StoryEditorOCM
ŠibenikREVITALIZACIJA ŽIRJA

Program nove ‘vlade‘ najudaljenijeg otoka šibenskog arhipelaga djeluje vrlo ambiciozno

Piše Ivo Mikuličin
7. studenog 2023. - 11:25

 

Iako pitka voda stiže na školj tek za tri godine, početak ostvarenja projekta vodoopskrbe za najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga djelovao je izuzetno poticajno za bodule, pa, dakako, i za Mjesni odbor Žirje.

- Anketa, koju smo obavili, govori da je već 130 kuća zatražilo priključak na buduću vodovodnu mrežu. To nas obvezuje da u suradnji s tvrtkom “Vodovod i odvodnja” izgradimo vodovodnu mrežu prije konačnog polaganja podvodnog cjevovoda do Žirja. Da spremno dočekamo vodu s Krke na našem otoku - otvorio je našu ugodnu bodulsku ćakulu predsjednik Mjesnog odbora Žirje Siniša Bilan.

Nova otočna vlast djeluje tek šest mjeseci, pa je i logično pitanje što su korisno napravili u tom relativno kratkom razdoblju.

- Bitno smo poboljšali rasvjetu na otoku. Riješili smo barem privremeno gorući problem opskrbe otočana plinom. Dosad smo kriomice dopremali plinske boce, dok sad dvaput godišnje legalno stiže brod za opskrbu plinom. Vjerujem da smo poslije višegodišnje letargije vratili povjerenje mještana u lokalnu vlast.

Velika je stvar što imamo otvoren dućan cijelu godinu, za što je posebno zaslužna mlada Žirajka Hana Bilan. I prava je šteta što županijska vlast nije uspjela dati joj potporu putem EU-fondova. No, taj detalj nije prepreka da se pohvalimo boljom suradnjom s gradskom i županijskom vlasti. Istodobno, posegnuli smo za, vjerujem, korisnom praksom da nam Žirjani šalju svoje prijedloge za poboljšanje života na otoku - rezimira Bilan dosadašnje djelovanje novoizabranog Mjesnog odbora.

image

Siniša Bilan, predsjednik Mjesnog odbora Žirje

 

Privatni album

Naš sugovornik je izdvojio dva prijedlog mještana kao korisne zamisli za bolju svakodnevicu na Žirju.

- Senka Skorić, koja je kotač-zamašnjak kulturnog života na otoku, predlaže da se izgradi šetnica od pristanišne luke Muna do susjedne uvale Koromašna. Put, koji bi bio ukrašen suhozidom. Istodobno, najpoznatiji žirajski pjesnik Ivan Dobra posegao je za korisnim prijedlogom o trajektu, što bi barem jednom u dva mjeseca odvozio smeće s otoka. Takvi i slični prijedlozi su dobra nadopuna programu rada Mjesnog odbora u aktualnom mandatu - otkriva nam žirajski “poteštat”.

A program rada nove otočke “vlade” djeluje itekako ambiciozno. S nemalim brojem dobro zamišljenih projekata.

- Htjeli bismo zaustaviti ilegalnu gradnju na Žirju. Što kriti da bageri rade gotovo cijelu godinu!? Rješenje je u proglašenju područja Tratinske i Mikavice građevinskim zonama, od čega bi jednaku korist imalo i Žirje, i grad Šibenik. Valja proširiti cestu u Muni na Gornjoj bandi, osigurati da tim dijelom otoka mogu nesmetano prolaziti ne samo turisti, već i vatrogasna kola. Za sanacijom vape i obje silazne ceste prema Koromašnoj, a nužan je i popravak puta prema Mikavici, te kroz polje kako bi se održala kakva-takva poljoprivreda na otoku - najavljuje Bilan.

Zamisao uređenja ceste kroz plodno žirajsko polje (ne)posredno nas je podsjetila na ne tako davnu inicijativu za utemeljenjem Poljoprivredne zadruge, koja je nekad bila temelj razvoja otoka.

