StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

Šef šibenskog SDP-a otkrio koje novo poskupljenje čeka naše sugrađane; Nakon komunalne naknade i vode- ‘krešit‘ će i smeće

Piše A.P.
21. studenog 2022. - 13:26

Čelnik šibenskog SDP-a i potpredsjednik Gradskog vijeća, Tonći Restović, održao je press konferenciju koju je započeo podsjetnikom na, kako kaže, potpunu nedosljednost i gaženje svih demokratskih procedura i postavki koje postoje kako u politici, tako i u društvu, od strane trenutne gradske vlasti.

-Vlast nije uvijek bila katastrofalna i ova vlast koja već deset godina obavlja svoju dužnost nije u početku izgledala ovako. Žao mi je što sam bio u pravu kada sam pretpostavio da će s vremenom ona izgledati sve gore. No, ono što je bitno je da ćemo na sljedećem Gradskom vijeću, kada se bude donosio Proračun, izaći s nekoliko amandmana. Prošle je godine, podsjećam, usvojen jedan naš amandman što je valjda prvi put u povijesti da je oporbeni amandman usvojen i stavljen u Proračun. Radilo se o osiguravanju higijenskih potrepština u osnovnim školama iako do dana današnjeg nije potpuno jasno je li Grad ispoštovao usvajanje istog – govori Restović.

Glavna tema konferencije ipak je bila goruća tema posljednjih dana u Šibeniku, jednako sufinanciranje gradskih, privatnih i vjerskih vrtića iz gradskog proračuna. Podsjetimo, Grad je nedavno iznio rješenje po kojem se izjednačavaju mjesečne uplate roditelja gradskih, privatnih i vjerskih vrtića. Točnije, od prvog siječnja iduće godine, boravak djece u svim vrtićima, neovisno bio to gradski, privatni ili vjerski, roditelje će koštati 678 kuna odnosno 90 eura.

- Ići ćemo s amandmanom da Gradska uprava s jednakim iznosom sufinancira gradske, privatne i vjerske vrtiće. SDP stoji pri toj odluci i smatramo da je u ovom trenutku to jedino ispravno. Pod tim mislim da gradska vlast u deset godina djelovanja nije uspjela osigurati dovoljan broj vrtića za svu djecu u gradu Šibeniku. Nisu uspjeli napraviti ništa, doslovno ništa. Razbacuju se i opravdavaju floskulama da nema dovoljno novca u proračunu dok s druge strane odbijaju pet milijuna kuna jeftinijeg koncesionara za dekoriranje našeg grada za nadolazeće blagdansko vrijeme. Vjerujem, ako je itko pogledao Proračun, vidi se da se stvarno može naći nekoliko milijuna kuna potrebnih za gradske vrtiće i osnovne škole. To su stvari o kojima već dvije godine intenzivno komuniciram u javnosti. Uz to, sve su to stvari za koje su nadležni isključivo Grad i gradska uprava – ističe predsjednik šibenskog SDP-a.

Uz povećanje mjesečne cijene za gradske vrtiće, izdvojio je povećanje komunalne naknade protiv čijeg su poskupljenja prikupili 1400 potpisa i predali gradonačelniku na Gradskom vijeću, koji na to nije ni trepnuo. Osvrnuo se i na poskupljenje vode za 35 posto o čemu građani nisu bili ni obaviješteni. Iduće kaže, očekuju povećanje cijene odvoza otpada.

-Novca ima, ali političke volje stvarno nema. To je nešto što ova Gradska uprava pokazuje iz godine u godinu i samo postaje sve vidljivije. Vlast se nije puno promijenila u ovih deset godina, ali dolazi na naplatu svo njihovo nerazumijevanje društva odnosno grada u kojem žive. Definitivno su postali sami sebi svrha, a dobro znamo iz povijesti, vlast koja je sama sebi svrha, onda bolje da je i nema. Mi ćemo i dalje jasno i glasno javno ukazivati na propuste Grada Šibenika i pokušati vlast nekako dozvati pameti – zaključno će Restović.

19. travanj 2024 02:00