StoryEditorOCM
ŠibenikPomoć najugroženijima

Evo koje će pogodnosti uživati šibenski obrtnici pogođeni korona krizom: Još se čeka konačna odluka za jeftiniji parking

Piše Marija Lončar
10. prosinca 2020. - 13:06

Moramo priznati, ništa neće biti isto kao prije! Kazao je to predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić aludirajući na to kako je korona-kriza toliko pogodila ugostitelje i cijeli turistički sektor, nadasve obrtnike i male poduzetnike, da će se dugo i teško oporaviti i jednom kada pandemija prođe. Do tada, županijska Obrtička komora uspjela je s Gradom Šibenikom postići dogovor oko smanjena nekih troškova poslovanja obrtnika u Šibeniku, a Smolić je te mjere, o kojima s aktualnom gradskom upravom pregovara još od listopada, odlučio predstaviti na konferenciji na novinare uoči skorašnje sjednice šibenskog Gradskog vijeća koje ih mora prihvatiti.


-Ovo je zdravstvena kriza prije svega, ali i gospodarska jer se reflektira na samo poslovanje gospodarskih subjekata. S Gradom Šibenikom jučer je konačno definirano: javne površine, tj. štekati od 1. siječnja do 31. lipnja će biti gratis, a cijelu sljedeću godinu ugostitelji će plaćati porez na potrošnju od 1, 5 umjesto dosadašnjih 3 posto. Riječ je o porezu koji plaćaju samo ugostitelji, a izravno ide u gradsku blagajnu – kazao je Smolić.


Ipak, dogovor oko snižavanja cijene parkinga u garaži u utrobi Poljane još nije postignut. Obrtnička komora predlagala je da Gradski parking svima koji u gradsku jezgru dođu iza 16 sati prva dva sata parkinga ne naplaćuje. Smolić smatra kako bi takva mjera privukla ljude u, zimi opustjeli, centar grada od čega bi i svi obrtnici koji tu rade posljedično mogli imati koristi. No, za sada dogovora o tomu nema, te se traže novi modeli pomoći u revitalizaciji gradske jezgre, kazao je Smolić.


Istodobno, hrvatski, pa tako i šibenski obrtnici, dodao je Smolić, mogu računati i na mjere dogovorene s Vladom.
-Uspjeli smo dogovoriti, i od 9. prosinca to je na snazi, a to su tzv. covid krediti namijenjeni mikro, malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima u iznosu do 380 000 kuna. Mogu ih tražiti samo oni koji su od 27. studenog zatvoreni, odnosno oni koji dokažu da posluju 60 posto lošije nego lani u prosincu. Cilj je te mjere da oni najugroženiji održe likvidnost, a to se mahom odnosi na ugostiteljstvo i sve one koji su vezani uz tu djelatnost – naglasio je Smolić uvjeren kako će dobro doći i vladina pomoć oko sufinanciranja fiksnih troškova, a objasnio je i što u njih ulazi.


-Fiksne troškove koje imamo dok smo zatvoreni mi ćemo uredno plaćati, a vlada će nam kompenzirati u onim postotcima u kojim smo oštećeni. Onima koji su zatvoreni i imaju pad prometa od 60 do 90 posto, bit će refundirano u tom postotku. Onima koji imaju pad prometa preko 90 posto fiksni troškovi bit će plaćeni u cijelosti. U fiksne troškove uključeni su: trošak najma, koncesijske naknade, obvezna pričuva, mjesečni trošak električne energije, vode, komunalna naknada, smećarina i sl. Mjesečni trošak direktne spomeničke rente, radijska i televizijska pristojba, tjedne i mjesečne tiskovine također će i to biti refundirano, a u fiksni toršak ulazi i mjesečni račun za internet i telefon, kao i trošak knjigovodstvenog servisa – zaključio je Smolić i pozvao obrtnike da ne čekaju kraj fiskalne godine nego da već sada, ukoliko mogu dokazati pad prometa od 60 posto i više, svoje zahtjeve za sufinanciranje fiksnih troškova podnesu poreznoj upravi.

Smolić je ponovio i kako je korona zamrznula ugostiteljstvo tako snažno da i oni koji se pokušavaju prilagodili i rade dostavu hrane, neće osobito profitirati.

-Može netko u ovoj situaciji prodati koju kavu, pizzu, koje jelo, ali to ne može niti struju pokriti. Niti građani imaju takve navike niti je to zaživjelo. Možda nikada i neće u smislu da idemo u lokal uzeti vrećicu s hranom i jesti doma. Ima toga, ali od toga se ne mogu pokriti ni minimalni troškovi. Nadamo se da će ovo proći i da ćemo nakon Uskrsa ponovo početi raditi – istaknuo je Smolić.

03. svibanj 2024 20:38