- Ta zamisao se, nažalost, izjalovila. A nije riječ samo o želji za obnovom vinograda i maslina. Poljoprivredna zadruga je trebala gospodariti i građevinskim iskopom, biti vlasnik dizalice za brodove u Muni… Ne bih o razlozima, zbog kojih nismo uspjeli - bježi predsjednik Mjesnog odbora od pomnije analize neuspjele inicijative.

Žirjani nisu baš zadovoljni načinom na koji se dodjeljuju koncesija za sidrišta na otoku, što ga krasi više od 30 privlačnih uvala.

- Ne čini li vam se pomalo apsurdnom situacijom da grad odrađuje lokacija za središta, a županija daje koncesije, dok lučka uprava rješava prigovore na spomenute odluke!? Neprihvatljivo je da nitko od predstavnika otoka ne sudjeluje u radu Komisije za dodjelu koncesija, iako Zakon to jasno predviđa. Inzistirat ćemo da se promijeni dosadašnja praksa. Pogotovu, što očekujemo dodjelu koncesije za sidrište u Draževici, najatraktivnijoj žirajskoj vali - na civilizirani način prosvjeduje Siniša Bilan.

Može li nova žirajska “vlada” riješiti najvidljiviju otočnu sramotu ili potpuno propadanje nekad više nego lijepog Zadružnog doma!? Naš sugovornik je imao pripremljeni odgovor i na to pitanje.

- Poznata je stvar da dom više nije u našem vlasništvu, da ga je kupio poduzetnik Lešić iz Županje. Stupio sam u kontakt s Lešićem, koji je skloniji renoviranju nego prodaji tog objekta. Ranija zamisao o otvaranju otočnog Doma za starije i nemoćne osobe čini nam se promašenom.

Realnije je da se ta narušena građevina pretvori u hostel, koji bi ljeti poboljšao turističku ponudu Žirja, a u jesensko-zimskom razdoblju služio za smještaj radnika, kojih je sve više u građevinskim radovima na otoku. Da u prizemlju hostela bude gostionica, koja bi, kao nekad, bila stalno okupljalište Žirjana. Moj je dojam da je Lešić benevolentan i bogat, ali neodlučan čovjek oko budućnosti rješavanja problema nekadašnjeg zadružnog doma. Nama u Mjesnom odboru ostaje, dakle, da lobiramo ili da ga nagovorimo na obostrano koristan projekt - otkrio je predsjednik Mjesnog odbora Žirje.

Za razliku od prijašnje mjesne vlasti Siniša Bilan je itekako zadovoljan činjenicom da je Žirje jedini pučinski otok, koji ima već tradicionalno “Žirajsko kulturno lito” i svoju mješovitu klapu.

- Uvjeren sam da program “Žirajskog lita” obogaćuje turističku ponudu, dok smo ponosni na domete klape “Žirje”, koja je krenula nepretenciozno, a sad već ima prepoznatljiv stil i ime u klapskom svijetuStoga ću podupirati svaki njihov projekt, posebice planirani nosač zvuka “Žirje moje lanterna je stara”, koji bi bio glazbeno-turistička razglednica našeg školja. U tome očekujemo pomoć svih Žirjana, posebice onih iz dijaspore - najavljuje žirajski “poteštat”.

image

Žirjani su zadovoljni brojem trajektnih i katamaranskih linija

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

I tako malo - pomalo stigosmo do nekad osjetljive teme brodskog prijevoza do Šibenika i natrag.

- Mi smo više nego zadovoljni brojem trajektnih i katamaranskih linija. Čak mi se ponekad čini da ih je i previše. No, u dogovoru sa susjedima, Kaprijanima, inzistirat ćemo na promjeni satnice u ljetnom redu plovidbe. Da prvo plovilo kreće sa Žirja u 5.45 sati kako bismo mi, koji živimo na relaciji Žirje - Šibenik, mogli na vrijeme stići na posao u Šibeniku. To bi bio mali, ali koristan pomak u nastojanjima revitaliziranja otoka - završio je Siniša Bilan.

27. travanj 2024 15:48