StoryEditorOCM
ŠibenikU hladu katedrale

Sjajni šahist Ivano Močić održao simultanku sa svojim šibenskim vršnjacima: partija tri dana nakon što je u Zagrebu pobijedio svjetske velemajstore

Piše Branimir Periša
7. srpnja 2023. - 13:48
Ivano Mocic, odigrao je sahovsku simultanku sa dvadest djece na 63. Medjunardnom djecjem festivalu MDF. Niksa Stipanicev/Cropix

U dubokome hladu visokih stabala kod Biskupske palače na obali, jutros je bilo napeto kao u brijačnici kada britva šeta vratom. Razlog: tri dana nakon što je u simultanki na svečanom otvorenju Croatia Grand Chess Toura kao jedan od malobrojnih u svijetu u jednoj partiji pobijedio legendarnog Garija Kasparova, te aktualne velemajstore šaha Magnusa Carslena, Vishvanthan Ananda i druga zvučna imena igre na 64 polja – ukupno 11 najjačih na baloti - desetgodišnji Ivano Močić, šahovsko ‘čudo od djeteta‘ iz Šibenika održao je simultanku s 21 svojim vršnjakom, poletarkama i poletarcima koji su proteklih pet dana pohađali šahovsku radionicu na ovogodišnjem MDF-u i završetak obilježili susretom s Ivanom.

On sam s bijelim figurama, sučelice tolikom broju protivnika suvereno je vladao situacijom. Hodao je u krug, od protivnika do protivnika, rukovali bi se, potom bi kratko zastao, ponekad bi se počešao po glavi, odigrao potez i nastavio dalje. Dobro se napješačio za sat i po, koliko smo promatrali partiju koja je trajala barem još jedan sat.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Tada je Ivano imao pet-šest pobjeda, što bi označio postavljanjem kralja u središte ploče, no važnije od rezultata ovdje je ipak popularizacija šaha, kako kaže Stipe Lacmanović, tajnik ŠK "Šibenik" i voditelj šahovske radionice. Uoči meča poučavao je Ivanove suparnike "neka misle glavom, jer će ih njihov vješti vršnjak kazniti za svaku grešku. Kazni i mene, sa 75 godina kada pogriješim, pa će i vas! I budite pošteni, igrajte tek kada Ivano stane pred vas. Ništa iza leđa, jer on pamti pozicije." - naputio je Stipe svoje malene tečajce, poželivši da sve prođe u ugodnoj atmosferi fer natjecanja, a potom nama prišapnuo: -E, najbolje da ja ne znam dobro nas, Balkance. Najslađe je na prevaru!

Ne zna koliko je među današnjim Ivanovim suparnicima budućih članova kluba, nastavlja Lacmanović dodajući da je velika stvar što je na radionici uspio da maleni polaznici budu dva sata fokusirani. Na čemu su, u klubu će znati tek na jesen, kada započne klupska škola šaha no, desetgodišnji dječak, sada kadet koji igra i u A klupskoj ekipi, uvelike je doprinio popularizaciji šaha u Šibeniku. Kaže to i Miro Tesla, predsjednik kluba dodajući da je više od sporta i natjecanja, šah koristan i važan kao vježba intelekta i zato ga treba širiti. Jer, šahisti uvježbavaju strukturirano pamćenje i razmišljanje, uče o taktici i strategiji što se ne uči ni u jednoj školi. Za razliku od većine ljudi, šahisti životne odluke donose s više analitičnosti.

image

Ivano Mocic, odigrao je sahovsku simultanku sa dvadest djece na 63. Medjunardnom djecjem festivalu MDF. 

Niksa Stipanicev/Cropix

Lacmanović kaže da je Ivano na neki način spasio klub privukavši pomladak, kao što je šah njemu, kao dječaku kojemu je rana ozljeda živca poremetila funkciju noge, pomogao da nadraste tu nevolju i stekne samopouzdanje. Taj interes djece naš klub sada treba iskoristiti. Zato smo i organizirali ovu radionicu, veli Lacmanović. Mi smo dosta manja sredina od Splita, a imali smo više polaznika šahovske škole od njih. Ako se tako nastavi, dogodine ćemo, za organizaciju Sportskih igara mladih u klubu trebati sportsku dvoranu. U klupskim prostorijama naime, više nema mjesta za ni jedan stol! - zadovoljan je tajnik kluba.

Ivano Močić, kažu u klubu, otpočetka pokazuje sjajne osobine poput ustrajnosti i fokusiranosti. Pokazao je to i na jutrošnjoj simultanki, što je vrlo teška disciplina, jer jedan igrač stalno mijenja pozicije, pri čemu je nakon nekog vremena, lako napraviti propust. Cilj kluba je pomoći mu da postane međunarodno priznati igrač, majstor ili velemajstor. Počeo je nizati uspjehe s osam godina, nakon dvije godine otkako se upoznao sa šahom i zavolio ga više od nogometa. Zato jer, kako je Ivano rekao jednom zgodom, šah možeš igrati i kada pada kiša!

image
Niksa Stipanicev/Cropix

-Baš mi je drago što sam pobijedio u Zagrebu. Nisam to baš očekivao i nisam imao nikakvu tremu. Idem sada u Italiju i bit će to dosta natjecanja. Do jeseni, kada započnu turniri trenirat ću na ploči, čitati šahovske knjige... - otkrio nam je svoje planove za ovo ljeto uoči simultanke Ivano, inače odličan učenik i šahom zanesen, razigrani dječak.

Ponosni otac Ivo, koji ga je dovezao na simultanku i požurio vratiti se na posao, kazao nam je u prolazu da je njemu i majci najvažnije da Ivano šah prihvaća kao igru i zabavu, bez ikakvih opterećenja. Radi, bori se, igra, stvarno to voli i mi smo uz njega koliko god bude trebalo. U zagrebu je protiv velemajstora odigrao partiju života, kaže Ivo. Na svibanjskoj listi bio je 18. igrač svijeta u svome uzrastu, a Gari Kasparov kazao nam je da je Ivanov rejting iznad dvije tisuće bodova FIDA-e. Da bude jasnije, rejting Magnusa Carlsena, igrača trenutačno u samome vrhu svjetskoga šaha, iznosi 2840. A puno je stariji od sjanog Ivana Močića...

29. travanj 2024 16:04