StoryEditorOCM
ŠibenikOni to mogu

Šibenska udruga otvorila nova radna mjesta za osobe s invaliditetom: Samo dođite, teške deke i jorgane oprat ćemo u tren oka (FOTO)

19. rujna 2017. - 16:25

Šibenski Centar za socijalnu inkluziju realizirao je uz pomoć 214 tisuća kuna iz EU fondova još jedan značajan projekt na području uključivanja u svijet rada Šibenčana s posebnim potrebama.
Svojoj tvrtki "Inkluido", koja je prije četiri godine u prostoru "plavog nebodera" u Šibeniku otvorila kopirnicu i grafički ured, naime, doregistrirana je još jedna djelatnost - usluge pranja, glačanja i dostave rublja. Praonica "Washin" je na Baldekinu i službeno otvorena prije otprilike mjesec dana. Računalo se, kaže dr. Marija Alfirev, ravnateljica Centra, da će procedura biti brža i da će "uhvatiti" sezonu, a s njome i glavninu posla, no zbog niza okolnosti startalo se sredinom kolovoza.
-
Namjera nam je bila otvoriti nova radna mjesta za osobe s invaliditetom i u tome smo uspjeli. No, u ovom slučaju nije riječ isključivo o humanitarnom, već i o poslovnom projektu u klasičnom smislu u kojemu se moramo dokazati na tržištu, osvojiti povjerenje klijenata i pokazati da svoj posao obavljamo kvalitetno i dobro, cijenama konkurentno i u zadanim rokovima. Osnivači smo "Inkluida" i naša misija jest plemenita i društveno odgovorna, no cilj nam je opstati na tržištu i dokazati se radom - ističe dr. Alfirev. Uvjet za korištenje novca iz EU-a bio je zapošljavanje četiri osobe s posebnim potrebama, što je i ispoštovano.

U samoj praonici u blizini "Konzumova" dućana na Baldekinu zatekosmo Tomislava Zaninovića, suradnika za marketing, i Editu Roško, službenu zaposlenicu u prijepodnevnoj smjeni. U popodnevnoj je mijenja kolegica Nina. Još uvijek je, kaže, na obuci, ali se upoznala s glavninom posla.
- Raditi se mora i sve ću ja to uspješno savladati, čak i peglanje koje je najzahtjevnije - uvjerena je Edita.

S njom se slaže i Tomislav koji priželjkuje nove poslovne izazove. Praonica je, veli, već osvojila stalne klijente. Među njima je, tako, Ivan Baranović koji im je povjerio posao za čarter u kojemu radi, a također i Ina Stojanović iz Podsolarskog.
- Rado nam dolaze i stariji ljudi, umirovljenici, studenti... Sezona je kada se iz ormara vadi zimska posteljina - prekrivači, deke, popluni... pa je to prilika da se kod nas operu i malo osvježe. U male kućne perilice takva posteljina uglavnom i ne može stati. Osim toga, nerijetko se donosi i zimska odjeća. Cijenama smo pristupačni i ljudi se vraćaju s novim narudžbama. Na dobroj smo i frekventnoj poziciji do koje se bez problema može vozilom, a, osim toga, imamo i uslugu dostave koja je praktična za veće količine rublja - naglašava Tomislav.

Otkriva, također, da bi praonica uskoro mogla dobiti i dva nova stroja koja bi bila samouslužnog tipa.
- Radila bi po sistemu kovanica i vjerujem da bi i ta usluga mogla našim građanima biti zanimljiva. Da bismo uspjeli u toj zamisli, međutim, moramo prilagoditi električnu mrežu u našem prostoru. Za takav zahvat nismo stručni niti imamo novca. Bilo bi divno kada bi nam, kao određeni oblik donacije, uskočila u pomoć šibenska "Elektra" i osigurala stabilan dotok struje kako bismo mogli staviti u pogon sve kapacitete i zaposliti još više osoba s posebnim potrebama. Bili bismo zahvalni i nekom teleoperateru koji bi nam izišao u susret i poklonio internetsku vezu sa svijetom. Za sada nemamo ništa, a osobama s posebnim potrebama teško je raditi u tišini... Otvoreni smo i za kreativne ideje i zamisli naših sugrađane. Neka nas posjete, bez obveze, i vide što i kako radimo - pozvao je Tomislav Šibenčane.


Namjera nam je bila otvoriti nova radna mjesta za osobe s invaliditetom i u tome smo uspjeli. No, u ovom slučaju nije riječ isključivo o humanitarnom, već i o poslovnom projektu u klasičnom smislu

01. lipanj 2024 00:59