StoryEditorOCM
ŠibenikSanja Čatlak

Smijenjena ravnateljica Ljekarne Šibenik: ‘Nisu svi u HDZ-u kriminalci, a niti su svi s liste Stipe Petrine sveci‘

Piše Davorka Blažević
3. prosinca 2021. - 12:50

Sanja Čatlak, bivša ravnateljica Ljekarne Šibenik, koja je nedavno dobila izvanredni otkaz jer je protiv nje župan Marko Jelić podnio kaznenu prijavu zbog sumnje na netransparentnu kupovinu poslovnog prostora i moguće nezakonitosti u postupku, odlučila je iznijeti svoju, "drugu stranu medalje", u ovom slučaju.

Čatlak smatra da su joj teško povrijeđena prava i da je nanesena šteta njezinom profesionalnom i ljudskom integritetu i najavljuje da će tražiti zaštitu sudskim putem.

Inače, do smjene je došlo, kako tvrde iz Upravnog vijeća ove županisjke ustanove, kad je otkriveno da je ravnateljica nekretninu kupila po pet puta većoj cijeni od one koju je za isti objekt platio prethodni vlasnik (Prima capitale d.o.o. Zagreb), da je nekretnina kupljena bez Elaborata o procjeni vrijednosti, ali i bez suglasnosti Županijske skupštine, koja je kompenzirana suglasnošću bivšeg župana Gorana Pauka, iako, po statutu županije, nije imao za to ovlast. Uz sve, predsjednik UV-a Luka Kuvač posebno je istaknuo i da kupljena nekretnina tri godine nije privedena svrsi.

Na sve te optužbe, Sanja Čatlak odgovara da je predsjedniku UV-a Luki Kuvaču dostavila svoje očitovanje po svakoj točki za koju se tereti, ali ga, kako veli, Kuvač ili nije dobro pročitao ili ga ne zna objasniti, pa je mnoge stvari u javnosti naprosto prešutio.

-Nije vam iznio neke bitne činjenice, recimo- za početak će istaknuti Čatlak- da se na prvoj konstituirajućoj sjednici UV-a postavilo pitanje imenovanja vlasnice privatne ljekarne u UV županijske ljekarne. Predstavnica radnika i predstavnica Stručnog vijeća u UV-u su tražile da se to stavi na dnevni red, što je UV odbilo. Riječ je o gospođi Ivani Šimat, vijećnici Županijske skupštine na listi Stipe Petrine, koja ima svoju privatnu ljekarnu i bez obzira što ne podliježe Zakonu o sukobu interesa, s obzirom da ne spada u kategoriju dužnosnika, mislim da je jako upitno da u Upravnom vijeću Županijske Ljekarne sjedi privatnik koji se bavi istim biznisom, koji ima iste dobavljače i kupce kao i mi, čak poslujemo dijelom na istom području jer i mi imamo ljekarnu u Tisnu, i dolazi u posjed informacija koje može zlorabiti. Iako je županija zatražila i dobila mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa po kojem gospođa Šimat nije u sukobu interesa, njezino članstvo u Upravnom vijeću Ljekarne Šibenik u najmanju ruku nije moralno, bez obzira što nije zakonski regulirano- navodi bivša ravnateljica.

Tvrdi da Ivana Šimat ne poštuje pravila ljekarničke prakse Zakona o zdravstvenom osiguranju, o čemu je, kaže, obavijestila i župana Marka Jelića i predsjednika UV-a Luku Kuvača. Ali, oni to u svojim izjavama zaobilaze, "iako imaju moju prijavu u svezi povrede odredaba Zakona o ljekarništvu i pripadajućim propisima".

Ali, što je s optužbama radi kojih je protiv nje podnesena kaznena prijava, pitali smo bivšu ravnateljicu.

Ona, međutim, vjeruje da kaznena prijava za nju neće donijeti nikakve pravne posljedice. Sve je detaljno obrazložila predsjedniku UV-a u svom očitovanju, a on, veli Čatlak, spominje kako sporni poslovni prostor ne ispunjava minimalne tehničke uvjete!?

- U svom očitovanju navela sam da je sredinom 2019. došlo do izmjena Pravilnika o minimalnim tehničkim uvjetima za ljekarne, i Pravilnik je donesen tek u svibnju 2020., tako da ja ne znam o čemu on govori- kaže.

image

Sanja Catlak, bivsa direktorica firme Ljekarne Sibenik.
 
Niksa Stipanicev/Cropix

A što se tiče suglasnosti župana Pauka, nakon suglasnosti Upravnog vijeća za kupovinu nekretnine, zatražila je suglasnost županije kao osnivača ustanove.

