StoryEditorOCM
ŠibenikDok Ravnatelji čekaju upute

Šibenski roditelji odlučni: Ne dolazi u obzir da dijete pošaljem natrag u školu! Tko je lud da to napravi kad nemamo sapuna ni toaletnog papira

Piše Marija Lončar
29. travnja 2020. - 17:43

 

 

Ne dolazi u obzir da dijete pošaljem natrag u školu! Tko je lud da to napravi?

Svi znamo kakva je situacija do sada bila u našim školama kada je riječ o sapunu i toaletnom papiru, a kako će sada osigurati još strože higijenske uvjete? A to sve još nekako, valjda će biti u redu, ali to su premala djeca, kako će oni sjediti u razredu da jedan drugoga ne zadirkuju, da se ne približavaju? Ili na odmoru? Kako će to funkcionirati kada djeca ne shvaćaju pojam socijalne distance i teško da na to mogu biti fokusirana – govori Marijana E., šibenska mama, čiji sin ide u drugi razred osnovne škole, a slično razmišljaju i mnogi drugi roditelji kojima djeca pohađaju niže razrede osnovne škole.

Pucaju po šavovima

Znaju to dobro i ravnatelji šibenskih osnovnih škola, premda nitko od njih nije proveo anketu među roditeljima, ali reći će svi s kojima smo razgovarali, u kontaktu su s roditeljima koji redovito komuniciraju s učiteljicama i učiteljima razredne nastave. Razgovaraju o svemu, pa tako i o najavljenom povratku u školu. Iz te svojevrsne i neslužbene ankete dade se zaključiti da dvije trećine roditelja žele da im djeca ostanu doma te da ovu nastavnu godinu završe u online školi.

Nakon početnih problema i privikavanja na drugačiji način rada, sada su se već svi dobro uhodali, kaže ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića Ivana Rupić. Premda, dodaje, osim što nastavnici pucaju po šavovima, među ostalim i zbog činjenice da im se radno vrijeme protegnulo od jutra do kasno navečer, škola na daljinu opteretila je i roditelje koji s djecom sada moraju raditi puno više negoli inače.

- Svi su se taman navikli i uhodali, a sada se situacija opet mijenja. Jasno mi je da život ne može stati, da mora ići dalje, ali moje je mišljenje da se školska godina mogla i završiti online. Uostalom, to i vrijedi za sve ostale razrede. Sve što je, eventualno, bilo propušteno, može se poslije nadoknaditi. Sami nastavnici najbolje znaju što su bile slabe točke i na tomu bi se poslije moglo pojačano raditi. U školu bi sada eventualno mogli dolaziti oni koji imaju puno jedinica te učenici koji su između dviju ocjena da se s njima radi do kraja školske godine – govori Rupić.

Kaže i kako su ravnatelji za sada na čekanju, pogleda uprta u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ono će, kako je najavila ministrica Blaženka Divjak, upute o povratku u škole objaviti u četvrtak.

- Svi iščekujemo te upute, a kada budu poznati svi parametri, moći ćemo napraviti i anketu među roditeljima. Ono što neće biti problem jest prostor za osiguravanje potrebne udaljenosti. Škola je dovoljno velika, a u prva četiri razreda imamo ukupno 210 učenika u devet odjeljenja. Ali što je s odgovornosti? Što ako se dijete razboli? Može se reći da se to dogodilo u školi, da su uvjeti bili ovakvi ili onakvi. To su ipak mala djeca i na odmoru se, recimo, u nekom trenutku mogu dodirnuti – naglasila je Rupić, podsjećajući kako u OŠ Jurja Šižgorića već neko vrijeme nemaju problema sa sapunom i toaletnim papirom koji uglavnom ne nedostaje u zahodima te škole, a to baš i nije redovno stanje u svim šibenskim i drugim školama u Hrvatskoj.

- Uspjeli smo i bez korone poraditi na kulturi pranja ruku. Jasno da će sada uvođenjem i dodatnih sredstava za dezinfekciju ti troškovi znatno porasti. Mi smo prostor redovito dezinficirali i prethodnih mjesec i pol dana jer su škole radile i bile otvorene sve vrijeme. No, čistili smo samo prostorije koje smo koristili. Od idućeg tjedna počinje temeljita dezinfekcija podova, klupa i cijele škole, a sredstva smo već nabavili. Puno veći problem mogao bi biti nedovoljan broj nastavničkog kadra – ističe Rupić, vjerujući da će se ipak pronaći razumna rješenja.

I ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca Natko Duvnjak iščekuje ovaj četvrtak. I u toj školi problem bi mogao biti nedostatak nastavnika. Naime, moglo bi se dogoditi da učitelj u svom razredu ima dio učenika koji se vratio u školu, a dio učenika koji je ostao kući, što bi onda moglo značiti da osim nastave “uživo” mora raditi i u drugoj učionici, onoj virtualnoj. Ili, ako u školu dođe toliko učenika da moraju biti u dvije prostorije – potreba za nastavnicima po svakom odjeljenju se udvostručuje ili, uz nastavak online nastave, čak utrostručuje. Kao što je slučaj s predmetnim nastavnicima iz stranih jezika, glazbenog i vjeronauka, podsjeća Duvnjak, koji predaju u nižim, ali i višim razredima koji ostaju u školi na daljinu.

Čekaju naputke

- Čekamo naputke. Svi bismo se naravno voljeli vratiti u normalni život. Zbog ove situacije bilo nam je teško i zbog naše Umjetničke škole za balet i ples koja djeluje pri OŠ Jurja Dalmatinca. I tu smo se trudili održavati nastavu na daljinu, ali jasno je da nam je propala godišnja produkcija, kao i državno natjecanje za koje smo imali dvije ekipe. Ali, nastavak normalnog života ipak ovisi o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje budu donesene – strpljivo će Duvnjak.

Problem kadrova muči i ravnatelja OŠ Petra Krešimira IV. Darka Junakovića.

- U ovo vrijeme korone morali smo otpustiti dvije spremačice, a tko će sada održavati higijenu i dezinficirati ruke djeci na ulazu... Problem nam je i naša područna škola u Dubravi koja ima samo dvije prostorije. Vidjet ćemo što će donijeti upute – kazao je Junaković, svjestan da najveći posao, a vjerojatno i reakcije nastavnika i roditelja, školama predstoji tek kada stignu upute!

18. travanj 2024 18:43