StoryEditorOCM
ŠibenikVELIKO PRIZNANJE

Šibenik uvršten među 10 najboljih ljetnih destinacija u Europi: ‘Dok se šetaš gradom, osjećaš se kao da prolaziš kroz muzej‘

Piše T. V.
21. svibnja 2024. - 17:14

Šibenik, grad bogate povijesti i kulture sve je češće na svjetskim popisima - britanski The Guardian uvrstio ga je među 10 najboljih ljetnih destinacija u Europi! Gosti za "grad tvrđava" kažu da je poseban, "netaknut" i hvale mu, prije svega, baštinu. A Šibenik za svakog nudi ponešto - pa i za današnje goste koji traže novo iskustvo i originalnost.

Dolaze i da bi se odmorili. I istražili "kameni grad", grad s bezbroj priča.

Njegovu mrežu uskih uličica i trgova putnici vole. Kažu, "srce" Šibenika vremenska je kapsula. Zaobići ga, zaista je promašaj.

- Dok se šetaš gradom, osjećaš se kao da prolaziš kroz živi muzej. Udišeš njegovu povijest, kazao je za HRT turist iz Njemačke.

"Konfekciju", dio gostiju, izbjegava. Traže originalnost. I to Krešimirov Grad ima. "Godišnji" u spomeniku jednog vremena - pruža dva u jednom, udobnost i prošlost.

- Imaju osjećaj da spavaju u muzeju, a to upravo mi i jesmo. Mi smo palače iz 15. stoljeća i dio smo u povijesti, ističe Adriana Merčep Drobac, voditeljica prodaje baštinskog hotela.

Povijest, baština - i tehnologija. Zapakirao ih je "grad tvrđava" u turistički proizvod. Već globalno poznat. Za šibenski model prezentacije spomeničke baštine i struka je rekla: jedan je od najboljih.

- Bile su vrlo važne u prošlosti, čuvale grad Šibenik, obranile od Osmanske vojske, a sad su stavile Šibenik kao, zapravo, kulturni "hot spot" ne samo Dalmacije i HR nego evo i čitave Europe, govori Ana Skračić, Tvrđava kulture Šibenik.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

 

03. lipanj 2024 14:33