StoryEditorOCM
ŠibenikAnaliza

Što su donijeli nedjeljni šibenski izbori za mjesnu samopravu? Nijemci su majstori za nogomet, a HDZ za izbore. To je ono u čemu oni i pobjeđuju, uvijek i svugdje

29. travnja 2019. - 14:30

Nijemci su majstori za nogomet, a HDZ za izbore. To je ono u čemu oni i pobjeđuju, uvijek i svugdje. Tako su i u Šibeniku, u nedjelju, na friškim izborima za mjesnu samoupravu, mjesne odbore i gradske četvrti, osvojili njih 39 od 45 koliko ih ima na području grada Šibenika.

Stoga nije ni čudo da su u ponedjeljak ujutro na tiskovnoj konferenciji Nediljko Dujić, predsjednik ŽO, gradonačelnik i šef stranke u gradu dr. Željko Burić, te njegov zamjenik i prvi izborni operativac Paško Rakić 'brilali' od zadovoljstva. Bomboni su im ispadali iz usta, sipali su komplimente livo i desno – hvala građanima što su izašli, što su nas prepoznali, što su nam dali povjerenje. A tamo gdje nisu, mi ćemo se dodatno potrudiiti.

Zahvalio se gradonačelnik Burić čak i novinarima, s kojima se ne slažu uvijek, ali ih to u čemu se ne slažeu, tjera da budu još i bolji. Na koncu, kao šlag na tortu, pohvalio se čak i time da ga je u nedjelju navečer nazvao Tonči Restović da mu čestita na pobjedi!

To je demokratski iskorak, to se dosad nije viđalo, i nije bila praksa, pohvalio je gradonačelnik glavnog oporbenog takmaca. Neka, dobro je i to kad se već sam nema čime pohvaliti – od 45 mjesnih odbora i hradskih četvrti SDP je uhvatio samo jedan, Zlarin. I dosad je imao jedam – Raslinu, koju je u međuvremenu izgubio. Za razliku od HDZ-a, čiji se gradonačelnik pohvalio još boljim rezultatom nego prije četiri godine.

- Iako ljudi, sudeći prema izlaznosti, ne pericipiraju ove izbore kao nešto bitno, ja vam odgovorno tvrdim da aktivni ljudi, predsjednici MO itekako bitno mogu utjecati na određene radove i poboljšanja komunalne infrastrukture u njima. Ovi rezultati pokazaju da je HDZ jedina ozbiljna politička opcija na području grada, jedin stranka koja je strukturirana na terenu, koja pokazuje ne samo odgovaran rad među svojim članstvom, nego i novu formu komunikacije s javnošću i medijima.' - kazao je Burić, ističući kako bi, bez obzira što su 'jako zadovoljni' rezultatima, bili u potpunosti zadovoljni tek kad bi pobijedili u svima. Ma koliko to na prvu loptu zvučalo bahato ili preoptimistično. Zato će odmah ući u analizu zašto se nije pobijedilo tamo di nije, izvući će se zaključci i povući potezi.

Zadovoljstvom je sjao i Paško Rakić, koji je kazao da nizu od ovih 39 apsolutnih pobjeda treba dodati i rezultate u Žirju i Starom Gradu, u kojima postoji koalicijski potencijal – u Žirju su osvojili tri, a u Starom Gradu četiri mandata – pa postoji mogućnost da se taj broj i dodatno poveća. Na prošlim izborima su imali 35 mjesnih odbora i gradskih četvrti, što je napredak koji dodatno motivira i obvezuje. Nakon određenog broja godina osvojili smo neke četvrti poput Rasline, Mandaline, Baldekina III i(li) Vrpolja gdje su u većini nositelji lista bili mladi, neopterećeni ljudi, pa sam siguran da su to imena za koja ćemo tek čuti u budućnosti kao što su Ivana Spahija iz Vrpolja, Marko Lokas iz Rasline, Ante Vrcić na Baldekinu...

