StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR

Tko koči revitalizaciju Jadrije i kako je vijest o smrti priznatog šibenskog eneloga prošla ispod radara

Piše Ivo Mikuličin
3. rujna 2023. - 10:45

Tko koči revitalizaciju Jadrije, 101 godinu staroga šibenskoga gradskog kupališta!? Pitanje nije bez temelja poslije brojnih (dez)informacija o velikim i nešto manjim projektima uređenja prostora između svjetionika Jadrija i maslinika na granici Jadrije i Srime.

Neslužbeno, odavno je gotov projekt, realizacija kojeg bi spriječila nagrizanje kamenog platoa na potezu od zadnje, stare kabine do rive, koju jadrijaši kolokvijalno zovu “bazen”. Projekt je, navodno, podržao i gradonačelnik Željko Burić, no očito su snažne i kontra-struje.

– Ostvarenjem spomenutog projekta spriječilo bi se da jugo i bura, posebice u zimskim mjesecima, nagrizaju sve pred sobom – objasnio nam je splitski pomorski stručnjak ing. Ivica Galasso.

Ako vas zanima kako bi to izgledalo raspitajte se ne samo u Šibeniku, nego i u nekim zapadnim zemljama, gdje se izgradnjom predzida sprječava veliki utjecaj plimnih valova.

 

TOME ŽALI ZA JOŠKOM

 

Ispod radara je prošla vijest o smrti 93-godišnjeg ing. Joška Bogdana, priznatog enologa, koji je ostavio dubok trag u šibenskoj “Vinariji-Vinoplod”, ali i u susjednoj Hercegovini. Iz poznate goričke obitelji Bogdan, iz koje pamtimo i pokojnog brata Čedu, izuzetno priznatoga ginekologa, koji se poslije šibenske bolnice preselio u švicarski Basel.

Za pokojnim Joškom posebno žali njegov gimnazijski kolega, poznati šibenski Zadranin dr. Tome Vrcić. Na poseban način:

– Ne znam ima li sad uopće smisla slaviti obljetnicu mature. Od muškaraca smo ostali samo dvojica. Doktor Ivo Slavica, koji živi u Beogradu, ali je svako ljeto na Jadriji, i ja.

 

 

 

08. svibanj 2024 11:57