StoryEditorOCM
ŠibenikSvi po modelu A

S prvim danom nove školske godine, učenici devet šibenskih osnovnih škola dobili su svoje pomoćnike u nastavi

Piše Katarina Rudan
29. rujna 2020. - 08:09

Ukupno je zaposleno 35 pomoćnika, a sam Grad zaposlio je 22 pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju, dok su ostali zaposleni preko dvije šibenske udruge civilnog društva. Kad je riječ o zapošljavanju pomoćnika u nastavi preko Grada Šibenika, nastavak je to projekta "Pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju 2", koji se provodi petu kalendarsku godinu.

Ukupna vrijednosti projekta je nešto više od pet milijuna kuna i s 4,3 milijuna kuna sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.
Partneri u projektu ove školske godine su OŠ "Meterize", OŠ "Tina Ujevića", OŠ "Jurja Šižgorića", OŠ "Fausta Vrančića", OŠ "Petra Krešimira IV", OŠ "Vrpolje" i OŠ "Jurja Dalmatinca".

– S obzirom na to da ne možemo unaprijed znati koliko će biti potrebno pomoćnika u nastavi za svaku novu školsku godinu, odnosno koliko će djece dobiti rješenje resornog minisitrstva da im je pomoćnik potreban, s financijske strane Grad je iz ovog projekta mogao pokriti plaće i druga davanja za 22-je pomoćnika. Kako su potrebe za pomoćnicima bile veće od tog broja, zamolili smo Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Šibensko-kninske županije "Kamenčići" i Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, da se jave na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za financiranje preostalih 13 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Naime, oni su to mogli učiniti jer ima je primarno djelovanje usmjereno na područje skrbi o učenicima s teškoćama u razvoju ili osobama s invaliditetom. Prošli su na natječaju i odobrena su im sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi. Centar za socijalnu inkluziju tako je zaposlio deset, a Udruga "Kamenčići" tri pomoćnika u nastavi za potrebe naših škola – kaže pročelnica šibenskog gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

"Rezervna lista" asistenata

Podsjetimo, u trenutku prijave projekta, u lipnju 2017. godine u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Šibenik evidentirana je potreba za 28 pomoćnika u nastavi. U idućim godinama broj potrebnih pomoćnika u nastavi se povećavao, a time i potrošnja sredstava iz projekta "Pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju“ kojeg realizira Grad, pa je mogućnost financiranja, odnosno zapošljavanja pomoćnika, preko udruga izvrsno rješenje. Ujedno je to, kad se radi o ovoj školskoj godini i 13 pomoćnika zaposlenih preko spomenute dvije udruge, ušteda za gradski proračun u iznosu od gotovo 630.000 kuna.

Za razliku od prijašnjih godina, kada je natječaj za udruge znao kasniti, ove je godine sve provedeno na vrijeme, tako da su svi pomoćnici s radom počeli odmah. Naravno, i Grad Šibenik je natječaj proveo na vrijeme.

– S obzirom na to da se radi o zapošljavanju na određeno vrijeme, dakle u trajanju od jedne školske godine, odnosno deset mjeseci, moramo raspisivati natječaj svake godine, iako projekt traje četiri godine. U pravilu, a to smo radili i prijašnjih godina, prednost pri izboru imali su pomoćnici koji su već radili i oni nastavljaju pomagati učenicima s kojima su i do sada radili. Već se dobro poznaju, a budući da se radi o osjetljivoj skupini, to je za učenike najbolje. Novi asistenti se uvode ako se neki od "starih" nije javio na natječaj ili ode na drugo radno mjesto. Složili smo, uvjetno rečeno, "rezervnu listu" asistenata, jer netko od zaposlenih može otići tijekom trajanja školske godine – kaže Žurić.

Inače, nastava u šibenskim osnovnim školama odvija se po takozvanom modelu A, što znači da su svi učenici i nastavnici, a tako i pomoćnici u nastavi, u školama. Gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti svakodnevno je u kontaktu s ravnateljima i stručnim osobljem škola i za sada nije bilo nikakvih problema u procesu odvijanja nastave. Svi se pridržavaju epidemioloških mjera, a Grad je osigurao dodatna financijska sredstva za prilagodbu uvjeta rada. Pod tim se podrazumijeva više školskih autobusa za prijevoz učenika, nabavku perivih maski za učenike viših razreda, plastifleksa, dezinficijensa i svega ostalog što je potrebno za odvijanje nastavnog procesa u posebnim uvjetima zbog epidemije koronavirusa.

Jedan razred prvašića manje

U novoj 2020/21. godini u šibenske osnovne škole ukupno je upisano 3.302 učenika, među kojima je i 391 prvoškolac. U odnosu na prošlu školsku godinu to je 23 prvašića manje. U tri osnovne škole, Tina Ujevića, Jurja Šižgorića i Jurja Dalmatinca, provodi se program produženog boravaka, a u osnovnim školama Vidici i Petra Krešimira IV, zbog epidemioloških mjera, uveden je rad u dvije smjene što su dodatni troškovi, ponajprije zbog „duplog“ prijevoza učenika.

17. travanj 2024 00:09