Nediljko Dujić, govorio je na kraju, sumirajući kako izlaznost od 15,28 posto nije mala za ovakve izbore, i da ona pokazuje jedan trend interesa građana. 'Ja to tumačim tako da je ova gradska vlast jako dobro surađivala s mjesnim odborima čemu govori u prilog da je 6 200 ljudi izišlo na ove izbore. Rezultat HDZ je takav da ima 248 mandata u svim mjesnim odborima. Kad pogledamo kolege iz drugih stranaka, to se ne može ni uspoređivati. Izišli smo u svim MO sa svojim listama, i nama je žao što nisu i svi ostali. Jer, bilo bi to jačanje demokracije.' - kazao je Dujić dodajući kako se kroz ove izbore mladi ljudi, nove generacije uključuju u politiku.

 

U Starom gradu – svak sa svakim, nitko s nikim

Kakva je situacija u Starom gradu? Tu je lista HDZ-a koju je nosio Branimir Zmijanović osvojila 4 mandata, a po dva su osvojili koalicija SDP i HSU – Krunoslav Mazalin, te NL Stipe Petrine koju je vodila Vanja Dadić, dok je jedan mandat osvojio HSS, na čelu s Davorom Živkovićem. Bit će zanimljivo vidjeti tko će tu uspjeti ostvariti većinu i s kim, s obzirom da HDZ-u treba samo jedan glas. Ali taj jedan mandat treba i koaliciji SDP/ HSU ako se udruži s NL Stipe Petrine. Je li možda moguća i koalicija HDZ/ SDP pitali su novinari? 'O tom potom' - odgovorio je Nediljko Dujić.

Brat s bratom ili brat bez brata

Na Žirju Mjesni odbor broji sedam članova. Tri je osvojio HDZ koji je vodio Emir Berbić, tri 'bandićevac' Anton Dobra a jedan njegov rođeni brat Ivan Dobra na čelu Nezavisne liste Stipe Petrine. Anton je požurio proglasiti pobjedu na 'fejsu' u nedjelju navečer, ali poslije će ipak ispasti da je 'impatan' s HDZ-om. - ' Je, istina je da imamo po tri člana, ali je isto tako istina da imamo najviše glasova, odnosno jedan glas više od HDZ-a. Mi 41, a oni 40. Što sada? Pregovaramo s HDZ-om, oni ipak drže vlast u gradu, u njih je proračun... Bilo bi najnormalnije da mi imamo predsjednika MO, ali sve su opcije otvorene. Kao što je i otvorena opcija za dogovor s listom na kojoj mi je brat, NL Stipe Petrine, isto pod određenim uvjetima. Vidjet ćemo!' - kazao je mlađi brat Dobra.

Ante Rakić dobio više glasova od Kolinde

HDZ ipak najviše boli gubitak Sitnog Donjeg. Tamo je pobijedio dosad potpuno nepoznati Ante Rakić sa svojom NL, a izlaznost je bila već nego na izborima za predsjednika RH. Naime, izašlo je 273 birača, od 430 koliko ih je na popisu. 'Za Kolindu ih je izašlo mislim 260. Ja sam dobio 136 glasova, a lista HDZ-a koju je vodio Josip Škrapić 128. Ja se dosad nisam bavio politikom, 42 su mi godine, imamo u Trogiru svoju firmicu koja se bavi prikupljanjem sekundarnog otpada, nisam nikakav uhljeb. Jednostavno mi je više dozlogrdilo moliti da mi se asfaltira put do kuće, a svima se drugima izlazilo u susret. Naposljetku mi je rećeno - Neka ti ga asfaltira Ante Čače, za kojega sam bio na prošlim izborima. E, kad ćete vi tako, onda mi nema druge nego ić sam na izbore, a ne da o mojoj sudbini odlučuju kojekakvi polupismeni likovi!' - kazao nam je Ante Rakić. Koji se zainatio i pobijedio!

SDP-u Zlarin, nezavisnima Zaton i Jadrija

Gdje još nije pobijedio HDZ? Na Zlarinu je dobio SDP, u Zatonu nezvisni Boris Dukić – na lokalnim izborima bio je, također kao nezavinsi na listi HDZ-a – dok je na Jadriji dobio još jedan nezavisni, NL Ivice Ninića.

09. svibanj 2024 03:00