih zamolite ako vam treba pomoć, imamo njihov broj mobitela i možemo ih u svako doba zvati, pitati i dobit ćemo odgovor. Meni je sada lakše jer je drugo dijete, ali s Rokom su stalno dolazile, a ja sam stalno zvala, rekla je uz smiješak Asija i dodala da je sretna što doji dijete i dojenje doživljava - kako reče - "kao jedno blaženstvo". Upitana sluša li savjete "sa strane" kaže da prvo sluša sebe, a onda savjet patronažne i pedijatra.


Prinove iz POS-a


- Svaka čast bakama, tetkama, susjedama i inima, ali njih ipak manje slušam - na kraju će.
Zajedno su sestra Duška i Asija Bepa razvile, pregledale i stavile ga na vagu, a onda je Duška ustvrdila:
- Vidite, Bepo je miran, zdrav, dobro se razvija, majka ga doji a to se pokazuje i na vagi. Ima osam kilograma, što je za njegovu dob odlično, spava cijelu noć uz jedno dojenje i to je zaista divno.

Na povratku u Šibenik, ispred zgrade Patronažne službe, upoznala sam još jednu višu medicinsku sestru, mladu Anu Antić, koja s radošću obavlja kućne posjete svih vrsta. Njezino područje djelovanja su šibenske gradske četvrti Škopinac i Šubićevac. Dnevno - kao i ostale sestre - obavi šest do sedam različitih kućnih posjeta. I njoj su najdraže posjete majkama i novorođenčadi. Prošle je godine, primjerice, brinula o 50 rodilja, a od početka ove godine na njezinu popisu su 22.

- Sve su vam te rodilje na Šibićevcu. Mi tu gradsku četvrt nazivamo "mladim naseljem", jer je u POS-ovim stanovima puno mladih obitelji, dojenčadi i djece. Vidim da dosta trudnica šeće Šubićevcem, pa će za mene biti još posla i tomu s veselim - rekla je Ana. I ona s majkama i bebama radi na isti način kao i ostale patronažne sestre, no otkrila nam je nešto zanimljivo. Mladim majkama, posebno prvorotkinjama, često se dogodi upala i zastoj dojke, što je jako bolno i može izazvati komplikacije.


Listovi verzina


- Znate što vam ja radim? Kad rodilja ima upaljenu dojku savjetujem da koristimo listove kupusa verzina, koji se dnevno može držati na dojci maksimalno šest sati. Jedino se bradavicu ostavi slobodnom. Prirodni je to lijek kojeg koriste Švicarci u privatnim klinikama kod upalnih stanja vena. To je alternativna medicina i prije par godina verzin se počeo koristiti i kod nas, pa ako mogu ostali, zašto ne bismo i mi. Svakako, verzin se pokazao odličnim kod izvlačenja upalnog stanja dojke. Da vidite kako list bude orošen kad ga skidate - kazala je Ana.

Još jednu stvar radi. Ako su prisutnu čvorovi, nakupine ukiseljenog mlijeka na dojci, rodilji preporuči pražnjenje dojke, potom topli tuš u trajanju od tri do četiri minute, dobro brisanje da dojka bude suha i potom kružno masiranje čvora s dva prsta prethodno umočena u toplo maslinovo ulje. Eto, možda ovi Anini recepti i povratak prirodnim lijekovima nekoj rodilji dobro dođu!

- Obožavam svoj posao i osjećam se ispunjeno, sretna što mogu pomagati ljudima, a posebno rodiljama. I nema veće radosti nego kad dođete na vrata, a rodilja vas dočeka s osmijehom na licu. I moram reći da je sad u ekipi puno nas mladih sestara, ali nam starije sestre svesrdno pomažu svojim iskustvom i savjetima. U svakom trenutku im se možemo obratiti - na kraju će Ana.

Dodajmo da osim što je posvećena poslu, uvijek nešto proučava i propituje kako bi došla do novih znanja, Ana nađe vremena za sebe i svoje dvije strasti: crtanje i bicikliranje. To joj je "ispušni ventil".


Očevi su hrabriji
Danas vrlo mali postotak mladih parova živi u zajednici s roditeljima. Iskustvo starijih, djedova ili baka, pri odgoju djece je dobro došlo, ali samo onoliko koliko to mladi traže. Baka može skuhati, oprati robu, mogu svoju djecu financijski pomagati, ali odgoj je prvenstveno na roditeljima, majci i ocu. Obitelj je važna, a mi smo tu da im olakšamo u prvim danima i sve što ih muči mogu pitati ili nas ili pedijatra. Kad sam u kućnoj posjeti nastojim da bude prisutan i otac, da previje bebu ili ju okupa. Moje iskustvo govori da su očevi čak hrabriji okupati novorođenče od majki. Ne zaboravimo da oni mogu sve kao majka, samo ne mogu dojiti dijete - kaže Duška.


Motaj tako dok
baba ne ode...

Danas je sve drugačije nego prije 40 godina kad sam počela raditi kao patronažna u jednoj susjednoj općini. Sjećam se, davno je to bilo, došla sam u posjet jednoj rodilji, kad ono beba sva zamotana, čak i noge. Što se dogodilo? Došla joj svekrva i povila po starinski. Gledala me kako previjam pa mi reče:
- A kako ćeš to zamotat dite? Oglušila sam se, napravila onako kako struka nalaže i kad sam došla sutradan dite opet cilo zamotano. Upitam nevistu što se događa.
- A ko smi od babe! Tu je još koji dan - rekla je.
- Ništa, a ti motaj tako dok baba ne ode - rekla sam joj.

20. svibanj 2024 03:37