StoryEditorOCM
ŠibenikRuža Tomašić

Sazvala sam Međunarodnu konferenciju o ribarstvu da ukažem zavađenim ribarima da tek ujedinjeni mogu tražiti svoja prava u Hrvatskoj i Bruxellesu

11. ožujka 2017. - 12:05

-Sazvala sam ovu konferenciju da bih našim ribarima ukazala da jedino složni mogu od Vlade tražiti ono što im pripada i tek tada se stvari mogu mijenjati u Europskom parlamentu i Komisiji, tako da Hrvatska zasluži pošteno određene kvote ulova i posebnosti u korištenju ribolovnih alata, jer nismo ni Portugal, ni Švedska. Škotski su ribari također bili kao rogovi u vreći, no ujedinili su se i sada je svima dobro. Ta ćemo iskustva danas čuti iz prve ruke, kazala je Ruža Tomašić, konzervativna europarlamentarka uoči Međunarodne konferencije o ribarstvu koju je organizirala danas u Šibeniku. Tomašić je inače, od jedanaestoro hrvatskih europlarlamentaraca jedina stalna, punopravna članica Odbora za ribarstvo EK. Na konferenciji sudjeluju brojni domaći i europski stručnjaci, predstavnici ribara i mjerodavnih državnih tijela za ovaj sektor. Od domaćih stručnjaka najistaknutiji je prof.dr. Alen Soldo sa Sveučilišta u Splitu.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otkazao je dolazak u posljednji trenutak i poslao predstavnike rekla nam je Tomašić, dodajući da ova konferencija nema veze s politikom, već isključivo s ribarima i ribarstvom za koje se želi zalagati u europskim tijelima.
-Ako ovako nastavimo, ribe će brzo nestati. Svaki od ribara smatra da jedino on svojim alatima zaslužuje loviti ribu u našem Jadranu, no more pripada svima, ali mu nešto treba i dati, objašnjava Tomašić motive za sazivanje ove konferencije.
Danas će se raspravljati na tri panela. S prvim panelom na temu kočara i plivaričara otvorena je konferencija i potrajat će do 11,30 sati, drugi panel o malim ribolovnim alatima počinje u 12 sati i traje do 13,30 a treći dio konferencije, o dosta osjetljivoj temi ribolova za osobne potrebe počet će u 13,45 sati.
Na konferenciji će biti posebno riječi o ovogodišnjoj kvoti dopuštenog ulova sabljarke, koja je za hrvatske ribare višestruko manja u odnosu na talijanske kolege.


 

20. travanj 2024 02:09