StoryEditorOCM
ŠibenikBogat utorak u Šibeniku

Rekordan broj ekipa kreće u lov na Zlatnu fritulu; Kada se najedete slasnih delicija napravite đir sa sjajnim šibenskim turističkim vodičima koji će vam otkriti brojne tajne

Piše šibenski.hr
16. prosinca 2019. - 18:03

U utorak 17. prosinca s početkom u 19 sati, u Parkiću (Perivoj Roberta Visianija) kreće gurmansko natjecanje – Fritualada 2019! U skladu s rekordnim brojem prijava, ove nas godine čeka i rekordan broj natjecateljskih ekipa – njih 11 imati će težak zadatak osvajanja naklonosti žirija i prestižne gastronomske nagrade Zlatne fritule, statue koju je ove godine izradio šibenski kreativac Mario Lulas.

U utorak će u Parkiću fritule frigati: ekipa Osmijeh predvođena Frankom Ercegović; murterske Pršunatice koje predstavlja Mare Kovačev; pridružiti će nam se naši poznati natjecatelji, ekipa šibenske hitne pomoći – OHBP OB Šibenik na čelu s Ninom Brajkovićem; imat ćemo priliku degustirati i fritule tima Biličke, na čelu s Ana-Marijom Mikulandra; tu su i Adventurini zlatni partneri, ekipa NP Krka – Štrumpfovi, predvođeni s Doris Banić; Purgerice predstavlja Magdalena Šetka; zatim ekipa Kontra koju predstavlja Sonja Rora; Merle na čelu s Danijelom Škugor; ekipu Parentsi predvodi Vjera Tepić, a ni ova godina neće proći bez ekipe Mali Porat koju predstavlja Šime Ferara. Težak zadatak obrane naslova ima tim Šibenskog portala predvođen Anamarijom Crnica.

Kroz večer spravljanja najfinijih okruglih slastica natjecatelje i posjetitelje vodit će Valerio Baranović, a za glazbenu podlogu zadužen je dvojac iz Kraljeve straže. Čije će ime biti upisano u povijest pobjednika Fritulade saznat ćemo nakon što stručni žiri u sastavu Danijela Milete, dogradonačlnika grada, Jose Smolića, predsjednika Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i dugogodišnjeg ugostitelja, Željka Krnčevića, posvjedočenog gurmana i ravnatelja Muzeja grada Šibenika te Dina Karađole, direktora TZ-a grada Šibenika.

Najslađi događaj u adventurinom Parkiću vezuje se na tradiciju slavljenja Osmina ili Proslave. 17. prosinca označava dan u godini kada bi se u šibenskim kućama po prvi puta spravljale ove tradicionalne božićne slastice. Više o ovom, a i ostalim šibenskim božićnim običajima i tradicijama posjetitelji Adventure moći će saznati na tematskom vodstvu u organizaciji Udruge vodiča sv. Mihovil. Tura gradom započet će u 21 sat ispred crkve Sv. Frane.

Istodobno, na Maloj loži očekuje nas prvo izdanje City sessiona na kojem će se M.S.A.Q. predstaviti u tihom, intimnom, akustičnom izdanju. S njima ćemo dočekati ponoćnu zvonjavu sa svih šibenskih crkvenih zvonika kojom započinje tjedan uoči Božića. Stoljetni je to vjerski običaj Proslave, do danas sačuvan jedino u Šibeniku.

 

02. svibanj 2024 21:53