StoryEditorOCM
Šibenikerasmus +

Škola na Meterizama ugostila malene prijatelje iz Španjolske, Italije i Švedske: ‘Ovo ću pamtiti do kraja života...‘

Piše Šibenski.hr
27. listopada 2022. - 10:08

Proteklog tjedna OŠ "Meterize" još jednom je bila domaćin u okviru Erasmus+ projekta "Call of Poseidon“, ugostivši prijatelje iz španjolskog Coina, švedske Eskilstune i talijanskog Tremestieri Etnea s kojima su zajedno odradili brojne projektne zadatke, ali im i predstavili ljepote našeg grada i županije.

Nakon uvodnog programa te dramskih igara upoznavanja, svi su sudionici prezentirali jedan od projektnih zadataka (Marine biodiversity). Doznali smo koliko su zagađena mora koja se nalaze oko gradova iz kojih naši partneri dolaze, kao i oko Jadranskog mora. Svi učenici su predložili i ideje kako smanjiti zagađenja mora te naglasili važnost očuvanja mora i morskih površina.

Gosti su nakon školskih obaveza posjetili šibenske tvrđave Barone, sv. Mihovil, obišli  gradsku jezgru i gradske znamenitosti, a zahvaljujući svojim domaćinima (obiteljima) divili su se i ljepotama Nacionalnog parka Krka.

Jedan od projektnih zadataka odveo ih je i u Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu gdje su se upoznali s njihovim aktivnostima. Učenici su se mogli okušati u ulozi znanstvenika te istražiti kapljice mora kroz jedan od najskupljih i najpreciznijih mikroskopa. Nekima se toliko svidjelo da su naglasili kako bi jednoga dana i sami voljeli raditi na ovakvom mjestu.

Primošten i Betina, točnije Muzej betinske drvene brodogradnje bile su iduće postaje u okviru mobilnosti. Šetnja starim dijelom Primoštena te kupanje za najhrabrije, posebno je oduševilo naše goste. Vrlo zanimljiv bio im je i posjet betinskom muzeju, u kojem su slobodno mogli istraživati i okušati se u brojnim digitalnim igrama. Naučeno su i demonstrirali na radionici izrade čuvenih gajeta od papira te su uspjeli stvoriti zanimljive i moderne gajete.

Sve odrađene radionice povezane su uz temu ove mobilnosti – Zagađenja mora. Također, za vrijeme boravka u školi sudjelovali su na satovima Glazbene kulture (prof. Sonja Batur) na kojima su uvježbavali himnu projekta, na satovima Likovne kulture (prof. Antoni Paškov) slikali su i animirali valove, a na satovima Hrvatskog jezika (prof. H. Šarić i I. Krnić) pokretom i riječju stvorili su dramske minijature koje su predstavili na završnoj svečanosti.

Za uspješan završetak mobilnosti svi učenici i učitelji nagrađeni su poklonima i certifikatima.

Kako su objavili iz škole, rastanak je bio težak i tužan, no novo druženje je zakazano početkom ožujka sljedeće godine u Cataniji, na Siciliji.

Evo što o ovoj mobilnosti u ovom Erasmus+ projektu misle učenici koji su sudjelovali u projektu:

Laura Miš (7.b): „Erasmus+ projekt je nešto najbolje što mi se dogodilo. Već drugi put bila sam domaćin i presretna sam zbog toga. Nezaboravno iskustvo uz zabavu, smijeh, prijatelje i naravno suze. Naši rastanci nezamislivi su bez suza, no, uvijek uz suzu svrati i mali osmijeh jer znaš da si stekao nove prijatelje koje ćeš pamtiti cijeli život. No, osim što sam stekla nove prijatelje naučila sam nešto novo o očuvanju i važnosti voda. Tijekom projekta i svih prezentacija te predavanja koje smo imali shvatila sam koliko je voda važna za svaku aktivnost. Također, naučila sam i kako treba pravilno postupati kako ne bi došlo do situacija u kojem bi mogli ostati bez vode, a nakon svega ovoga jedino što znam je da naša planeta treba promjenu, a za tu promjenu smo potrebni mi!

Bruno Koštan (8.b): „Erasmus + projekt je veoma zanimljiv i zabavan projekt u kojem sam stekao prijatelje iz drugih država i zabavio se. Naučio sam puno o zagađenju voda, koliko ga mnogo ima, a koliko je mala svijest o tome. Vode su osnovni izvor života i bez njih ne možemo stoga se trebamo brinuti o njima. Definitivno neću zaboraviti zajednička druženja domaćina, ali i njihovih gosta kao što su Erasmus party i izvanškolska druženja. Svi su mi ostali u lijepom sjećanju i veselim se mom putu u sklopu projekta.“

Leticija Ban (7.b): Ove godine sam sudjelovala u Erasmus+ projektu po drugi put i primila sam gošću iz Španjolske. Erasmus je jedno nezaboravno iskustvo koje ću pamtiti do kraja svog života. Upoznala sam puno novih ljudi i stekla nove prijatelje koje nikada neću zaboraviti. Skupa smo išli na razne izlete i naučili puno korisnih stvari o očuvanju voda i naše planete Zemlje, kako je najštetniji proizvod današnjice plastika i još puno korisnih stvari. No osim izleta, prezentacija i svih edukativnih programa koje smo imali, najdraži dio mi je bio Erasmus party koji smo organizirali u školi, svi smo skupa pjevali, plesali, zabavljali se i za kraj, naravno, plakali. Najteže nam je bilo na rastanku, ali uz sav smijeh i zabavu ima i suza. No, bez obzira na sve, ovo je jedno od najboljih iskustava u mom životu i nikada ga neću zaboraviti.“

Nika Bujas: Ove godine imala sam priliku sudjelovati u Erasmus+ projektu. Tijekom Erasmusa sam se vrlo lijepo provela i voljela bih to opet ponoviti. Posebno ću se sjećati svih osoba koje sam upoznala tijekom projekta. Mislim da smo se svi baš lijepo zbližili i da smo postali kao jedna mala obitelj. Sjećat ću se svih izleta i izlazaka na koje smo išli te malog partija kojeg smo imali u školi. Od ovog projekta sam naučila nešto više o našem moru te o tome kako ga možemo čuvati od zagađenja. Naučila sam da uvijek trebamo paziti na našu prirodu i more jer to utječe i na nas. Jedni od najvećih problema zagađenja su smeće u moru, prekomjerni izlov ribe, mikroplastika… Moramo pružati dobar primjer drugim generacijama za njihovo dobro i za bolju budućnost. Smatram da je korisno sudjelovati u Erasmusu jer učimo o raznim temama kao što je očuvanje mora također smatram da je to jedno vrlo lijepo iskustvo u kojem možemo steći i neka nova prijateljstva.

Anđela Sladić: Ove sam godine sam sudjelovala u erasmus +projektu i to mi je bilo prelijepo iskustvo.Užival sam u svakom novom danu projekta jer sam znala da me čeka nešto novo i zanimljivo.Radili smo razne igre,plesali,družili se,upoznavali kao očuvati more i koliko je to važno...Od svega ovoga posebno ce mi u sjećanju ostati sva nova prijateljstva koja sam stekla,razne igre i mini parti. Uz sve ovo naučila sam o važnosti i očuvanju mora. More moramo čuvati da bi sačuvali živote organizam u vodi i naravno more utječe na ljude.Jedni od najvećih zagađivača su smeće,velik izlov ribe i mikroplastika. Svima kojima se nudi prilika sudjelovati u ovakvom nečemu preporučujem jer će vam ostati lijepa sjećanja za cijeli život.

27. travanj 2024 09:39