StoryEditorOCM
ŠibenikCVJETNI DOM

Treći val zaobišao šibenski dom za starije i nemoćne: opet se može u posjet korisnicima, evo kakva je procedura za ulazak

Piše Katarina Rudan
9. lipnja 2021. - 10:34

Nakon više od godinu dana života i rada u "posebnim uvjetima“ u domu za starije i nemoćne, u Cvjetnom domu Šibenik od sredine svibnja, nakon što je pandemija koronavirusa počela popuštati, a Stožer Šibensko-kninske županije ublažio mjere, postalo je "življe“.

Naime, ponovno su od tada dopušteni posjeti korisnicima Doma, ali i dalje pod određenim uvjetima. Naime, članovi obitelji i druge osobe koje žele posjetiti nekog od korisnika obavezno se moraju najaviti osoblju Doma na telefon broj 022/337-470, a vrijeme posjeta u prostoru Doma je ograničeno. Vikendom posjeta nema.

U dvorištu Doma od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 11 te od 17 do 18 sati mogući su posjeti pokretnim korisnicima. Teže pokretnim i nepokretnim korisnicima posjeti su u prostoru Doma od 12 do 13 sati i od 17 do 18 sati. Ravnatelj ove županijske ustanove Tomislav Ninić kaže daopreza nikad dosta“ i zbog toga se posjetitelji koji ulaze u prostor Doma moraju strogo pridržavati određenih pravila i mjera.

- Prije ulaska u Dom posjetitelju se mjeru tjelesna temperatura te daje obrazac za popunu u svrhu evidencije posjeta. Nadalje, posjetitelj mora nositi masku, a za posjetu u prostoru Doma, uz masku, potrebno je odjenuti jednokratni ogrtač i nazuvke za obuću. Zaštitna oprema se koristi cijelo vrijeme posjeta, a jednog korisnika može posjetiti jedna osoba uz ograničeno trajanje posjeta od 15 minuta.

Cijepljena većina

Treći val korone prošli smo „lišo“, iako je većina naših korisnika cijepljena ili je već preboljela koronu u drugom valu, kao i naši djelatnici, ne želimo i ne smijemo riskirati. Ne smijemo se opustiti, neovisno o trenutno dobroj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji i zemlji uopće, jer ne možemo biti sigurni da virus u Dom više neće ući – kaže Ninić. Podsjeća n to da je u prvom valu pandemije Cvjetni dom s 314 korisnika i 120 zaposlenika dobro pošao, ali je drugi val, posebno u listopadu i studenome prošle godine bio poguban za sve domove u Hrvatskoj, pa tako i Cvjetni dom.

image
Cvjetni dom - vikendom nema posjeta
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Nažalost, usprkos svim epidemiološkim mjerama koje smo provodili, i u naš se dom rada „uvukla“ korona. U ta dva mjeseca bilo je zaraženo, bolje reći pozitivno na COVID-19 oko 180 korisnika i 35 djelatnika. To govorim iz razloga što ne isključujemo mogućnost da je bilo i onih koji su bili asimptomatski. Među korisnicima najviše je bilo polupokretnih i nepokretnih i sreća je da je najveći broj njih bio s lakšom kliničkom slikom. Nažalost, imali smo i slučajeva sa smrtnim ishodom – govori Ninić. Kad se situacija u Domu smirila i prošao taj drugi val, jedini način da se ne nađu u istoj situaciji vidjeli su u cjepivu.

- Bio je to spas. U prvoj fazi cijepljeni su korisnici koji nisu preboljeli koronu, a u drugoj fazi i oni koji su preboljeli. Naravno, i jedni i drugi su izrazili želju za cijepljenjem. Što se djelatnika tiče, moram priznati da je procijepljenost vrlo niska. Cijepilo ih se svega dvadesetak, ali veliki broj djelatnika je prebolio koronu i vjerujemo da imaju antitijela. Zapravo, teško je bilo ne zaraziti se radeći u zatvorenom prostoru, u kojem je bilo žarište zaraze – zaključio je Ninić.

19. travanj 2024 21:37