StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Šibenik (ne) voli pobjednike ili zašto su šibenski HDZ-ovci na stranačkim izborima više glasova dali Dujiću nego Buriću

Piše Ivo Mikuličin
1. studenog 2021. - 08:26

„Svijet voli pobjednike“ pjeva jedna od najpopularnijih hrvatskih grupa "Colonia", dok, suprotno tome, dio šibenskih HDZ-ovaca, prema provjerenim podacima s nedavnih unutarstranačkih izbora, više voli – poražene! Nije baš lako objasniti zašto su šibenski, gradski HDZ-ovci na nedavnim stranačkim izborim dali više (na lokalnim izborima poraženom) Nediljku Dujiću nego novom(starom) gradonačelniku i novom predsjedniku županijskog HDZ-a Željku Buriću!

Čovjek radi najveće pogreške kad ne prizna stare propuste – komentirali su Dujićevu kandidaturu prekaljeni HDZ-ovci Franić i Mihić, koji su se, žestoko očito, svrstali na Burićevu stranu, a koji su nam i otkrili spomenuti pomalo intrigantan podatak.

I dok spomenuti dvojac poseže za hitom „Svijet voli pobjednike“, bivši šibensko-kninski župan pjeva potpuno drugu pjesmu. Na
minulim stranačkim izborima Pauk se pojavio kao slobodni strijelac i doživio novi poraz. Zato najvjerojatnije pjevuši hit Željka Bebeka „Što je ovo meni trebalo?“.

Nagrade su gubitak!?

Rogoznička marina Frapa je po tko zna koji put proglašena najboljom na hrvatskom dijelu Jadrana. U svojoj anketi Jutarnji list dodijelio joj je „Zlatno sidro“. Na naše iskrene čestitke vlasnik Franjo Pašalić uzvratio je na ne baš ozbiljan način.

- U zadnjih dvadesetak godina dobio sam 18 takvih i sličnih, pa i međunarodnih nagrada. Da sam za svaku dobio tisuću kuna, imao bih prihod od 2500 eura. A dogodilo se sve suprotno. Za svako sam slavlje povodom nagrade potrošio oko 20.000 kuna, pa sam zbog nagrada na ukupnom minusu od skoro 50.000 eura - kroz smijeh nam je računao (i pričao) Pašalić.

ova nagrada samo je povod da podsjetimo kako je rogoznička marina Frapa u dva navrata proglašena i najboljom na svijetu.

image
Franjo Pašalić
Jakov Prkić/Cropix

Potpuni stranci

- Ne mirim se sa situacijom na šibenskoj kulturnoj sceni, na kojoj javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik polako potiskuje u drugi plan Šibensko kazalište. To je ozbiljna tema, o kojoj valja svakako raspraviti na svim gradskim razinama. I sa svim relevantnim financijskim podacima - potužio nam se jedan od najstarijih šibenskih kazališnih djelatnika. S usrdnom molbom da ostane anoniman.

Kad smo mu uzvratili da je puno gledalište na predstavi „Potpuni stranci“ zagrebačkog tetra Luda kuća na svoj način zanijekalo njegovu tezu, on se poslužio naslovom predstave: „Potpuni stranci“!

To je više nego precizan izraz za aktualne odnosa između Šibenskog kazališta i Tvrđave kulture!

Berba ili pijača!?

Ovih dana, nema sumnje, od zadovoljstva „puca“ i poznati šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly. „Zlatnu kunu“ kao priznanje Županijske gospodarske komore za najbolje srednje trgovačko poduzeće dobila je njegova tvrtka „Jolly Autoline“. Istodobno, Stojanovićev hotel „Olympia“ u Vodicama ostvario je, prema riječima njegova direktora Darka Bastića, gotovo spektakularne rezultate, iako se sredinom proljeća sumnjalo u najgori mogući ishod.

Darko je dodao još nešto: "Većina naših djelatnika ujedinila se nedavno i u berbi grožđa u vinogradima obitelji Stojanović. Pitanje je, međutim, jesmo li više pomogli u branju grožđa ili smo više popili vina u dobrom raspoloženju na večeri poslije berbe!?

image
Šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Lavrov u Murteru

Sergej Lavrov pojavio se minulog tjedna u Murteru! Ne, nije riječ o ruskom ministru vanjskih poslova, već o njegovu 50-godišnjem imenjaku i prezimenjaku, koji je kao jedriličar s prijateljima stigao na „Kornati - cup“.

- Zadivljen sam Kornatima. Zato bih rado 6 mjeseci provodio ovdje, a ostatak godine u Moskvi - izjavio je Sergej kolegi Petru, koji mu je uzvratio kako ga je Moskva oduševila tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.

Tovar na Žirju

Kao fatamorgana izgleda podatak da je Žirje nekad imalo blizu tisuću žitelja te osnovnu školu s oko 150 učenika! Stariji Žirjani se pomalo mire s tihim umiranjem Teutina otoka, no već godinama im „ne ide u glavu“ da je najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga ostao bez jednog jedinog živog tovara.

Minulih dana se na Teutinu otoku, konačno, pojavio jedan tovar, ali drveni. U svom masliniku žirajski Amerikanac Danny Roman, koji živi u Los Angelesu, postavio je drvenog tovara, na kojemu „jaše“ dijete, a pored njega stoji i brižna „drvena“ mater s vidrom na glavi.

26. travanj 2024 03:22