-Po članku 10. Statuta Ljekarni Šibenik zatražena je suglasnost osnivača. Nisam navela da tražim suglasnost bilo od Županijske skupštine ili od župana, nego od županije šibensko-kninske kao osnivača- precizira Čatlak, smatrajući da je bilo na županiji da sukladno svom Statutu odredi tko treba dati suglasnost…

Na upit da je prostor kupljen od tvrtke Prima capitale d.o.o.koja je smao mjesec dana ranije kupila nekretninu za 330 tisuća kuna a Ljekarni Šibenik je prodala za 1,524.000 kuna, i to bez Elaborata o procjeni vrijednosti nekretnine, bivša ravnateljica odgovara:

-Ta je nekretnina bila oglašena u oglasu na Njuškalu, kao i prva nekretnina koju smo kupili.te iste godine. U 2018. smo, naime, kupili dvije nekretnine, obje su bile u oglasu na Njuškalu. Jedna je nekretnina bila spojena s našom ljekarnom na Baldekinu i nju smo pretvorili u edukacijski centar. Plaćena je 1500 eura po kvadratu. Meni se sad imputiraju nekakve radnje koje me vrijeđaju, ja sam majka dvoje djece, i ovo me strahovito uzrujalo i ja ću, naravno sudskim putem zatražiti zaštitu svojih prava, a na njima je da odrade svoj dio ako smatraju da su u pravu. Pitajte župana i Kuvača, sugerira nam Čatlak, hoće li podnijeti prijavu protiv Ivane Šimat na osnovu saznanja o prekršaju koji ona kao ljekarnica, magistra farmacije, čini u svojoj ljekarni.

Očitovanje o tome imaju, i zanima me hoće li biti kaznene prijave…

Osim što joj se kao krimen navodi da je nekretninu kupila bez Elaborata o procjeni vrijednosti nekretnine, spominje se i da nije bilo idejnog projekta uređenja novog poslovnog prostora. koji već tri godine zjapi prazan, neuređen, umjesto da je u njega preseljena Ljekarna Varoš, kao što se govorilo. Kako to, pitali smo bivšu ravnateljicu.

- Idejni projekt sam poslala gospođi Mariji Mikelin, v.d. ravnateljici Ljekarne. Bilo je niz varijanti i idejno se rješenje nalazilo kod arhitekta, ostavila sam ga novoj ravnateljici zajedno sa svim ugovorima i kompletnom dokumentacijom, sve je u mom bivšem uredu. A s obzirom da predsjednik UV-a Luka Kuvač jako površno radi, vjerojatno ga nije mogao pronaći, kao što ni moje očitovanje nije prenio kako je trebao, nego na UV-u čak govori o nekakvom rušenju zgrade, čime sam ostala šokirana. Navodno sam nekretninu trebala srušiti i napraviti novu. Ponavljam, mijenjali su se minimalni tehnički uvjeti, i Pravilnik je donesen tek u svibnju 2020. – objašnjava Čatlak i dodaje:

Nakon toga je došla korona, znate kakva je situacija s plaćanjem HZZO-a, znači postoje opravdani razlozi zašto je to zastalo, i sve sam obrazložila gospodinu Kuvaču, ali bitni su bombastični naslovi, bitno je nekog kriminalizirati na osnovu članske iskaznice. Pa, bože moj, nisu svih iz HDZ-a kriminalci, niti su svi s liste Stipe Petrine sveci- reći će Sanja Čatlak naglašavajući kako je ovaj postupak prema njoj jako uvrijedio, ali joj je ljudska satisfakcija,kaže, što je na odlasku imala podršku i predstavnika zaposlenika i predstavnika stručnog vijeća u UV-u što joj, veli, znači daleko više od ona tri glasa imenovanih članova uprave, i to joj kao čovjeku predstavlja moralnu satisfakciju

image

Sanja Catlak, bivsa direktorica firme Ljekarne Sibenik.
 
Niksa Stipanicev/Cropix

Odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu još nije službeno dobila, ali čim je dobije, u svakom slučaju će tražiti zakonsku zaštitu svojih prava. Za nju je dvojbeno može li joj predsjednik UV-a dati otkaz.

No, Kuvač se u tome poziva na sudsku praksu, i navodi revizijsku odluku Vrhovnog suda (1009/2015.-2) od 3. srpnja 2018.
Bivša ravnateljica Sanja Čatlak je sklopila ugovor o radu s Upravnim vijećem i jedino ono ga, kaže Kuvač, može i otkazati.

No,bivša ravnateljica ne misli tako…
-Ravnatelju da- kaže Čatlak- ali zaposleniku- ne! Ja imam svoj primarni ugovor (šefice financijske službe Ljekarne, op. a.),a ovo je drugi ugovor za mjesto ravnatelja. Predsjednik UV-a kaže da mi može otkazati oba, pa, vidjet ćemo- reći će smijenjena ravnateljica koja se, poručuje, sprema sudskim putem tražiti zaštitu svojih prava.
.

25. travanj 2024 19:41