StoryEditorOCM
ŠibenikPress konferencija SDP-a

Tonči Restović: Šibenik je izgubio 10 posto stanovništva zbog načina vladanja HDZ-a. Oni ne rješavaju probleme, nego mažu oči

Piše Hina
2. veljače 2022. - 18:39

Predstavljajući prijedlog preustroja izbornih jedinica sa sadašnjih deset na šest, uz različiti broj zastupnika iz svake jedinice, SDP-ova zastupnica Mirela Ahmetović ponovila je u srijedu u Šibeniku da je izborni sustav protuustavan jer glas u Slavoniji vrijedi više nego onaj u Dalmaciji.

Politička tajnica SDP-a i saborska zastupnica Ahmetović rekla je da predlažu preustroj izbornih jedinica jer je sadašnji ustroj nepravedan i nepošten.

"Na takvim temeljima ne može slijediti pravedna i poštena posljedica, odnosno pravedno i pošteno vladanje državom, zbog čega su mnogi iz Hrvatske otišli potražiti sreću izvan granica", rekla je Ahmetović.

Postojeći sustav je protuustavan, istaknula je, dodajući da Ustav jamči jednaka prava svim građanima, a jedan glas u Slavoniji vrijedi više nego glas u Dalmaciji zbog odstupanja u broju stanovnika i birača.

"Kako bismo postavili pravedne i poštene temelje izbora vlasti, koja onda provodi strategije razvoja Hrvatske i neminovno utječe na kvalitetu života, SDP predlaže novi ustroj sa šest izbornih jedinica unutar kojih bi se birao različit broj zastupnika, razmjeran broju stanovnika, a ne broju birača", rekla je Ahmetović.

Osim toga, istaknula je, SDP želi da utjecaj građana na izbor onih koji će ih predstavljati u Saboru bude puno veći nego što je danas, zbog čega stranka predlaže unutar svake izborne jedinice osigurati mogućnost preferencijalnog glasa, ne samo jednog, već i dodatnog, uz granicu izbora za parlament od pet posto umjesto dosadašnjih deset.

"Postojeći sustav omogućuje HDZ-u učvršćenje na vlasti, što je nedavno potvrdio demograf Šterc, koji je rekao da je današnji ustroj napravljen po nalogu tadašnje administracije pod HDZ-ovom vlasti. Kada netko tako direktno i jednostavno kaže da je ovakav ustroj nepravilan, nezakonit, neustavan i namješten, onda nema druge nego da to pokušamo promijeniti", istaknula je.

Za razliku od HDZ-a, koji svojim spinovima pokušava prijedlog degradirati, mi smo demokratska stranka koja prijedlog daje građanima na savjetovanje, zaključila je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

Predsjednik šibenske organizacije te stranke Tonči Restović istaknuo je da je gubitak od deset posto stanovnika u Šibeniku rezultat načina vladanja HDZ-a.

"Uzrok su stranačka zapošljavanja, povećanje cijena svih usluga koje grad pruža, a bez povećanja kvalitete, i nerazumijevanje za rješavanje svakodnevnih problema građana. Oni će reći da daju donacije za novorođenu djecu, ali to nije rješavanje problema, nego mazanje očiju. Ono što nam treba su besplatni vrtići, rješavanje problema parkinga za sve Šibenčane, cjelodnevni boravak u školama, novi starački dom, uređenje rive, prometna infrastruktura, uređenje rive, gospodarske zone Podi, koja je potpuno zamrla u posljednjih deset godina… to su mjere koje bi doprinijele da što više ostane u Šibeniku, doseli se i zapošljava", rekao je Restović.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Karlo Klarin istaknuo je da su neki gradovi i općine u zaleđu županije izgubili i četvrtinu stanovništva, te da je brza cesta Šibenik - Drniš - Knin jedan od prioriteta za zadržavanje ljudi u zaleđu.

"Bit će poražavajući rezultati vezani za strukturu stanovništva, kada ćemo vidjeti da je većina starija od 65 godina. Ova županija zato treba imati jasnu strategiju razvoja, poput prijedloga SDP-a o preustroju izbornih jedinica", zaključio je Klarin.

17. travanj 2024 16:57